Jak miałbym kupować D80.... to chyba poczekałbym pare miechów i dołożył do D90 .
A ja z mojej strony powiem że jeżeli chodzi o menu i wygode obsługi to jest banalna i szybka.
A co do dwóch pokręteł... nie wiem ale mi jedno w 100% wystarcza kółkiem zmieniam czas naciskam przycisk kciukiem i tym samym kółkiem zmieniam f- nie wiem w czym problem. Kompensacja w ten sam sposób...
A porównywanie D300 do D60 jest nie na miejscu- a idąc dalej to wszyscy co kupują D300 powinni się przerzucić na D700/D3... bo jest lepszy i ich aparaty są słabe bo tamte sa lepsze.
Dane aparaty są do danych odbiorców, nie wszyscy robią zdjęcia portretowe/ sportowe- nie wszyscy mają zacięcie pro do fotografii - i D60 a nawet D40 jest wystarczającym aparatem i jak ktoś napisał prawdopodobnie nikt nie rozróżni zdjęć z D60 a D300.
Jeżeli ktoś robi dziesiątki zdjęć , ciągle pracuje z aparatem to fakt powinien kupić ergonomiczne body , które nie będzie nastręczało problemów- ale nie każdy ma takie podejście .
Tak czytając za i przeciw które piszecie to dochodzę do wniosku że wielu z piszących nie miało nawet D60 w ręce. Zmiana przysłony w menu<szok> Co za bzdura z dodatkowym klawiszem- to jest prawdą tylko w trybie M w innych nie. Nie myślę tylko o Was tylko o ogólnej nagonce na ten aparat.
Ja brałbym D60 i nie przejmowałbym się opiniami że jest gorszy od D80 . A jeżeli masz zamiar kupić szkła bez silnika to wtedy faktycznie D80 . Jeśli nie wolałbym zostawić te 500zł na inne wydatki bądź zbieraj na D300
Każdy aparat ma swoje zalety i wady musisz sama wiedzieć co wymagasz od aparatu. Ja mam D60 i poza tym że mam kilka "brzydkich pikseli" mały zakres ogniskowych jestem po 3 miesiącach bardzo zadowolony. Jak myślę o zmianie to tylko na D300.
Z Zalet to naprawdę fajne menu, jak narazie skuteczne czyszczenie<4,5tyś> niezła lampa, zdjęcia z iso1600 nie są złe, Dobra praca pomiarów, i jak na moje duże ręce doskonale podkreślam doskonale się trzyma. Kolory są naturalne i nie widzę by kolor czerwony przebijał się ... aha i drabina ostrości jest naprawdę fajna<pomaga przy ostrzeniu manualnym> Menu retuszu też jest b. fajne.
A z wad- po 4,5tys mam kilka pikseli świecących <widać tylko na ciemnym niebie, zdjęciach nocnych-na zwykłych zdjęciach nie ma nawet na maxx cropie??>, pierścień manualnego ostrzenia w kicie 18-55VR to kpina<ale działa tylko troszkę cierpliwości czasem trzeba>,Balans bieli w świetle żarowym <świetlówki energooszczędne, niektóre lampy uliczne> potrafi się zgubić i dać zbyt ciepłe kolory.Niestety brak możliwości zapisu Raw + jpeg fine- to myślę duża wada. A no i bateria dla niektórych 400 zdjęć to może być trochę mało.
Dla mnie aparat warty swoich pieniędzy.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami