Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Arrow Metz 54 mz 4 + kostka

Witam,
    Przymierzam się do kupna błyskacza, w ostatniej chwili przed kupnem sb-800 kolega pokazuje mi swojego Metz'a z kostką pod Canon'a. Miałem tylko chwilę na podłączenie i lampa działa, ale co powinienem wiedzieć o takiej konfiguracji?
    Spodziewam się, że jakieś funkcje nie będą dostępne dopóki nie kupie kostki Nikona. Proszę o jak najwięcej informacji i głosów na TAK lub na NIE.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Istotne jest do jakiego body go podpinasz. Jeśli do Canona, a kostka jest w wersji większej lub równej od M4 to obsłuży Ci wszystkie tryby Canona.
    Jeśli do Nikona to nie obsłuży nawet zwykłego TTL, nie mówiąc o iTTL.
    Do D40, D40x, D60 musisz mieć kostkę w wersji M7. do pozostałych M6.

Cool

Chcę ją podpiąć do D80, a czy z sabiną potrzebuje kostek??

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cyrus8 Zobacz posta
    Do D80 wystarczy kostka M6 aby obsłużyć zaawansowane tryby oświetlenia błyskowego nikona. http://www.metz.de/en/photo-electron...a-adapter.html

Cytat Zamieszczone przez cyrus8 Zobacz posta
    Chcę ją podpiąć do D80, a czy z sabiną potrzebuje kostek??
    Nie z sabiną nie, bo to jest lampa dedykowana tylko do nikonów. Natomiast system SCA Metza został tak pomyślany żeby można było stosować jedną lampę z body różnych producentów, poprzez zamienne adaptery "kostki".
    Są też kostki do zdalnej współpracy lamp Metza SCA3082, dzięki którym można, mając klika lamp stworzyć coś w rodzaju CLSa nikona. Wtedy lampa zamontowana na body steruje lampami pozostałymi.

Domyślnie

Jeżeli lampa jest bez literki "i" w nazwie, nie ma mowy o żadnym TTL-u z cyfrowymi Nikonami, niezależnie od modelu kostki SCA.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

Zgadza się. Cenna uwaga, na który to szczegół trzeba zwrócić uwagę, ale to właśnie jest pod linkiem do metza, który podałem.

Domyślnie

Po tylu cennych radach zostało mi tylko negocjować cenę. Ale pomimo wszystkiego chyba wybiorę system, ot tak żeby nie kombinować Dziękuję wszystkim.

Domyślnie

Przepraszam, że otwieram stary temat, ale pokrywa się z moim problemem, a nie chcę śmiecić nowymi tematami.

54 MZ 4 bez i nie będzie działał w cyfrówkach w trybie iTTL, ale czy to oznacza, że w ogóle nie wyzwoli błysku, czy będzie działać, ale tylko w trybie manualnym?
    Taka lampa będzie działać pod radiowyzwalaczami?

Domyślnie

ja w takim dokumencie do archiwalnych lamp (z www metza ) SCA_Adapter_Archive_GB.pdf wyczytuję że do tel lampy D40-D80 kostka SCA 3402 powyżej M8 a i tak obiecują tylko M i A czyli dawniej zwany thiristor. Skoro tak, lampę thiristor można kupić za 100-200 zł i potencjału metza (prawie) nie wykorzystasz.

Też podchodziłem do tematu i zrezygnowałem.

cyrus8: Że kumplowi na Canonie działa, nie stwierdzisz tak pobieżnie jakim trybem. Tryb A daje całkiem fajne naświetlenie za wyjątkiem makro, filtrów na obiektywie itp utrudnień (to automatycznie robi tylko TTL/iTTL ). (Sprawdzisz to jeśli paluchem zatkasz takie okienko z przodu LAMPY - co da przepał - dowód na tryb A).
    Chyba że uzyskasz dobrą cęnę .... zawsze to markowa lampa choć do analoga (bez 'i').
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Domyślnie

Hmm... teraz w takim razie wyskoczę z bardzo amatorskim pytaniem, więc lepiej złapcie się krzesła. Tryby M i A mi nie wystarczą? Co oferują współczesne lampy, że warto akurat je kupić?
    Czy by wyzwolić lampę w trybie manualnym nie wystarczy mi pole stykowe na środku lampy i czy przypnę do Nikona lampę systemową, czy np. z Canona, to błysk się wyzwoli wedle ustawień na lampie?

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów