Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Wątek: z d70 na d90

Domyślnie

D70, czy D90. Od kilku dni mam oba. Dlaczego kupiłem? 1. CMOS trochę więcej pixeli - większa możliwość kadrowania.
    Jeżeli szukasz następcy D70 w linii prostej to jest nim D300. Pokusiłem się o drobne porównanie:
    Opis D70 D80 D90 D300 D700
    Synchronizacja wbudowanej lampy do: 1/500 1/200 1/200 1/320 1/320
    Pomiar Swiatła - czujnik RGB - liczba pól: 1005 420 420 1005 1005
    Migawka - najkrótszy czas: 1/8000 1/4000 1/4000 1/8000 1/8000

Jak widać niektóre parametry w nowszych modelach są wyraznie słabsze. Co prawda czas migawki od biedy rekompensuje ISO -1EV, ale czasu synchronizacji błysku nie, co mi trochę przeszkadza.
    Kolejny miniusik to po podłączeniu aparatu do PC-ta nie możliwy jest tryb HDD. jak odpowiedzial mi Servis Nikon - "to redundancja funkcjonalności bo PC widzi go jako aprat". Gorzej gdy podłączasz do PC z innym systemem niż Windows, lub w fotolabie.
    Body jest minimalnie mniejsze i nie leży już tak fajnie w ręce jak D70. Rozwiązaniem jest Baterypack.

Aparat ma nie tylko minusy.
    Plusem jest dobry wyświetlacz na którym widać ostrość zdjęcia, które można bardziej zoomowć jak w D70
    Testowałem foty przy ISO 1600, 3200 i 3200+1EV - są bardzo obiecujęce. Dziś robiłem ISO 200 - 1EV ale jeszcze nie zgrałem.
    Aparat ma niezłą ergonomię i możliwość rekonfiguracji przypisania funkcji do przycisków i kółek. A propos kółek można zmienić ich kierunek -
    Zdjęcia wydają się bardziej plastyczne i miękkie. Bardziej przypominają film analogowy o doskonałej rozdzielczości.
    Autofokus - to jest to czego brakowało w D70 11 pól i sprawna obsługa. Ciekawie dziala funkcja śledzenia punktu AF. Wydaje mi się, że ostrzy bliżej niż D70. Powiem coś więcej jak zrobię test porównawczy.
    Ostatnio edytowane przez kretik ; 06-12-2008 o 23:13 Powód: literówka

g00rek
    Gość

Domyślnie

A jak konkretnie działa D-lightning? Ja też właśnie przesiadłem się z d70 i zastanawiam się nad tym... Czy on po prostu robi "na szybko" HDRa w jakiś sposób? Korygując przepalenia i niedoświetlenia? Własnie, jak ma się D-lightning do robienia HDRów (z trech ujęć, bracketingiem)?

pozdrawiam

Domyślnie

Witaj G00rek. Robię zdjecia wyłącznie w RAW-ach, więc w aparacie nie wykorzystuje gadżetów do obróbki obrazu. Lepiej się obrabia na monitorze niz w rozdzielczości VGA na displayu aparatu. Uważam że to funkcje awaryjne, jak prosto z sesji musisz lecieć do fotolaba by zrobić obitki.
    Jak działa d-lighting? W skrócie rozjaśnia cienie. Nadaje sie do zmiękczania kontrastowyh zdjęć i doświetlania cieni. Nie wiem jak w aparacie, ale w NCapture można również zmniejszać przepalenia. Jeżeli chodzi o HDR, to bracketing zastępuje d-lighting, bo pozwala w HDRze wyłonić szczegóły z cienia.

g00rek
    Gość

Domyślnie

Rozumiem, że niebo tez przyciemni, jeśliakurat ekspozycja będzie ustawiona na coś innego, a ono znajdzie się w kadrze? W niektórych sytuacjach polar nie pomaga, dlatego z HDRem można uzyskac ciekawy efekt (nie chcę tu wywoływac dyskusji czy HDRy są cukierkowe czy nie

No nic ,czas popróbować, szkoda że na razie ciągle chmury i deszcz

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów