Close

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 58

Wątek: D60 czy D80?

Domyślnie

Jak miałbym kupować D80.... to chyba poczekałbym pare miechów i dołożył do D90 .
    A ja z mojej strony powiem że jeżeli chodzi o menu i wygode obsługi to jest banalna i szybka.
    A co do dwóch pokręteł... nie wiem ale mi jedno w 100% wystarcza kółkiem zmieniam czas naciskam przycisk kciukiem i tym samym kółkiem zmieniam f- nie wiem w czym problem. Kompensacja w ten sam sposób...
    A porównywanie D300 do D60 jest nie na miejscu- a idąc dalej to wszyscy co kupują D300 powinni się przerzucić na D700/D3... bo jest lepszy i ich aparaty są słabe bo tamte sa lepsze.
    Dane aparaty są do danych odbiorców, nie wszyscy robią zdjęcia portretowe/ sportowe- nie wszyscy mają zacięcie pro do fotografii - i D60 a nawet D40 jest wystarczającym aparatem i jak ktoś napisał prawdopodobnie nikt nie rozróżni zdjęć z D60 a D300.
    Jeżeli ktoś robi dziesiątki zdjęć , ciągle pracuje z aparatem to fakt powinien kupić ergonomiczne body , które nie będzie nastręczało problemów- ale nie każdy ma takie podejście .
    Tak czytając za i przeciw które piszecie to dochodzę do wniosku że wielu z piszących nie miało nawet D60 w ręce. Zmiana przysłony w menu<szok> Co za bzdura z dodatkowym klawiszem- to jest prawdą tylko w trybie M w innych nie. Nie myślę tylko o Was tylko o ogólnej nagonce na ten aparat.
    Ja brałbym D60 i nie przejmowałbym się opiniami że jest gorszy od D80 . A jeżeli masz zamiar kupić szkła bez silnika to wtedy faktycznie D80 . Jeśli nie wolałbym zostawić te 500zł na inne wydatki bądź zbieraj na D300
    Każdy aparat ma swoje zalety i wady musisz sama wiedzieć co wymagasz od aparatu. Ja mam D60 i poza tym że mam kilka "brzydkich pikseli" mały zakres ogniskowych jestem po 3 miesiącach bardzo zadowolony. Jak myślę o zmianie to tylko na D300.
    Z Zalet to naprawdę fajne menu, jak narazie skuteczne czyszczenie<4,5tyś> niezła lampa, zdjęcia z iso1600 nie są złe, Dobra praca pomiarów, i jak na moje duże ręce doskonale podkreślam doskonale się trzyma. Kolory są naturalne i nie widzę by kolor czerwony przebijał się ... aha i drabina ostrości jest naprawdę fajna<pomaga przy ostrzeniu manualnym> Menu retuszu też jest b. fajne.
    A z wad- po 4,5tys mam kilka pikseli świecących <widać tylko na ciemnym niebie, zdjęciach nocnych-na zwykłych zdjęciach nie ma nawet na maxx cropie??>, pierścień manualnego ostrzenia w kicie 18-55VR to kpina<ale działa tylko troszkę cierpliwości czasem trzeba>,Balans bieli w świetle żarowym <świetlówki energooszczędne, niektóre lampy uliczne> potrafi się zgubić i dać zbyt ciepłe kolory.Niestety brak możliwości zapisu Raw + jpeg fine- to myślę duża wada. A no i bateria dla niektórych 400 zdjęć to może być trochę mało.
    Dla mnie aparat warty swoich pieniędzy.
    Ostatnio edytowane przez blackside ; 29-11-2008 o 14:29
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

a ja troche uderzez z innej beczki
    nie wiem czy autor juz sie zdecydowal czy nie ale z tego co widze to ludzie zachwalaja wyzszoszc d80 nad d60 ale z jakiego punku widzenia? z punktu widzenia czlowieka, ktory jzu swoje przeklikal w swoim zyciu i wie co to jest GO, kompensacja ekspzycji, braketing i tym podobne twory, auytor watku zadal bardzo ogolne wg mnie pytanie, nic nei napisal o swoim doswiadczeniu, moze cykal jakies foty manualem (zenit, canon, nikon) it ylko chce sie przesiasc na cyfre, a moze wogole nie mial do czynienia z fotografia z prawdziwego zdarzenia i wg mnie jesli to drugie to zwykly uzyszkodnik nie zauwazy roznicy a nawet powiem szczerze i smialo, biez slabsze body a uderz w lepsze szklo, sam jestem swierzym nabywca kitu d80 + 18-55 i jedyny blad jaki zrobilem to... wziecie 18-55 zamiast stalki N50 1.8D, ale ja juz jakies doswiadczenie w cykaniu mam i wiem czego mniej wiecej moge spodziewac sie po d80... jesli ty nie miales do czynienia z zadnym aparatem fotograficznym oprocz maupki to wez to co lezy ci lepiej w lapie, ergonomia jest rownie wazna jak zaawansowanie
    "...nie ma ludzi normalnych, sa tylko nieprzebadani..."

Domyślnie

Tak a propos, ktos nie pomyslal i w d90 nie ma czujnika przylozenia oka - ekran LCD z tylu swieci sie caly czas.
    W d60 czujnik jest...
    D370s | F70 | N 35 | N 50 | N 70-200 VRII | N 18-200 VR | N 18-70 | T 55-200 | SB-x00 | SB-28 | akcesorium różnej maści

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blackside Zobacz posta
    Jak miałbym kupować D80.... to chyba poczekałbym pare miechów i dołożył do D90 .
    [...]
    Ja brałbym D60 i nie przejmowałbym się opiniami że jest gorszy od D80 . A jeżeli masz zamiar kupić szkła bez silnika to wtedy faktycznie D80 . Jeśli nie wolałbym zostawić te 500zł na inne wydatki bądź zbieraj na D300
    Dziwny tok rozumowania - warto dolozyc 1k do D90 dla znikomych roznic wzgledem D80, a nie warto dolozyc 500pln do D80 dla istotnych roznic wzgledem D60?

Domyślnie

Czytając ten temat wnioskuję że D80 już nie robi fotek .. D60 i D90 robią bo są nowsze ,
    jak ktoś szuka aparatu do fotografii to nawet D40 zrobi dobrą fotkę !
    wszystko rozbija się o kasę a zalety/różnice pomiędzy D60/D80 można pominąć (chyba że amator chce uczyć się fotografii na obiektywie stało ogniskowym wtedy D80 wymagane np) .

Domyślnie

Moim zdaniem warto Sin< o ile kogoś stać> wszystko jest kwestją indywidualnego podejścia i jak napisał Irek kasy którą się posiada . I ja tak bym zrobił. D90 ma czyszczenie CMOS, EXpped, LV, 3calowy LCD o wyższej rozdzielczości, i jest nową konstrukcją, a no i filmy )) <bajer ale jest> . O wyraźnie mniejszych szumach pisać chyba nie musze.
    I jak już naście razy napisałem róznice D80 wobec D60 są dla niektórych marginalne a cena 500zł już nie. Dla mnie wieksze szumy brak czyszczenia - nie są warte tej ceny. Chyba mam prawo tak uważać. A dodatkowe kółko i kilka przycisków tym bardziej.
    Nie latam z aparatem godzinami , nie mam od niego odcisków, śrubokręta nie potrzebuje ...więc po co przepłacać.
    Zresztą jak widać teraz wychodzą szkła z napędem... i nie sadze by wszystkie były takie kiepskie- fakt są jak na razie droższe... ale są. Zobaczymy jak to będzie.... ?
    A efekt końcowy obu modeli będzie identyczny
    Irek masz 100% racji- każdy aparat robi zdjęcia i skreślać jeden aparat bo nie ma czegoś co ma inny jest bzdurą.
    Ostatnio edytowane przez blackside ; 01-12-2008 o 17:57
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

Czytam to forum i czytam, czytam ..... co to znaczy lepszy sprzęt? droższy? bo takie odnoszę wrażenie. Kupiłem 80-kę bo taką chciałem, bo zostały mi szkła z F65, bo wiem że dam rady wykorzystać jej możliwości. Bo fotografią żyję od dzieciństwa. A czy ja zrobię lepsze zdjęcia niż ktoś 40 czy 60-ką? Trzeba nauczyć się patrzeć przez wizjer i robić zdjęcia do których nie trzeba dołączać komentarza. Kiedyś dawno temu, byłem fotoreporterem terenowym jednej z gazet i na koniec roku robili takie podsumowanie i oceniali zdjęcia. Udało mi się i moja fotka otrzymała 1 -e miejsce. Wszyscy (starzy wyjadacze) strasznie byli ciekawi jaki mam aparat. A ja się go wstydziłem pokazać bo wiedziałem że mam najgorszy (w ich mniemaniu). Może i był najgorszy ale zdjęcie miałem najlepsze. Wtedy robiłem zdjęcia Startem 66. Tak to wygląda z fotografią, nie zawsze ten najdroższy zrobi za nas fotki.
    Dwa Nikony i szkła

Domyślnie

leo2 to chyba musiało być dawno

Domyślnie

D90 ma czyszczenie CMOS, EXpped, LV, 3calowy LCD o wyższej rozdzielczości, i jest nową konstrukcją, a no i filmy )) <bajer ale jest> .
    Czyszczenie matrycy i 3" wysokorozdzielcze lcd to pewne zalety. LV przy braku obrotowego ekranu i wolnym ostrzeniu jest praktycznie bezuzyteczne. Expeed? A jakie z tego wymierne korzysci? Filmy? Jak sam wspomniales - bajer, do tego niezbyt funkcjonalny.

O wyraźnie mniejszych szumach pisać chyba nie musze.
    Jesli gro Twoich zdjec jest robione przy czulosiach 800-1600, to faktycznie istotny glos 'za'. Ja wspomne jeszcze o braku ISO 100.

I jak już naście razy napisałem róznice D80 wobec D60 są dla niektórych marginalne a cena 500zł już nie.
    Dla niektorych... Jednak dla wiekszosci sa to dwa rozne swiaty, przynajmniej pod wzgledem ergonomii \ komfortu uzytkowania - wieksze body, wiecej dedykowanych przyciskow, dwa kolka nastaw, wiekszy wizjer, 11-polowy AF, srubokret, bracketing, dodatkowy wyswietlacz, etc. Swiadomy uzytkownik potwierdzi, ze wszystko to kolosalnie wplywa na wygode i przyjemnosc obslugi aparatu. Mniej swiadomy zbagatelizuje te cechy i poszuka w kolejnej puszce glownie 'ficzerow'.

Nie latam z aparatem godzinami , nie mam od niego odcisków, śrubokręta nie potrzebuje ...więc po co przepłacać.
    Ale potrzebujesz aparatu nowszej konstrukcji (nie rozumiem tego argumentu), expeed, podgladu na zywo i 3" lcd - za to jestes gotow doplacic kwote o poltora raza wieksza od wartosci Twojego obecnego sprzetu.
    Ostatnio edytowane przez Sin ; 01-12-2008 o 19:11

Domyślnie

Nie potrzebuje ...dla tego mam D60
    A gdzie masz takie rewelacje że nie ma iso100? Ma w trybie rozszeżonym...
    A czasem iso 1600 się przydaje... zwłaszcza tam gdzie lampa jest nie do użycia np. szkło, gabloty itp.
    Widzisz mamy różne priorytety. i dla tego nikon ma w swojej ofercie i D60 i D80 jak i wiele innych modeli
    D5100//// 18-105VR

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów