Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Domyślnie

No dobrze, ale w takim razie w czym jest lepszy Metz 58 AF-1 od MZ-4?
    Szczerze, to chciałem kupić na początek MZ-4, ew. MZ-3, a jak dozbieram kasy, to zainwestować w w.w. 58 AF-1, a z tych starszych modeli zrobić zestaw reporterski. Jest to dobry pomysł? Może jest coś o czym nie wiem, a co zniweczy moje plany?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nifir Zobacz posta
    No dobrze, ale w takim razie w czym jest lepszy Metz 58 AF-1 od MZ-4?
    (...)
    58AF1 posiada CLS, i działa z krótkimi czasami. Więcej grzechów nie pamiętam a i szukać na stronie Metza mi się nie chce.
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

Stopka SCA-3083 digital M2 umożliwia pracę lamp serii MZ w trybie bezprzewodowym i dodatkowo jest bardzo uniwersalną fotocelą . Fotocela może pracować w kilku ustawieniach. Wyzwalana błyskiem pojedynczym, z przedbłyskiem iTTL lub z nikonowskim sterownikiem błysku „C”, gdzie lampa wbudowana nie bierze udziału w naświetlaniu kadru, a za prawidłową ekspozycję odpowiada automatyka lampy Metz, albo ustawienia manualne.
    Oprócz „A” i „M”, dostępny jest również stroboskop z regulowaną częstotliwością i liczbą błysków. Ustawienie każdej pozycji z „fotcelą” uniemożliwia korzystanie z trybu TTL lampy. Wszystkie parametry ekspozycji (ISO, zoom palnika, przysłona, korekta EV) ustawiamy na wyświetlaczu lampy ręcznie.

Pozycja „Metz Remote” odpowiada za komunikację w systemie bezprzewodowym i lampa pracuje jako „slave” tylko i wyłącznie w trybie TTL lampy. Pozostałe ustawienia są niedostępne. W tym trybie lampą steruje „master” na aparacie i on przekazuje wszystkie informacje o parametrach ekspozycji, łącznie z korektą do +-3EV. Możemy jedynie wybrać kanał transmisji (Ad1, Ad2) i zmienić zoom palnika. Aktywacja systemu bezprzewodowego Metz wymaga jedynie przestawiania lampy na aparacie w tryb „A” i wybranie kanału transmisji (Ad1, Ad2), a następnie wyzwolenie błysku testowego. Pozostałe lampy odpowiadają opóźnionym błyskiem i cały system jest gotowy do pracy.

Sprawdzenie rozkładu świateł i cieni na fotografowanej scenie wykonujemy aktywując opcję „światła modelującego” w lampie „master”. Takie ciągłe świecenie wszystkich lamp trwa ok. 5-6s i pozwala ustawić lampy w pasującej nam pozycji i odległości. Funkcja „światła modelującego” dostępna jest przez cały czas fotografowania i o jej aktywności informuje migający wskaźnik przycisku wyzwalania testowego. Tak wygląda cała „tajemnica” bezprzewodowego systemu Metz.

Niektóre modele lamp (34CS-2, 50MZ-5 Slave, 70MZ-5 i 76MZ-5 digital) mają już wbudowany odbiornik fal i stopka SCA 3083-M2 digital jest zbędna. Inne nawet starsze modele również współpracują z tą stopką.

Stopka SCA 3083-M2 digital posiada gwint statywowy i sprzedawana jest w zestawie razem z podstawką.
    O kompatybilności nowych lamp AF ze starym systemem bezprzewodowym Metz nic nie wiem, chociaż „CLS” Nikona daje więcej możliwości, więc taka zgodność do tyłu jest dyskusyjna.

Pozdrawiam.

Domyślnie

Dobra, mam jeszcze jedno głupie pytanie. Skoro mz-4i jest starsza, uboższa, to dlaczego w sklepach internetowych stoi w tej samej cenie co 58? To jakieś pozostałości których ktoś nie skasował z oferty, czy te lampy z jakiegoś powodu cały czas trzymają cenę?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nifir Zobacz posta
    Dobra, mam jeszcze jedno głupie pytanie. Skoro mz-4i jest starsza, uboższa, to dlaczego w sklepach internetowych stoi w tej samej cenie co 58? To jakieś pozostałości których ktoś nie skasował z oferty, czy te lampy z jakiegoś powodu cały czas trzymają cenę?
    Jest inna, trochę uboższa. Ale jak zmienisz system to w serii MZ kupujesz nową kostkę, a w przypadku AF wymieniasz lampę. Co do cen to 80 różnicy.

Z resztą zjawi się dorjan to wyjaśni pewnie to i owo.
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

Naprawdę czekacie, aż coś napiszę? Tylko co tu wyjaśniać?

Patrzymy na tę lampę przez pryzmat Nikona i uważamy, że 54MZ-4i jest uboższa, ale tak się nam wydaje przy współpracy właśnie z Nikonem i Olympusem. Brakuje niewiele. Zgodności z „CLS” i „FP”. Jeżeli to ważne cechy, wyboru można dokonać z serii „AF”, ale żadna z nich nie gwarantuje takiej uniwersalności.
    Taką lampę można podpiąć do każdego profesjonalnego systemu. Na Nikonie świat się nie kończy. Są jeszcze korpusy Hasselblad, Mamiya, Leica, Bronica, Rollei, Ricoh, … Co poczną ich właściciele gdy zabraknie Metz’a serii MZ?
    Pozostali (Canon, Minolta/Sony, Pentax) mają praktycznie wszystkie funkcje dostępne.

Zapominamy również o przewagach tego niby starego błyskacza. Pokażcie mi SB, w której błysk modelujący trwa powyżej 5s i która ma podział błysku do 1/256? Czy Nikon oferuje wysokonapięciowe moduły szybkiego ładowania?

Sztandarowy kompakt Metz’a serii MZ jest nadal produkowany. Wygląd lampy nie zmienił się od 10 lat i następowały jedynie zmiany w elektronice (54MZ-3, 54MZ-4, 54MZ4i). Taki 45CL-4 digital wygląda jak protoplasta z przed 30 lat, a najmocniejszy obecnie „młotek” 76MZ-5 digital nie różni się od dziadka z 1994r. Nawet dziadek (50MZ-5) 15 lat temu był sterowany trzema mikroprocesorami i działa z obecnymi cyfrówkami pobierając automatycznie dane o ekspozycji . Widocznie dobrych konstrukcji nie warto zmieniać.

Pozdrawiam.

Domyślnie

Widze encyklopedia cierpi na bezsenność....
    Gdyby kupić MZ z SCA 3402 (czy 3401 to stary Nikon???) to czy będzie błyskać również poza saneczkami nikona, tj np ze stopki tylko środkowej albo kabelka czy wyzwalacza?
    Tam gdzie jest silnikowy zoom pozwoli się manualnie ustawiac?
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Domyślnie

Nie ma znaczenia jaką SCA podepniesz do lampy 54MZ-4. Mogą to być jakiekolwiek stare stopki systemu 300, jak i systemu 3002. Zarówno te 3x01 i 3x02 będą działały w trybie „M” i „A” z każdym korpusem cyfrowym. Wyzwalanie błysku jest możliwe z lampy zapiętej na korpusie, z wyzwalacza radiowego, czy kabelka.

We wszystkich tych przypadkach ustawiamy ręcznie parametry ekspozycji na wyświetlaczu i tutaj jest czasami problem, który nie dotyczy stopek do Nikona. Określone modele SCA blokują wyświetlanie części parametrów ekspozycji i na wyświetlaczu brak danych do edycji. Wystarczy jednak maleńki kawałek nalepki na styk nr 12 od strony lampy i wszystkie dane są prezentowane na wyświetlaczu i gotowe do edycji. Podpowiem, że styki odpowiedzialne za wyzwalanie błysku to 1 i 10. Cyfrowe modele korpusów Nikona blokują wyzwalanie migawki w przypadku stosowania starych SCA 3402 i tutaj najprostszym rozwiązaniem jest zaklejenie dolnego, lewego styku na sankach i wszystko działa.

Zoom palnika jest „silnikowy” i oczywiście można nim sterować manualnie z poziomu wyświetlacza w zakresie 20-24-28-35-50-70-85-105.
    ISO regulowane w zakresie 6-6400 z krokiem 1/3EV.
    Przysłona od 1,0 do 45.
    W trybie „M” mamy dodatkowo możliwość ustawienia mocy od 1/256 do 1/1 z krokiem 1/3EV.
    Przy każdej zmianie parametrów ekspozycji i mocy lampy uaktualniany jest na bieżąco zasięg lampy. Jego wartość może być podawana w metrach lub stopach. Pracująca poza korpusem aparatu lampa udostępnia również błysk stroboskopy i modelujący.

Pozdrawiam.

Domyślnie

Witam, czytałem co tylko mogłem udało mi się znaleść, ale nie wiem jak wygląda sprawa z lampą Metz 50 MZ-5 i lustrzanką d200 d300, czy opłaca się ją kupuć? A jeśli tak, jakie dodatkowe wyposażenie jest konieczne do prawidłowej współpracy z wyżej wymienionymi puszykami, mam na myśli jaki Adapter, czy 3402 M8 coś mi daje?

Z góry serdecznie dziękuję za pomoc.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bogdan68 Zobacz posta
    ... nie wiem jak wygląda sprawa z lampą Metz 50 MZ-5 i lustrzanką d200 d300, czy opłaca się ją kupuć? A jeśli tak, jakie dodatkowe wyposażenie jest konieczne do prawidłowej współpracy z wyżej wymienionymi puszykami, mam na myśli jaki Adapter, czy 3402 M8 coś mi daje?
    Zależy co masz na myśli pisząc o prawidłowej współpracy? Bez względu na typ stopki SCA jej funkcjonalność z cyfrowymi korpusami będzie na poziomie starych lamp SB-xx, a więc dostępny tryb automatyki własnej i manualny. Kupowanie najnowszej stopki i tak nie zapewni trybów iTTL. Metz 50MZ-5 to już kilkunastoletnia konstrukcja pracująca najczęściej u profesjonalnych użytkowników. Dedykowane pakiety akumulatorowe zawierają 7 ogniw AA (R-6) i z całą pewnością należy kupić nowy pakiet lub wymienić ogniwa w starym. Opłacalność zakupu jest wątpliwa, chyba że lampa będzie używana do strobingu. Lepiej poszukać drugiej generacji serii MZ, a więc 54MZ-4, 70MZ-5.

Pozdrawiam.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów