Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: D80 + ???

Gaduła Awatar timi
    Miasto
    Golub-Dobrzyń
    Wpisów
    3

Domyślnie

Jedna z ważnych kwestii jaka jest dyktowana przy wyborze szklą jest jego cena, napisz ile chcesz na to wydać pieniążków.

Domyślnie

kup Sigmę 10-20 HSM i do tego dobry statyw. na początek wystarczy. do zdjęć mniejszych elementów Nikkor 50 1,8.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez volt77 Zobacz posta
    Witam wszystkich forumowiczów - to mój pierwszy post
    Wracając do topiku, to ja bym radził ci jednak Sigmę zamiast Nikkora. Szkła Sigmy produkowane są (nadal) w Japonii, a Nikkor to made in china w większości przypadków. Do packshotów różnej maści powinieneś zdecydowanie kupić stałkę, coś w okolicach 50-70 mm F2.8. No chyba, że nowa sigma 50/F1.4, ale nie działałem z tym szkłem jak dotąd więc nie wiem.
    Elektryczna klamka od Tippmana zasilona powietrzem o wysokim ciśnieniu, służąca do robienia siniaków w okolicach głowy. A do tego jakiśtam Nikon do dokumentowania dzieła zniszczenia.

Domyślnie

Do packshotów różnej maści powinieneś zdecydowanie kupić stałkę, coś w okolicach 50-70 mm F2.8. No chyba, że nowa sigma 50/F1.4, ale nie działałem z tym szkłem jak dotąd więc nie wiem.
    Ja takie pytanie natury ogólnej mam.

Zdjęcia produktów na www kojarzą mi się z namiotem bezcieniowym albo innym jednolitym tłem, dobrym oświetleniem, statywem, mocno przymkniętym obiektywem i docelowym formatem gdzieś w okolicach 600x400px.

Naprawdę uważasz że zauważysz różnicę pomiędzy bardzo dobrym i bardzo przeciętnym obiektywem w takich okolicznościach?

Osobiście mam wrażenie, że podstawowe parametry obiektywu do takich zastosowań to kąt widzenia i minimalna odległość ostrzenia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adam.dorozinski Zobacz posta
    Ja takie pytanie natury ogólnej mam.

Zdjęcia produktów na www kojarzą mi się z namiotem bezcieniowym albo innym jednolitym tłem, dobrym oświetleniem, statywem, mocno przymkniętym obiektywem i docelowym formatem gdzieś w okolicach 600x400px.

Naprawdę uważasz że zauważysz różnicę pomiędzy bardzo dobrym i bardzo przeciętnym obiektywem w takich okolicznościach?

Osobiście mam wrażenie, że podstawowe parametry obiektywu do takich zastosowań to kąt widzenia i minimalna odległość ostrzenia.
    Namiot jak najbardziej, albo stół - to oczywiste więc nie pisałem. Dziwi mnie podejście, że skoro idzie do sieci to można zrobić byle jak, bo nikt nie zauważy. Jak robić to dobrze, tak żeby nawet jak trzeba mogło pójść do kolorowej prasy (to punkt odniesienia, który warto wziąć sobie do serca). "Kult miernoty", jak niektórzy to nazywają, lepiej omijać.

Z mocno przymkniętym obiektywem bym nie przesadzał - większość obiektywów przy takich przysłonach ma spadek ostrości na brzegach kadru (podobnie w przypadku szerokiej dziury). Lepiej wybrać środek. A jak jest jasne szkło, to środkowe wartości przysłony też są wydajniejsze (lepsza ostrość i minimalne winietowanie, które przy robieniu packshotów ma ogromne znaczenie).
    20/1.8 | 105/2.8 | ...

Domyślnie

Wiesz co ... poczytaj ten temat: http://klubkm.pl/forum/showthread.php?t=19430

Tak tytułem wstępu w porównaniu brały udział:
    bodaj 34-105 czyli obiektyw o którym nic nie wiem
    18-70, kit porównywalny myślę bardziej z nikonowym kitem 17-55 niż 18-70
    pieruńsko ostra stałka 50/2.8 macro
    28-70/2.8 - ciężko wypasiony zoom za absurdalne pieniądze

Moim skromnym zdaniem całkiem ciekawe porównanie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adam.dorozinski Zobacz posta
    Wiesz co ... poczytaj ten temat: http://klubkm.pl/forum/showthread.php?t=19430

Tak tytułem wstępu w porównaniu brały udział:
    bodaj 34-105 czyli obiektyw o którym nic nie wiem
    18-70, kit porównywalny myślę bardziej z nikonowym kitem 17-55 niż 18-70
    pieruńsko ostra stałka 50/2.8 macro
    28-70/2.8 - ciężko wypasiony zoom za absurdalne pieniądze

Moim skromnym zdaniem całkiem ciekawe porównanie
    Fajne, momentami ekscytujące Ale wole polegać na własnym doświadczeniu.
    A tak w ogóle to nie wierz w 50-tki zwane Macro. To ściema marketingowa
    20/1.8 | 105/2.8 | ...

Domyślnie

Nikkor to made in china w większości przypadków.
    Może sie mylę, ale zawsze myślalem, że Nikon obiektywy robi w Japoni i w Tajlandiii, a nie w Chinach ...

Domyślnie

japonii tajlandii i chinach. przyklad to 50 1.8 D
    Nikon D80|N18-200|N50 1.8|MB-D80

teknoid
    Gość

Domyślnie

ja polece inny sklep z takimi akcesoriami, i majątam jeszcze fajnąopcjędla tych którzy chcą założyć własny sklep, czy to dobra opcja?
    podobno to autorska dystrybucja darmowego oprogramowania przeznaczona na silniki sklepów internetowych z hurtownią internetową Meblenet.pl (zakładka 'Integracja sklepu z hurtownią').
    Bez dodatkowych nakładów finansowych można stać się nabywcą oprogramowania, bezinteresownie wspomagajacego domowy budżet, jak dla mnie to godny polecenia pomysl.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów