Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Domyślnie Tokina 100/2.8 Macro

Witam, mam problem a(a może mi się tylko tak wydaje) - wspomniana toina ma niby światło 2.8 ale mój egz podpięty do body D80 daje takie światło tylko na ustawieniu na niesk. przy pozycjach makro na 0,3-0,4m największa możliwa do ustawienia przysłona 4,5 czy to wada obiektywu, body czy tak ma być?

Domyślnie

Witaj na forum.Tak ma być. Jak chcesz wiedzieć więcej użyj funkcji szukaj...temat był wyjaśniony dogłębnie...
    Ostatnio edytowane przez Marek ; 13-10-2008 o 14:59

Domyślnie

specyfika makro szkiel
    olo
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rabijki Zobacz posta
    specyfika makro szkiel
    olo
    specyfikacja wszystkich szkiel

obiektyw o ogniskowej 100mm na taka ogniskowa jest nastawiony tylko i wylacznie w pozycji nieskonczonosc.
    nastawienie ostrosci blizej, czyli dodanie wyciagu, zwieksza ta ogniskowa. a poniewaz otwarcie przeslony
    nie ulega zmianie to i jasnosc obiektywu musi malec. w klasycznej pozycji makro 1:1 wyciag jest taki sam
    jak ogniskowa nominalna (stad wlasnie wynika 1:1) i wtedy szklo jest faktycznie 2x ciemniejsze.

w obiektywach nie-makro zachodzi dokladnie ta sama zasada, tyle, ze wyciag najczesciej jest zbyt maly,
    zeby to zauwazyc. zeby byla widoczna roznica to szklo musi miec minimum skale odwzorowania tak z grubsza
    3.5:1, wtedy dodatkowy wyciag przyciemni obraz o 1/3 EV i to bedzie widac na swiatlomierzu. jesli obiektyw
    nie pozwala na takie zblizenie to najczesciej roznicy w rzeczywistej przeslonie sie nie zauwazy

Domyślnie

ale zauwazy tylko w makro
    nie ma sie o co spierac

albo w lf gdy spierdzieli zdjecie przy zbyt duzym wyciagu miecha bez korekty

olo
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Dołączę się z innym nieco pytaniem - wiele osób traktuje obiektywy macro np.T90 f/2,8 jako "zastępcze" portretówki. Ale jeśli światło f/2,8 utrzymywane jest tylko przy ostrzeniu na nieskończoność, to chyba niezbyt dobry pomysł.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rabijki Zobacz posta
    ale zauwazy tylko w makro
    nie ma sie o co spierac
    pewnie, ze nie, ale uscislic mozna.
    poniekad, na szkle o odwzorowaniu rzedu 3:1 juz zauwazysz.

Cytat Zamieszczone przez ktm777 Zobacz posta
    Dołączę się z innym nieco pytaniem - wiele osób traktuje obiektywy macro np.T90 f/2,8 jako "zastępcze" portretówki. Ale jeśli światło f/2,8 utrzymywane jest tylko przy ostrzeniu na nieskończoność, to chyba niezbyt dobry pomysł.
    dobra, a zwizualizowales cokolwiek zanim zadales pytanie?

zeby zauwazyc zmiane swiatla musisz zejsc do skali odwzorowania co najmniej 3:1. czyli fotografujac na matrycy rozmiaru 22x15 mm bedziesz mial w kadrze wycinek sceny rozmiaru 66 x 45 mm. przy tej wielkosci to ja widze co najwyzej portretowanie smerfow albo 7 krasnoludkow

nie no... tak powaznie... przed zadaniem pytania, chwile poglowkowac

Domyślnie

A może bardziej po ludzku? Nie mam obiektywu macro ani doświadczenia z tego typu obiektywami. Może i nie mam wystarczającej wyobraźni, żeby "zwizualizować" - cokolwiek miałeś na myśli - a mam nadzieję, że mnie nie obrażasz. Jeśli więc dobrze zrozumiałem, spadek jasności obiektywów macro ma miejsce przy odwzorowaniu od ok. 3:1, w pozostałym zakresie, w tym również w zastosowaniach "portretowych" światło pozostaje na poziomie f/2,8? Przy większych odwzorowaniach przymknięcie przysłony jest wręcz niezbędne dla uzyskania odpowiedniej GO, więc naturalny spadek jasności obiektywu jest zaletą.

Domyślnie

Jeśli chcesz wiedzieć do kiedy masz 2.8, pokręć trochę ostrością w trybie M, a sam zobaczysz kiedy zaczyna się zmieniać jasność obiektywu. Podejrzewam, że od około 3m zacznie się robić coraz ciemniejszy, aż do osiągnięcia odwzorowania 1:1.
    dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk

Domyślnie

A może bardziej po ludzku? Nie mam obiektywu macro ani doświadczenia z tego typu obiektywami. Może i nie mam wystarczającej wyobraźni, żeby "zwizualizować" - cokolwiek miałeś na myśli - a mam nadzieję, że mnie nie obrażasz.
    nie no... zarty sobie robie.

Jeśli więc dobrze zrozumiałem, spadek jasności obiektywów macro ma miejsce przy odwzorowaniu od ok. 3:1, w pozostałym zakresie, w tym również w zastosowaniach "portretowych" światło pozostaje na poziomie f/2,8?
    z praktycznego punktu widzenia tak. to odwzorowanie 3:1 (czy raczej w druga strone - 1:3 bo to jest mniejsze powiekszenie niz 1:1) jest tu tak na oko podane, bo faktycznie wystarczy juz troche mniejsze (nawet kolo 3.5:1). bylo nie bylo - dopiero przy takim zblizeniu robi sie mniej wiecej o 1/3 dzialke swiatla mniej i to swiatlomierz aparatu juz bezwzglednie zauwazy.

Przy większych odwzorowaniach przymknięcie przysłony jest wręcz niezbędne dla uzyskania odpowiedniej GO, więc naturalny spadek jasności obiektywu jest zaletą.
    to tak nie dziala. spadek jasnosci wynikajacy z dodatkowego wyciagu a przymykanie przyslony to zupelnie osobne rzeczy. przy zwiekszaniu wyciagu obiektywu w celu uzyskania zblizenia tracisz swiatlo ale przeslona sie nie przymyka dodatkowo, wiec i jakosc optyczna sie nie zwieksza z tego tytulu.

poszperaj w google'ach za haslami "wyciąg", "makro", "odwzorowanie"... powinno sie wiele rzeczy wyjasnic

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów