Close

Strona 2 z 17 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 168

Wątek: P6000 vs G10

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gregez1975 Zobacz posta
    Dzięki, a co myślicie o walce G10 vs Panasonic ( LEICA d-Lux 4) Lx-3? Wiem, wiem to już spore OT ale bardzo chcialbym poznać Wasze opinie.
    Ostatnio rozważałem zakup małpy kieszonkowej. Na pewno ostateczny wybór byłby tylko między tymi dwoma.

Domyślnie

Pewnie słusznie. Ten LX3 naprawdę piękny i stylowy. G10 jest za to lepszy we wszystkim ( tak przynajmniej piszą internetowi recenzenci ).
    Greg
    ------------
    NIKON D80/grip MB-D80 + 2 x En-El3e/Nikkor 18-70 IF ED/Nikkor 55-200 ED

Domyślnie

http://www.bythom.com/compactchallenge.htm

tu masz porównanie interesujących Ciebie aparatów. Kompetentne, wielopłaszczyznowe wyczerpujące i bez uprzedzeń.

Czekałem na najnowszy "profesjonalny" kompakt Nikona długo. Ze wszystkimi zarzutami Thoma Hogana wobec tego aparatu zgadzam się w 100%. i go nie kupiłem

Po porównaniu G9 i G10 doszedłem do tych samych wniosków i dokonałem tego samego wyboru co spiritwood. Brakujące parę milimetrów ogniskowej na krótkim końcu odzyskam zamówionym konwerterem WC-DC58.

Bardzo dobre podsumowanie G9 masz też na : http://www.dpreview.com/
    tam też jest możliwość zestawienia interesujących Ciebie modeli i porównania ich danych technicznych.
    Co do RAW z Canona to wczytaj się uważnie w to co napisano na Dpreview. Dołączone oprogramowanie to niemal emulator G9 jeśli chodzi o efekty obróbki.

spokojnie polecam G9 choć najciekawsze zdjęcia kompaktem zrobiłem jak na razie poczciwym Coolpixem 5400
    POZDRAWIAM
    myślę co piszę

Domyślnie

a ja polecam przeczytać także ten wątek:

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=68612

bo sporo opini także na powyższy temat. Link do testu Toma też tam już zresztą był

Po moich przemyśleniach i lekturze testów chyba jednak Canon, mimo sentymentu do Nikona.
    Ostatnio edytowane przez Maciex ; 14-11-2008 o 10:55 Powód: literówki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gregez1975 Zobacz posta
    Pewnie słusznie. Ten LX3 naprawdę piękny i stylowy. G10 jest za to lepszy we wszystkim ( tak przynajmniej piszą internetowi recenzenci ).
    To dyskusyjne stwierdzenie.
    LX3 jest specyficzny ze względu na zakres ogniskowych (24-60) i na szerokim końcu ma f/2.0. Natomiast G10 ma bardziej uniwersalny zakres, ale jest ciemniejszy. LX3 jest poza tym trochę mniejszy i znacznie lżejszy.

Domyślnie

też zastanawiałem sie nad kompaktem i czekałem na nowego coolpixa. Niestety to nie to. Chyba zdecyduje sie na Canona. Inżynierom z Nikona życzę większych sukcesów w pracy, niestety bez gratulacji. Może gdyby P6000 robił kawę zamiast posiadanego ethernetu
    R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog

Domyślnie

Wczytałem się w porównania wszelakie i doszedłem do wniosku takiego jak Wy: Canon ale jednak G10. Bardzo podobają mi się manualne nastawy ( EV , ISO ) i jednak bardziej uniwersalny jak dla mnie zoom. Co do Lx3 to odpadł ze względu na konieczność ciągłego grzebania w menu ekranowym aparatu - nic tam nie wyprowadzono na zewnątrz w postaci gałek a to jednak mocno uciążliwe.
    Greg
    ------------

Domyślnie G10

Mam G10 od tygodnia, wielki postep w porownaniu do G5.
    Ja kupilem ze wzgledu na 28mm, uzyteczne iso 400, stabilizacje, szybkosc.

Swietna ergonomia, wszystko na wierzchu.
    Nawet brak obrotowego wyswietlacza mi nie przeszkadza.
    http://pjolo.blogspot.com/ "Albo mieć, albo być"

Domyślnie

Dzięki za opinię praktyka. O to właśnie mi chodzi wskazując na G10.
    Greg
    ------------

Domyślnie

Ergonomia G10 nie podlega dyskusji, ale porównałem zdjęcia z G10 i 3 razy tańszego modelu A720 IS. No i mam pewne wątpliwości - czy G10 wart jest tej swojej ceny za obiektyw 28 mm i ergonomię, bo różnica w jakości nie jest powalająca. Raz jest lepiej po jednej stronie, raz po drugiej.

Strona 2 z 17 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów