Close

Strona 5 z 16 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 155

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hostman22 Zobacz posta
    Panowie, że tak powiem wszystko się zgadza, że zacytuję sam siebie
    Inżynierowie pracują na nowościami, ale stara Sigma 30/1.4 z tego co widziałem w centrum jest pi razy drzwi równie ostra co wersja Art a zaprojektowano ją wcześniej niż 17-50OS.

pytanie tylko jak będzie wyglądał nowy bezkompromisowy obiektyw sigmy właśnie z otworem względnym 2.8...
    Jeśli piszesz o 17-50 art to mam nadzieje, że poprawią rogi. Jeśli tak się stanie to będzie to szkło idealne.

cz4rnuch - a miałbyś rogi z tych sampli?
    Niestety już nie mam a nowych nie zrobię, bo 17-50 wylądowała mi ostatnio na bruku i od tej pory dziwne rzeczy się z nią dzieją więc takie porównanie byłoby nieuczciwe. Nie mam jednak w zwyczaju chwalić się teoriami wyssanymi z palca. 30 art w rogu jest znacznie(oczywiście dla każdego może to oznaczać coś innego) ostrzejsza od 17-50OS.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 14-12-2015 o 10:55

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Jeśli piszesz o 17-50 art to mam nadzieje, że poprawią rogi. Jeśli tak się stanie to będzie to szkło idealne.
    Słyszałeś coś, że ma taki obiektyw powstać? Nie mogę nic sensownego wygooglać. Kurcze! Bardzo interesujące by to było.
    ['O]

Domyślnie

Nic nie słyszałem, ale pewnie wcześniej czy później coś takiego zrobią. 17-50OS ma za dużo wad i trochę jednak odstaje od nowych wypustów Sigmy. Jeśli przy okazji spełni się ploteczka odnośnie następcy 17-55 to Sigma pewnie nie przepuści okazji by pokazać coś równie dobrego jak Nikkor w dwa razy niższej cenie

Domyślnie

Obyś miał rację
    ['O]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PiKa Zobacz posta
    .........Byłem dzisiaj w sklepie i robiłem więcej testów Wygląda na to, że problem jest z puszką - AF szwankuje (dalej szwankuje - aparat był niedawno w serwisie w związku z AF).

Będę na 99% wysyłał aparat znowu do serwisu - pytanie, czy z obiektywem, czy bez? ..........(
    Zanim podejmiesz kolejne kroki serwisowe porządnie jeszcze raz skalibruj szkło do puchy.
    Kalibrację przeprowadza się z odległości 40-50x ogniskowa czyli w tym wypadku z 2-2,5m.
    Znajdź sobie jakiś stary mur na uboczu , porysuj na nim kontrastowym kolorem (kredą) co 5 cm pionowe krechy na odcinku 1m w poziomie. Krecha środkowa nieco dłuższa i grubsza niż pozostałe bo na jej wypust będziesz wyostrzał. Postaw aparat poziomo na statywie, ustaw oś aparatu pod kątem circa 45st względem lica muru w odległości 2-2,5m od krechy środkowej.
    Wykonaj najpierw zdjęcie przez LV ; f1,8 odpowiednio dokładnie wyostrzając w podglądzie na wypust środkowej krechy. Niewskazane jest aby w obrębie pola AF którym ostrzysz znalazła się inna krecha niż ta środkowa (dlatego musi być ona dłuższa niż pozostałe).
    Potem, nie zmieniając położenia aparatu! przejdź w tryb wizjerowy i wykonaj na f1.8 21 kolejnych zdjęć, korygując każdorazowo o 2 ustawienie mikrokalibracji w puszce czyli +20,+18 ...... -18,-20. Każdorazowo przeostrzaj ! np. przysłaniając ręką kadr podczas ostrzenia.
    Siądź przed kompem ; otwórz sobie pierwszy kadr ( wykonany przez LV ) - to jest twój wzornik , powiększ o 75% zobacz jak rozkłada się GO. Obok otwórz sobie na osobnych kartach pozostałe kadry i dopasuj ten który rozkładem GO jest najbardziej zbliżony do tego z LV. Wyjdzie Ci np. że na -14 kadr wizjerowy jest najbardziej zbliżony do kadru z LV pod względem rozkładu GO i ostrości to taką korektę - 14 na stałe wprowadź dla tego konkretnego obiektywu do puszki.
    Następnie pójdź sobie na spacer i porób trochę zdjęć z różnych odległości i w różnych warunkach oświetleniowych. Staraj się ostrzyć na punkt o zdecydowanym kontraście lub na zdecydowanych kolorystycznie krawędziach. Jak będzie nadal losowa ostrość lub losowy BF/FF na zdjęciach to dopiero wówczas wyślij sprzęt do serwisu.

Nikt nie mówił, że posiadanie lustrzanki i jasnego szkła wiąże się (początkowo) z upierdliwą zabawą aby wszystko dobrze ze sobą zestroić ? W dobie bylejakości szansa,że się podepnie pierwsze lepsze jasne szkło do pierwszej lepszej puchy i wszystko będzie optycznie perfekt są niestety niewielkie, nawet w obrębie tego samego systemu.

Życzę powodzenia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Archibald6803 Zobacz posta
    Znajdź sobie jakiś stary mur na uboczu , porysuj na nim kontrastowym kolorem (kredą) co 5 cm pionowe krechy na odcinku 1m w poziomie. Krecha środkowa nieco dłuższa i grubsza niż pozostałe bo na jej wypust będziesz wyostrzał. Postaw aparat poziomo na statywie, ustaw oś aparatu pod kątem circa 45st względem lica muru w odległości 2-2,5m od krechy środkowej.
    Dzięki, tak zrobię. Mam nadzieję, że mnie zamkną za bazgranie po murach

Nie wiem czy dobrze rozumiem ustawienie. Te kreski to mają być pionowe:

' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' || ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' '

(Aparat% )

A aparat z boku, np po lewej, skierowany na środkowa kreskę, na tą cześć która wystaje. Czyli w poziomie jest równolegle do ziemi i prostopadle do ściany (linia idąca od matrycy, przez obiektyw, jest prostopadła do lini przechodzącej przez kreski pionowo z gory w dół). Natomiast ta sama linia powinna tworzyć kąt 45 stopni z linią idącą wzdłuż ściany, na wysokości punktu na który ostrzę.

(Trudno się takie rzeczy opisuje )
    Ostatnio edytowane przez PiKa ; 14-12-2015 o 22:29
    D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter

Domyślnie

............ Mam nadzieję, że mnie zamkną za bazgranie po murach .........
    Lepiej nie mieć takich fatalistycznych wizji .....

........
    A aparat z boku, np po lewej, skierowany na środkowa kreskę, na tą cześć która wystaje. Czyli w poziomie jest równolegle do ziemi i prostopadle? do ściany (linia idąca od matrycy, przez obiektyw, jest prostopadła? do lini przechodzącej przez kreski pionowo z gory w dół). Natomiast ta sama linia powinna tworzyć kąt 45 stopni z linią idącą wzdłuż ściany, na wysokości punktu na który ostrzę.

..............
    Może i dobrze rozumiesz ale jutro (dla pewności) naszkicuję Ci i wkleję schemat sytuacyjny (w trzech płaszczyznach); wedle zasady że jeden obrazek więcej wart niż 1000 słów
    Ostatnio edytowane przez Archibald6803 ; 15-12-2015 o 00:09

Domyślnie

A czy to musi być ściana? Bo znacznie prościej byłoby rysować po jakiejś drodze, chodniku itp.
    D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter

Domyślnie

Tylko uważaj, żeby cię nie zgarnęli za graffiti.

I przestań robić te głupawe "testy", bo pojęcie o tym masz dość mgliste. Przymknij trochę ten obiektyw ( tak do f/2.5 - to i tak dużo jaśniej niż miałeś wcześniej) i idź robić normalne zdjęcia. Jak już się czegoś nauczysz, to wtedy otworzysz przysłonę do f/1.8 wyregulujesz i będzie OK.
    Jacek

Domyślnie

A czy to musi być ściana? Bo znacznie prościej byłoby rysować po jakiejś drodze, chodniku itp.
    Może być być kawałek asfaltu . Dla szkieł o ogniskowej do 50mm dasz radę przeprowadzić prawidłowo kalibrację na podłożu poziomym.
    Poszukaj czegoś wyłożonego symetryczną kostką brukową (najlepiej prostokątną) ; będzie łatwiej obserwować przesuwanie się GO. No i wystarczy wtedy narysować JEDNĄ kontrastową kreseczkę - jako punkt do ostrzenia, rozkład GO zobaczysz po liniach kostek
    Ostatnio edytowane przez Archibald6803 ; 15-12-2015 o 12:55

Strona 5 z 16 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów