Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: z d70 na d90

Domyślnie z d70 na d90

wiec przesiadlem sie i ?.., i dziwnie

jakosc zdjec w sumie inna ale czy lepsza? pewnei kwestia ustawien, no ale jednak .

pytania do szanownych forumowiczow:

- czy uzywanie funckji d-lighting czy niekoniecznie
    - czy uzywanie redukcji szumow i na kotrym poziomie ma to najwiekszy sens
    - jak z iso , czy uzywanie nizej niz 200 w normalnych dziennych warunkach , jak z iso przy zlej pogodzie/z;ly warunkach? w d70 powyzej 400-600 nie mialo to dal mnie wiekszego sensu

- pytanie moze i dziwne ale czy do przeglaania fot uzywacie irfranview? jesli tak to czy mi sie wydaje ale przy zdjeciach wiekszych romiarow ten program glupieje

chcialbym nadmienic ze przejrzalem topici na forum i tony testow jednakze konkluzje w nich zawarte nie do konca pokrywaja sie z efektami jakimi sa zdjecia z mojego aparatu
    D90, 50/1.8, 12-24/4 18-200VR, 70-300VR

Domyślnie

Cześć
    Cytat Zamieszczone przez eric7 Zobacz posta
    jakosc zdjec w sumie inna ale czy lepsza? pewnei kwestia ustawien, no ale jednak .
    Tu mi pachnie prowokacją...

- czy uzywanie funckji d-lighting czy niekoniecznie
    To zależy od twoich preferencji. Podoba Ci się? Używaj. Nie? Wyłącz. Ja mam wyłączone a fotki robię w RAW.

- czy uzywanie redukcji szumow i na kotrym poziomie ma to najwiekszy sens
    To również zależy od twoich preferencji. Przetestuj i sam uznaj co jest dla Ciebie akceptowalne a co nie.

- jak z iso , czy uzywanie nizej niz 200 w normalnych dziennych warunkach , jak z iso przy zlej pogodzie/z;ly warunkach? w d70 powyzej 400-600 nie mialo to dal mnie wiekszego sensu
    Niżej niż ISO100 nie ma sensu moim zdaniem (to właściwie jest LO1 a nie ISO100). Chyba, że robisz w JPG i ISO200 jest za wysokie w danych warunkach to ma sens. Ale to ty jesteś fotografem i powinieneś wiedzieć kiedy jest potrzebne LO1.

- pytanie moze i dziwne ale czy do przeglaania fot uzywacie irfranview? jesli tak to czy mi sie wydaje ale przy zdjeciach wiekszych romiarow ten program glupieje
    To trzeba zmienić kompa. Oglądam RAWy z D700 i nie mam problemu.

Idź trzaskaj zdjęcia i pochwal się lepiej na forum...
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

D-Lightning - owszem uzywam,
    Jeżeli chodzi o redukcję szumów... to wylączyłem ją,
    co rozumiesz pod pojęciem że "irfanview głupieje" u mnie na laptopie i stacjonarnym nie głupieje dotyczy to największych zdjęć prostu z puchy skopiowanych na dysk.
    D90 Nikkory, Tokina, Hoya, SanDiski i DENONY

Domyślnie

wiec przesiadlem sie i ?.., i dziwnie

ja sie wcale nie dziwie d90 ma dwa razy wiecej pixeli na matrycy o tych samych rozmiarach. tu sie rozchodzi o wielkosc krazka rozproszenia...ktos to tak madrze nazwal...
    oczywiscie CCD i CMOS to dwie rozne matryce, ale ilosc pikseli nie klamie.
    wiec kolega moze miec wrazenie innej jakosci zdjec...gorszej, lepszej ja pamietam, ze po przesiadce z d70 na d300 widzialem tylko jedna roznice na korzysc d300 tonalnosc obrazu. natromiast na plus d70 bylo mozliwosc uzywania f/16 i mniejszych bez utraty na jakosci obrazu fizyki sie nie oszuka

Domyślnie

moze inaczej , po 3 latach zabawy d70 ustawilem more less to co bylo settings podobne lub takie samo jak w d70 , dodatkowe funkcje - o nie walsnie zapytalem w poscie, jesli chodzi o iso to well L 01 niebylo w d70, wiec nigdy nie uzywalem iso mniejszego niz 200 ,

irfran view glupieje - w sensie fotki sa przejasrkawione labo rozmydlone, albo maja ziarno , jestem w pracy ale postaram sie wrzucic jakies sample asap

Domyślnie

fakt, z tym Irfanem to dziiiwne, u mnie na lapku smiga jak tylko, nie wymieka nawet na RAWach :o) zreszta na codzien katuje ubuntu i gwenview ;oD
    D-lightning? czasem uzywam, ale zwykle jest wylaczone i tak
    redukcja szumow spi, ufraw zrobi to lepiej ;o)
    co do iso - czasem trzeba rzeczone lo1, za to jak jest nieco gorzej to 400-600-800 bezproblemowo, jest slycznie.
    podsumowujac - dla mnie bomba ;oD
    The Iron never lies to you. You can walk outside and listen to all kinds of talk, get told that you’re a god or a total bastard. The Iron will always kick you the real deal.

Domyślnie

dzieki wielkie za odpowiedz o to mi chodzlio , co do kompa to spokojniutko raczej duo core 2,4 2 giga ramu , wiec to chyba kwestia programu , btw w cyzm ogladacie fotki co polecacie?

Domyślnie

zalezy, czy ubuntu czy sVista ;oD
    w pierwszym (KDE) - GwenView, showFoto (tyle, ze ten pierwszy raczej nie lapie RAWow, wiec odpada. chlip)
    w drugim - Irfan.
    plus uniwersalny duet Gimp&ufraw
    The Iron never lies to you. You can walk outside and listen to all kinds of talk, get told that you’re a god or a total bastard. The Iron will always kick you the real deal.

Domyślnie

vista jednak

Domyślnie

jeszcze watek rawy z d90 w kontekscie cs2 ? z tego co wyczytalem sie nie da sie , prawda falsz?
    Ostatnio edytowane przez eric7 ; 01-12-2008 o 15:13

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów