mam pytanie czym sie rozni Nikkor AF-S 500mm f/4D IF-ED II od Nikkor AF-S VR 500mm f/4G ED i czy oba dzialaja z Telekonwerter TC-14,17,20
pozdrawiam i zgory dzieki za odpowiedz
Szukaj
mam pytanie czym sie rozni Nikkor AF-S 500mm f/4D IF-ED II od Nikkor AF-S VR 500mm f/4G ED i czy oba dzialaja z Telekonwerter TC-14,17,20
pozdrawiam i zgory dzieki za odpowiedz
d 300
no po samych oznaczeniach..ten drugi ma IF czyli internal focus. Nie rozsuwa się bardziej przy ostrzeniu
"Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche
Pierwszy ma pierścień przysłon, drugi nie. Drugi ma za to VRa - redukcję drgań. Oba (chyba?) to konstrukcje IF.
And I am not frightened of dying. Any time will do, I don't mind.
a ktory z nich polecacie?
d 300
VR się przyda![]()
Z tego co czytałem na tym i innych forach - bardzo dobrym stosunkiem jakości do ceny jest Sigma 100-300 f/4.0, kupię ją sobie na gwiazdkę, o!
D300 \ D70s \ Zenit 11 \ MB-D10 \ N17-55 f2,8 \ N50 f1.8 \ Takumar 50 f1.4 \ SB-800 \
tia... sigma za 3500 a nikkor 500 f4 za 20tys... fajne porównanie
oba nikkor maja SWM, są konstrukcjami IF, nowszy z VR jest nowszyi ma nano powłoki, czyli pewnie jeszcze lepszy optycznie
dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk
ostatnio dzieki uprzejmosci kolegi ,porownywalem najnowsza 500 vr z wersja af-s 500/4 (pierwsza) -zasadniczo nie ma wiekszych roznic ,optycznie mam wrazenie ze szklo bez vr daje lekko ostrzejsze obrazy ,predkosc af i stabilnosc identyczna....zatem czy warto doplacac ok 10 tys do wersji z vr ?
Skontaktuj się z nami