Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17
    nikooo
    Gość

Domyślnie Konfiguracja D60 i D80

Witam

Mam zamiar kupic lustrzanke Nikona (to juz postanowione). Wybralem 2 modele: D60 i D80 tylko te wchodza w gre w zwiazku z tym, ze chce nabyc sprzet nowy i mam ograniczony budzet. Naczytalem sie o tych obu lustrzankach i mam juz metlik w glowie. W sumie sa opinie pozytywne i o tym i o tym. Tak samo z negatywnymi. Wiec badzcie tak dobrzy i doradzcie mi, co mam wybrac biorac pod uwage moje wymagania.

Aparat kupuje w zwiazku z wyjazdem zagranicznym, chce porobic duzo ladnych zdjec. Dodatkowo troche chce pofocic samoloty na lotnisku, na podejsciu na pas (raczej z bliskiej odleglosci). Samoloty to dodatek, w pierwszej kolejnosci zalezy mi na: fotografowaniu osob w bliskim otoczeniu (ale zeby krajobraz z tylu tez jako tako wygladal), budynkow, morza.

Planuje zakup nastepujacych zestawow:

- D60 z obiektywem 18-55 VR
    - D60 z obiektywem 18-70
    - D80 z obiektywem 18-55 VR
    - D80 z obiektywem 18-70
    - D80 z obiektywem 18-135

Powiedzcie prosze, ktory z tych zestawow najlepiej spelni moje oczekiwania. To jest moja pierwsza lustrzanka, troche bede musial sie nauczyc. W rece lepiej lezy mi D80 i wlasnie ku niemu bym sie bardziej sklanial, chociaz D60 jest tanszy. D80 to maksymalna kwota, wolalbym troche zaoszczedzic znowu na D60... Trudny wybor.

Prosze o wasze opinie. Pozdrawiam

Domyślnie

D80 + 18-70.

a jeśli chcesz mieć fajne zdjęcia z wyjazdu, polecam trochę przed nim poczytać i porobić zdjęć aparatem. więc do zestawu, obowiązkowa dobra książka o podstawach fotografii

tak wg mnie oczywiście

i zastanów się jednak nad jakąś używką. naprawdę, na giełdzie forumowej okazja goni okazje. czasem sam jestem w szoku

Domyślnie

Też bym wziął D80 + 18-17. Tu raczej nie ma wątpliwości...
    Ale aparat i obiektyw dobrych zdjęć nie zrobią dopóki to Ty nie będziesz umiał robić zdjęć. Jak nie masz czasu i chcesz kupić aparat 2 dni przed wyjazdem to kup lepiej kompakt. Mnóstwo wiedzy musisz wcześniej przyswoić i bardzo dużo się nauczyć o robieniu zdjęć, o lustrzance....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mrozu Zobacz posta
    ...
    i zastanów się jednak nad jakąś używką. naprawdę, na giełdzie forumowej okazja goni okazje. czasem sam jestem w szoku
    Szczególnie od momentu keidy giełda zdechła

jak przedmówca
    d80 + 18-70 + 'Tajemnica ekspozycji'

Rozmowny Awatar Articool
    Miasto
    Tomaszów Mazowiecki/Radomsko

Domyślnie

D80 + 18-70 bądź 18-105VR

nikooo
    Gość

Domyślnie

Dzieki wielkie za odpowiedz. Czytam czytam, ucze sie ale narazie nie mam na czym testowac. Kupie lustrzanke i do czasu wyjazdu mi jeszcze troche zostanie na nauke, dlatego zaczalem o niej myslec troche wczesniej Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi

Oszczędny w słowach Awatar kemot
    Miasto
    Tomaszów Maz.

Domyślnie

Popieram kolegów, d80 + 18-70. W D60 największym problemem nie są wymiary, ale brak śrubokręta, który dość znacznie ograniczy ci wybór obiektywów (szególnie tych dobrych i tańszych).
    Body kup nowe jeśli musisz, ale obiektyw spokojnie możesz nabyć używany, a za różnicę dokup sobie jakieś tanie tele(na samoloty), choćby taniego jak barszcz tamrona 55-200.
    Polish my lens girl oooahh polish my lens girl ohh-ahh polish my lens ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mrozu Zobacz posta
    a jeśli chcesz mieć fajne zdjęcia z wyjazdu, polecam trochę przed nim poczytać i porobić zdjęć aparatem. więc do zestawu, obowiązkowa dobra książka o podstawach fotografii
    Nawet jak nie książka to warto będzie zajrzeć na szerokikadr.pl, znajdziesz tam trochę podstawowej wiedzy

Oszczędny w słowach Awatar dominicus
    Miasto
    Warszawa/Brwinów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kemot Zobacz posta
    W D60 największym problemem nie są wymiary, ale brak śrubokręta, który dość znacznie ograniczy ci wybór obiektywów (szególnie tych dobrych i tańszych).
    A najlepsze w tym wszystkim jest to, że w podanych przez nikooo konfiguracjach nie ma żadnego obiektywy bez silniczka

Domyślnie

A później mogą być dzięki temu a szerokikadr to wg mnie trochę takie do bani jest. Szczególnie tamto forum.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów