Close

Strona 1 z 15 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 150
    conik
    Gość

Domyślnie jakosc obrazowania

www.digifoto.pl/11.jpg
    zerknijcie prosze na obrazek
    to sa dwa wycinki 2 zdjec 100% (500x500px)
    pomijajac kolorystyke (nie mialem dwoch identycznych zdjec ale nie o nia tu chodzi)
    czy nie odnosicie ze lewy obrazek jest jakis taki ...sposteryzowany?
    prosze o komentarz to zaraz powiem o co chodzi

Domyślnie

dla mnie bardziej prawy ale ogolnie wszystko gra jak na moje oko, chociaz czekam na to wyjasnienie
    Nikon D80|N18-200|N50 1.8|MB-D80

Domyślnie

Tez mi gra. Prawe cieplejsze.
    Nikon D80 + śmieci, I jeszcze D300 teraz mam.

Domyślnie

zaraz już minął, a lewe zdjęcie jest przepuszczone przez jakiś odszumiacz i stąd ta "posteryzacja"
    szkoda, że to już nie to samo forum...

conik
    Gość

Domyślnie

no wiec prawe to 5d lewe to d700 (bez odszumiania)
    w nikonie wszystkie detale wygladaja jakby ktos je wlasnie odszumiaczem potraktowal
    o ile przy malych powiekszeniach do 20x45 jest ok to wyzej niestety kaszana

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez conik Zobacz posta
    no wiec prawe to 5d lewe to d700 (bez odszumiania)
    w nikonie wszystkie detale wygladaja jakby ktos je wlasnie odszumiaczem potraktowal
    o ile przy malych powiekszeniach do 20x45 jest ok to wyzej niestety kaszana
    jakoś nie bardzo mi się chce w to wierzyć - pokaż NEFa proszę
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez conik Zobacz posta
    .... to sa dwa wycinki 2 zdjec 100% (500x500px)
    pomijajac kolorystyke (nie mialem dwoch identycznych zdjec ale nie o nia tu chodzi) ...
    .... pomijając odległość od obiektu, pomijając różnice w ekspozycji, pomijając (zapewne) czułość, pomijając to, pomijając tamto. Jeśli chcesz coś porównywać to trzeba zdjęcia zrobić tak, żeby niczego nie trzeba było pomijać, bo z takim pomijaniem można udowodnić praktycznie wszystko.
    Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    .... pomijając odległość od obiektu, pomijając różnice w ekspozycji, pomijając (zapewne) czułość, pomijając to, pomijając tamto. Jeśli chcesz coś porównywać to trzeba zdjęcia zrobić tak, żeby niczego nie trzeba było pomijać, bo z takim pomijaniem można udowodnić praktycznie wszystko.

Nic dodać, nic ująć.
    | N

conik
    Gość

Domyślnie

mam zamiar w ciagu kilku dni zrobic porownanie obiema puszkami na odpowiadajacych sobie szklach
    generalnie po przesiadce z C mam wrazenie ze N zabija gdzies szczegoly...obraz nie jest tak "detaliczny" jak w C
    JK - tak na prawde parametry nie maja znaczenia.....po prostu obejzalem sobie zdjecia z pleneru bieszczadzkiego
    wszystko robione bylo 24-70G i malo 85/1.8 - generalnie wrazenie jest takie samo niewazne na jakie zdjecie patrze - detale gina i wszystko jest jakby "wyplaszczone"

Wrzucilem NEFa jakby ktos mial chec rzucic okiem - http://www.digifoto.pl/_DSC2669.NEF (jeszcze sie laduje)

Moze ja cos nie tak robie, moze szklo zwalone - w co watpie
    Ostatnio edytowane przez conik ; 20-10-2008 o 12:06

Domyślnie

Może poćwicz pracę z różnymi konwertery RAW ?
    Poza tym D3/d700 vs 5D mają inaczej zestrojone filtry AA co wpływa nie tylko na ostrość, ale także na kontrasty które w bardzo istotny sposób wpływają na wrażenie "plaskatości" obrazu
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Strona 1 z 15 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów