Close

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 64

Wątek: Dakine Sequence

Domyślnie Dakine Sequence

Pomysł prezentacji Dakine Sequence powstał na podstawie własnych doświadczeń związanych z poszukiwaniami plecaka spełniającymi następujące wymagania:
    mieszczący:
    - aparat ze szkłami - docelowo d70s, 18-70, 55-200 vr, sb600 i całą resztą osprzętu (statyw, kable, ładowarki, baterie, filtry, karty, etc.), a także amatorską kamerę cyfrową (ważne było by nie ograniczał mnie na przyszłość i z czasem dodatkowo mieścił, np. 70-200vr - marzenia...);
    - dodatkowo laptopa, 1-2 zeszyty a4, albo zamiennie gogle, rękawice, butelkę picia i odtwarzacz ze słuchawkami,
    umożliwiający podpięcie deski snowboard`owej.

Jedynymi opcjami zbliżonymi do wymienionych wyżej kryteriów były:
    Burton Zoom Pack,
    Dakine Mission Photo,
    Dakine Sequnce,
    Dakine Reload.

Wybór padł na Sequence...

Plecak zamówiłem bezpośrednio u importera Dakine - -499zł w tym pobraniowa przesyłka kurierem. Przy okazji + dla sprzedawcy - bardzo dobrze zabezpieczona przesyłka razem z katalogami, kalendarzem i stertą naklejek dotarła do mnie już na drugi dzień rano.

Pierwsze wrażenie - spory i raczej do lekkich nienależący, ale za to solidnie wykonany i jak się chwilę później okazało przemyślanie zrobiony. Poniżej podaję kilka podglądowych zdjęć całego plecaka...

Front plecaka umożliwia przypięcie deski, zamocowanie statywu oraz schowanie zbędnych pasków do specjalnych "kieszonek", w większości zamykanych na zamek i sensownie zamaskowanych.

Plecy są solidnie wzmocnione i dobrze wyprofilowane. Szelki w połączeniu z paskiem piersiowym i szerszym pasem biodrowym, nawet przy większej wadze, rozkładają ciężar na ramionach na tyle dobrze, że można z plecakiem spokojnie wyjechać na stok.

Do wnętrza torby ze sprzętem dostajemy się od strony pleców, co jak się okazuje jest trawionym pomysłem. Przy wejściu od przodu plecaka i tak trzeba byłoby go zdejmować, a tak mamy dodatkowe i w zasadzie pewne zabezpieczenie przed niespodziewaną kradzieżą. Więcej o samej torbie będzie na kolejnych zdjęciach...

Kolejne zdjęcia, tym razem z kilkoma detalami. W rzeczywistości użyte materiały prezentują się lepiej, suwaki sprawiają wrażenie wytrzymałych, a dostęp do kieszeni nie sprawia większego problemu.

Bohaterka całego zamieszania, czyli torba na sprzęt foto.
    Trzeba przyznać, że jest wzmocniona wystarczająco dobrze by moc bezpiecznie latać z nią wewnątrz plecaka po stoku (przynajmniej dla sprzętu - nie wiem czy to pocieszające, ale szybciej uszkodzisz na niej kręgosłup niż sam sprzęt foto). Przegródki są oczywiście dowolnie regulowane, a same jej gabaryty powinny być wystarczające do wrzucenia body z podpiętym 70-200vr (jeszcze nie było okazji sprawdzić). Torbę możemy oczywiście wyjąć (w plecaku jest mocowana na rzepy) i nosić na ramieniu.

Zdjęcie-gniot, wyłącznie podglądowe - włożony Nikon D70s z podpiętym 18-70, pod nim sb600, a obok lapy 55-200vr. Niestety, na chwilę obecną nie posiadam ze sprzętu fotograficznego nic poza tym co widać - na wyjazd w góry planuję jeszcze zmieścić do środka amatorską kamerę cyfrową + zasilacze i okablowanie.

A jednak się zmieścił...
    Laptop 15,4 (37x28x4,5cm) po instalacji w przedniej kieszeni zachowuje luz wystarczający jedynie do zamknięcia suwaka, choć dzisiaj udało mi się jeszcze obok niego zmieścić dwa zeszyty a4.

Tu plecak z przyczepionym statywem - całe mocowanie polega na włożeniu jednej z nóg statywu do specjalnej "kieszonki" pozostałe dwie zostawiając wolne i finalnie ściskając górną część specjalnym paskiem. Wbrew pozorom całkiem prosta i szybka czynność.

Tutaj plecak w odniesieniu do pacjenta 180cm...

Podsumowując...

Świetne rozwiązanie na dalsze wyjazdy ze sprzętem. W mojej perspektywie plecak służący do transportu sprzętu (aparatu, kamery, laptopa i reszty wartościowych dupereli) w jednym bagażu, jak również zabrania w nim ze sobą na stok gratów fotograficznych + deski z goglami, rękawicami, kanapką + piciem czy spakowania na uczelnię zeszytów, laptopa i o ile potrzeba to nawet i aparatu.

Plusy:
    + spora pojemność,
    + solidne wykonanie,

+ oddzielna torba na sprzęt foto,
    + możliwość użycia plecaka nie tylko jako plecaka fotograficznego,
    + niezły kamuflaż (ciężko się spodziewać jego zawartości),
    + opcja mocowania deski, a także nart.

Minusy:
    - cena,
    - dostępność,
    - brak pokrowca przeciwdeszczowego.

Pozdrawiam, Łukasz.
    Nikon D70s + AS-F Nikkor 18-70mm 3.5-4.5 G DX ED + AF-S Nikkor 55-200 f/4.0-5.6 G DX VR IF-ED + SB600 + Velbon DF-60 + graty z M42

Domyślnie

cena może nie być minusem jak poszukamy tego plecaka nie w polsce ale usa, ja kupilem rok temu na wyprzedazy z strony z plecakami za 130 $ za dolara 2,3 wiec na pewno tez dalej mozna znalesc po tej cenie. Plecak fajny ale czasami zamiast caly plecak lub torbe wole innego producenta torbe na aparat z jednym obiektywem i miejsce na dodatkowy. W plecaku mam d700 + 3 obiektywy +2 lampy i dodatki i dalej mam sporo miejsca na wykorzystanie. Jesli chodzi o laptop sprzodu to uwazaj na zamek, moze porysowac lub ostro zadrapac obudowe.
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    www.photolink.pl : Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez malita Zobacz posta
    cena może nie być minusem jak poszukamy tego plecaka nie w polsce ale usa, ja kupilem rok temu na wyprzedazy z strony z plecakami za 130 $ za dolara 2,3 wiec na pewno tez dalej mozna znalesc po tej cenie.
    W tej chwili 130$ to w USA normalna cena za Dakine`a, gorzej z kursem dolara - na dzień dzisiejszy coś ponad 3,00zł. Z wysyłką po przeliczeniu wyjdzie podobna kwota...

Laptop faktycznie może się rysować od suwaka, ale zawsze można go owinąć w jakąś delikatną szmatkę i po kłopocie.
    I tak jak piszesz - plecak dosyć pakowny, więc na cyilny spacer do parku raczej się nie nadaje - coś za coś.
    Nikon D70s + AS-F Nikkor 18-70mm 3.5-4.5 G DX ED + AF-S Nikkor 55-200 f/4.0-5.6 G DX VR IF-ED + SB600 + Velbon DF-60 + graty z M42

Domyślnie

a jakie sa wymiary wewnetrzne?
    powiem o co mi chodzi. potrzebuje jak najwiekszego plecaka foto z jedna komora ale glebokosc musi miec 20cm!!!!

pozdro
    olo
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rabijki Zobacz posta
    a jakie sa wymiary wewnetrzne?
    powiem o co mi chodzi. potrzebuje jak najwiekszego plecaka foto z jedna komora ale glebokosc musi miec 20cm!!!
    Wymiary wewnętrzne torby na sprzęt foto to ok. 40cmx30cmx12-13cm (wys/szerokość/gębokość).

Domyślnie

Plecak się trochę zmienił. Takiej wersji kolorystycznej jeszcze nie widziałem, a i pewne detale w budowie i wykonczeniu sie pozmieniały. Starsza wersja, którą posiadam wygląda tak. Ta kieszonka, w którą wsadziłeś statyw, jest przeznaczona na saperkę. Odnoszę też wrażenie, że Camera Block jest wyższy niż w starszej wersji. Z tego co pamiętam torbę można było też wsadzić do znacznie większych plecaków Dakine'a.

Cytat Zamieszczone przez rabijki Zobacz posta
    potrzebuje jak najwiekszego plecaka foto z jedna komora ale glebokosc musi miec 20cm!!!!
    Wewnętrzna torba na sprzęt ma jakieś 16 cm głębokości. Sequence ma w całości 20 cm. Spore plecaki robi Mountainsmith np Parallax (a tu jego recenzja) ale tego do Polski chyba nikt nie sprowadza, albo Kata BP-502 tylko to już inna klasa cenowa.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lemür Zobacz posta
    Ta kieszonka, w którą wsadziłeś statyw, jest przeznaczona na saperkę.
    Niestety, tylko i wyłącznie statyw podchodzi pod tą kieszonkę - jest stosunkowo wąska i mieści tylko jedną z nóg statywu.
    Na saperkę czuję, że jest ta "pętelka", o której mowa była przy okazji sąsiedniego tematu z Burtonem Zoom Pack`iem (w Sequence też jest, ale nie wyszczególniałem już jej na zdjęciu).

Wracając do głębokości WEWNĘTRZNEJ torby to ta z roku modelowego 2008 ma nie więcej jak 13cm - zmierzone, co i tak jest niezłym wynikiem, bo zostawia sporo luzu. :Wink:

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukikme Zobacz posta
    Niestety, tylko i wyłącznie statyw podchodzi pod tą kieszonkę - jest stosunkowo wąska i mieści tylko jedną z nóg statywu.
    Na stronie producenta występuje w opisie "External snow tool pocket" i to jest chyba jedyne miejsce które pasuje do tego opisu. Zresztą trzonek od saperki tam się zmieści równie dobrze co noga statywu
    Cytat Zamieszczone przez lukikme Zobacz posta
    Na saperkę czuję, że jest ta "pętelka"
    A ta pętelka jest chowana do wnętrza plecaka?? Bo w starym chowa się do kieszonki w podłodze plecaka, zamykanej klapką na rzep,a po przekątnej ma do pary pętle a właściwie regulowany pasek z klamrą. Dzięki temu można zrobić coś takiego(na zdjęciu jest dakine ridge, ale system jest ten sam)

Domyślnie

Fakt, kompletnie zapomniałem o mocowaniu dla nart.
    Jednocześnie sprawdziłem i na pętelkę nie ma przewidzianej żadnej kieszonki, ale za to na spodzie plecaka znalazłem... Kieszeń z pokrowcem przeciwdeszczowym!

Plecak zaskakuje mnie coraz milej, a za 3 tygodnie Włochy, więc przed świętami naskrobię jak się Sequence spisał w warunkach, dla których został zrobiony.

Domyślnie

1. Czy w plecaku (załadowanym sprzętem foto) zmieszczą się jeszcze jakieś ciuchy - polar, czapka, rękawice, gogle, itd ?
    2. Jak oceniasz sztywność torby na sprzęt ?
    3. Jak oceniasz jakość materiałów, a przede wszystkim ruchomych przegródek (w tym rzepów) np. w porównaniu z Lowepro ?
    Ostatnio edytowane przez marekm ; 28-11-2008 o 14:32
    X-T10, XF35, XF18-55, MK320

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów