Close

Strona 15 z 15 PierwszyPierwszy ... 5131415
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 150

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rabijki Zobacz posta
    dfine dzial jako plugin do ps lub apple aperture.

oczywiscie mozna odszumiac innym softem czesciowo, tak samo jak nie trzeba hdr by pomaskowac zdjecie na warstwach i wyciagnac detale z jednej foty.

tylko po co?
    olo
    może po to, że w miejscach gdzie jest wyraźna struktura obrazu szum mniej przeszkadza niż na obszarach jednolitych, a usunięcie szumu zobrazu tak aby nie było go w obszarach jednolitych spowoduje zaburzenie detali obrazu tam gdzie jest wyraźna struktura w stopniu niezadowalająco dużym?

można oczywiście zdać się na jakiś algorytm rozpoznający czy dana struktura jest szumem czy też prawdziwymi detalami obrazu, ale niekoniecznie będzie to zadowalający efekt, a jak sądzę doprowadzi to do sytuacji podobnych jak z HDRami, gdzie ludzie uważają że wystarczy zrobić zdjęcia -1, 0, +1 EV i photomatix im wyczaruje hdra
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

nie zrozumiales
    zapytalem po co to robic za pomoca niedoskonalych narzedzi skoro mozna za pomoca stworzonych do tego.

moze po prostu niezbyt precyzyjnie sie wyrazilem.
    olo
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

nie zrozumiales
    zapytalem po co to robic za pomoca niedoskonalych narzedzi skoro mozna za pomoca stworzonych do tego.

moze po prostu niezbyt precyzyjnie sie wyrazilem.
    olo
    Olo, zrozumiałem doskonale i dlatego tak a nie inaczej odpowiedziałem - MOŻNA zdać sie na automat (czy też "narzędzi stworzonych do tego") lub samemu robić to co uważamy za poprawne. Notabene dfine wcale nie jest jakimś doskonałym narzędziem, jest po prostu wygodny w tym co robi.

Domyślnie

dfine ma kilka razy wiecej mozliwosci ustawien odszumiania niz nx, ps czy inne wtyczki w tym kazda z nich moze byc wykorzystywana selektywnie i to na kilka sposobow.

moim zdaniem robienie tego samego pod gorke za pomoca mniej komfortowych narzedzi jest bez sensu choc mozliwe. uzycie dfine nie skazuje mnie na jakies automatyczne procedury tylko daje jeszcze wiecej mozliwosci.

o to mi tylko chodzilo

pozdro
    olo

Domyślnie

dfine ma też bardzo istotną wadę - jest jak się tu dowiedziałem pluginem do kosztującej kilka tysiaków aplikacji. Jak już zdecyduje się na zakup PS, to wada postaci koszt samego dfina - 99$ będzie pomijalna.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

dfine ma kilka razy wiecej mozliwosci ustawien odszumiania niz nx, ps czy inne wtyczki w tym kazda z nich moze byc wykorzystywana selektywnie i to na kilka sposobow.

moim zdaniem robienie tego samego pod gorke za pomoca mniej komfortowych narzedzi jest bez sensu choc mozliwe. uzycie dfine nie skazuje mnie na jakies automatyczne procedury tylko daje jeszcze wiecej mozliwosci.

o to mi tylko chodzilo

pozdro
    olo
    podobnie jak photomatix do HDRów , a wyniki jakie są każdy widzi - podobnie tutaj, sam dfine nie wystarczy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    podobnie jak photomatix do HDRów
    Umiejętnie użyty Photomatix daje fajne efekty.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Umiejętnie użyty Photomatix daje fajne efekty.
    Umiejętnie użyty aparat też daje fajne efekty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez loki_p Zobacz posta
    Umiejętnie użyty aparat też daje fajne efekty
    Oczywiście, że tak, ale pewnych kwestii się nie przeskoczy. Długo jeszcze nie będzie na rynku matrycy, która ma tak dużą rozpiętość t. jak ludzkie oko...

Domyślnie

ale ja nie napisalem ze sam soft wystarczy.napisalem tylko ze wole soft dobrze zrobiony.

olo

Strona 15 z 15 PierwszyPierwszy ... 5131415

Uprawnienia umieszczania postów