Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: D80 + ???

Domyślnie D80 + ???

Witam,
    od niedawna jestem posiadaczem Nikona D80 oraz Sigmy 70-300 APO, prowadzę działalność w branży aranżacji wnętrz itd. i chcę otworzyć sklep internetowy, w związku z tym chciałbym zapytać was jakiego sprzętu będę potrzebował do wykonywania zdjęć do sklepu, tzn. czy potrzebuje innego obiektywu? Myślałem nad zakupem dwóch lamp doświetlających z parasolkami (bodajże 2x395W) czy to właściwy tok myślenia? Czy będą potrzebne? Czym kierować się przy ich zakupie? Czego jeszcze będę potrzebował?
    Z góry dziękuję za pomoc.
    Ostatnio edytowane przez fopbos ; 02-11-2008 o 17:41

Domyślnie

edit: Aranżacja wnętrz! ... bez sensu coś napisałem

Sklep internetowy i aranżacja wnętrz? Co dokładnie będziesz sprzedawać? I ile masz miejsca do robienia fotek?
    Akurat mam tę Sigmę, i to raczej umiarkowanie rewelacyjny do takich zastosowań obiektyw, ale kto wie? Jeśli będziesz mógł się odsunąć dość daleko, i nie będziesz sprzedawał usług w postaci aranżacji, gdzie przydałoby się zdjęcie wnętrza a np. ramki na zdjęcia, to może dać radę.
    Ostatnio edytowane przez adam.dorozinski ; 02-11-2008 o 17:54

Domyślnie

Tak jak mówisz będę sprzedawał np. ramki do zdjęć, przy czym także ceramikę lustra, meble itd. Myślałem o tym żeby zdjęcia robić w pomieszczeniu specjalnie do tego przeznaczonym (4x4m). Teraz zastanawiam się co kupić i jako że zależy mi na bardzo dobrej jakości zdjęć zastanawiam się czy nie lepiej byłoby przy okazji dokupić obiektyw co o tym wszystkim sądzicie?

Domyślnie

Do robienia zdjęć dużych mebli czy dużych luster lub wnętrz to przydałby się jakiś obiektyw szerokokątny a do robienia fotek jakiś akcesoriów to jasne szkiełko stało ogniskowe np nikkor 50mm f/1.8 , 85mm f/1.8 czy 105mm f/2.8 . To moja propozycja jeśli zależy ci na dobrej jakości zdjęciach , powiedz jaki masz budżet to może coś innego ci doradzę .

Domyślnie

A co do oświetlenia to jakieś lampy wystarczą nawet te chińskie oraz namiot bezcieniowy do fotografowania akcesoriów .

Domyślnie

W takim razie co sądzicie o takim zestawie: NIKKOR AF 50 f.1.8D + lampy http://allegro.pl/item472174920_800w...wojna_moc.html a może jakieś inne? Jak uważacie? Nie chcę wydawać dużej kwoty. Jestem zdecydowany na dokupienie lamp z powodu słabego oświetlenia.

Domyślnie

Witam wszystkich forumowiczów - to mój pierwszy post
    Wracając do topiku, to ja bym radził ci jednak Sigmę zamiast Nikkora. Szkła Sigmy produkowane są (nadal) w Japonii, a Nikkor to made in china w większości przypadków. Do packshotów różnej maści powinieneś zdecydowanie kupić stałkę, coś w okolicach 50-70 mm F2.8. No chyba, że nowa sigma 50/F1.4, ale nie działałem z tym szkłem jak dotąd więc nie wiem.

Talking

nie dokupuj żadnego innego szkła - po prostu te większe meble wynoś przed firmę na pewna odległość i wtedy kadruj
    (sorki ale nie mogłem się powstrzymać)

Domyślnie

Moja rada jest taka kup nikkora 50mm 1.8 zobacz czy ci pasuje do fotografowania mebli jeśli ogniskowa będzie za duża to kup używanego nikkora 18-55mm bez vr kosztuje około 150-220zł morze jest ciemny ale do fotografowania mebli powinien wystarczyć tym bardziej że masz w nim szeroki kąt więc mebli nie będziesz musiał nigdzie przenosić . A nikkor 50mm 1.8 przyda ci się na pewno do robienia szczegółowych zdjęć akcesoriom gdzie liczy się bardziej szczegół .

Domyślnie

Odpowiedź dał Ci Polsar74. Sorki ale też nie mogłem się powstrzymać.
    Zadałeś pytanie rzeka i oczekujesz odpowiedzi w szklance wody-to się nie da.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów