Close

Strona 1 z 21 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 209

Domyślnie Stary C5D a D3/D700 - kolorystyka

EDIT - od moderatora. Wątek wydzielony z innego http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=72203 stąd niektóre wypowiedzi mogą wydawać sie "dziwne".

powiem wam tak: byłem już w sklepie i obmacałem D700 dokładnie. Fajowa puszka. Gadałem z kilkoma posiadaczami D3 i D700. I w zasadzie już go kupowałem. Największym problemem był brak szkieł, jasnych stałek z pięknym rysowaniem. Czekałem na obiecane z takim hukiem trzy stałki i doczekałem się jednej i to niepotrzebnej. ale ciągle miałem zagwozdkę i nie rezygnowałem z planów kupna D700. Było o włos abym go kupił na dniach.

I wczoraj zobaczyłem w końcu na własne oczy to, co tak wielu krytykuje u Nikona. Kolorystykę i sposób w jaki te matryce odwzorowują przejścia tonalne i "plastykę" (złudzeniem trójwymiarowości bym to nazwał). Po tym co zobaczyłem mając sample z 5D i z D700 i D3 obok siebie nie mam złudzeń. Obraz z 5D jest dwie klasy przed Nikonem i żadna wodoszczelnośc czy AF tego nie poprawią. Po prostu różnica jest kolosalna. Dzisiaj jeszcze grzebałem w sieci wiedząc już dokładnie czego mam szukać do porównań - i wiem, że już sobie puszki Nikona nie kupię. Może i nowa piątka ma słaby AF. Ale robi zdjęcia przy których te z matryc FX nie mają żadnych szans - przynajmniej na razie. Czekam na dostępność puszki Canona i zgłaszam się na dobrowolnego jej testera dla zainteresowanych
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 02-10-2008 o 22:12
    Używam sprzętu bez duszy. Duszę mam ja.
    www.jakubszyma.pl . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . www.szyma.com

Domyślnie

Kubaman, ale Ty to wszystko juz widziales i w 50D i to zanim jeszcze sample sie pojawily. No moze poza ta trojwymiarowoscia, faktycznie.

PS. Zeby to tylko nie bylo tak jak z ta slynna niskoszumnoscia 20/30D. (wiem, wiem, ja mam jakis skopany egzemplarz )
    Ostatnio edytowane przez pn ; 01-10-2008 o 16:04
    Nikon F-501, Canon 30D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kubaman Zobacz posta
    Obraz z 5D jest dwie klasy przed Nikonem i żadna wodoszczelnośc czy AF tego nie poprawią. Po prostu różnica jest kolosalna.
    Dobre, Dobre
    Ale pozostawię to bez komentarza czekając na jazdę jaka się zaraz tutaj rozpocznie
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Po tym co zobaczyłem mając sample z 5D i z D700 i D3 obok siebie nie mam złudzeń. Obraz z 5D jest dwie klasy przed Nikonem i żadna wodoszczelnośc czy AF tego nie poprawią. Po prostu różnica jest kolosalna.
    A mógłbyś zaprezentować nam te sample? Chciałbym również pozbawić siebie złudzeń. Dajcie te magiczne, jak żywe, trójwymiarowe sample z 5D i płaskie, z makabrycznym kolorem skóry zdjęcia z D3/D700. Niech ktoś mi pokaże te dwie klasy wyżej - noszę się z zamiarem kupna nowej puszki - jak przesiąknę tą magią to jestem w stanie zmienić system od ręki. Czekam
    Ostatnio edytowane przez wywar ; 01-10-2008 o 17:37

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pn Zobacz posta
    Zeby to tylko nie bylo tak jak z ta slynna niskoszumnoscia 20/30D. (wiem, wiem, ja mam jakis skopany egzemplarz )
    Trzeba umieć naświetlać :P

A co do obrazka... Praktycznie wszyscy po przesiadce z 5D na D700 mają podobne odczucia:
    http://forum.nikon.org.pl/showpost.p...05&postcount=8

Adam już nie raz pisał nie?
    Pusta torba team
    BLOG

Domyślnie

Błędne podejście. Ja napisałem dlaczego ja jednak nie zdecyduję się na D700. A było blisko.
    W misjonarza się nie będę bawił, tym bardziej że z fanatyzmem nie wygram.
    Patrzyłem na zdjęcia robione na ślubie jedno po drugim D700 i 5D - porównanie dosłowne.
    Mimo zapału do puszki Nikona zdanie zmieniłem diametralnie.

A propos AF - robiłem reporterskie foty w sobotę w trudnych warunkach 5D. Szlag mnie trafiał, 50% fotek do kosza. Dlatego już kupowałem tego D700. Ale jak zobaczyłem zdjęcia kolegi gdzie w tych samych warunkach 90% było trafionych, to muszę przyznać, że choć komfortowa praca to nie jest, to na pewno da się te AF opanować i mieć doskonałe wyniki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Jak wyliczyłeś, że dwie klasy ? Dlaczego nie dwie i pół, albo cztery?
    na palcach. Co to za argument jest? A jakbym napisał "bardzo" to też miałbym ci tłumaczyć o co chodzi?

Cytat Zamieszczone przez miklo Zobacz posta
    A co do obrazka... Praktycznie wszyscy po przesiadce z 5D na D700 mają podobne odczucia:
    http://forum.nikon.org.pl/showpost.p...05&postcount=8

Adam już nie raz pisał nie?
    no właśnie taka była moja teoria. Dostałem kupę NEFów od właścicieli D3, gadałem z użytkownikami i wszyscy mówili - jest nieco gorzej, jest inaczej ale da się żyć i jest OK. Tylko Adam upierał się że nie jest OK. No i mnie wczoraj na przykładach przekonał.

Cytat Zamieszczone przez RAF Zobacz posta
    Z tego co pamiętam, to nie miałeś już złudzeń jeszcze przed premierą tych Nikonów. Niestety od pewnego czasu rozwijasz się dwutorowo: robiąc coraz lepsze zdjęcia, wypisujesz coraz większe bzdury.
    Tak jak robiłem zakłady, że cala ta Twoja gadka o zakupie D700 to jedna wielka ściema, tak teraz robię zakłady, że nie starczy Ci odwagi by pokazać jakieś sample i dowieść tych "dwóch klas". Zresztą co tu dowieść, skoro to zwykła brednia.
    Nasza znajomość w sieci rozpoczęła się od twojego trolowania pod moimi zdjęciami na Obiektywnych. I choć sobie wyjaśniliśmy to i owo, to ty mądrości nigdy nie pisałeś, tak że masz gorszy start ode mnie. Nie mam zamiaru wgłębiać się w twoje przemyślenia. Wystarczy zapytać habakuka czy niedzwiedzia, czy chciałem kupić D700. Jeśli Adam się zgodzi, to wrzuci tu (albo i gdzie indziej) sample bo to jego śluby. Nie mam zamiaru rozwalać głową muru, poziom dyskusji jasno pokazuje że choćbym udowodnił to matematycznie, to nikogo to nie będzie obchodziło.

Domyślnie

robiłem reporterskie foty w sobotę w trudnych warunkach 5D. Szlag mnie trafiał, 50% fotek do kosza.
    i co po tej magii obrazka jak połowę skopanych. To tak jakby kupić sportowe auto w którym hamulce działają na 50% - raz zahamuje a raz nie. Czekam dalej na te sample z 5D które nokautują D700/D3.

Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Domyślnie

Szczerze jestem zdziwiony, bo też robiłem takie porównanie i raczej ciężko byłoby mi wskazać zdecydowanie lepiej obrazującą puchę.
    kubaman, pytanie jak najbardziej serio - te różnice widziałeś na obrabianych rawach czy jpg prosto z puchy, bo całkiem możliwe, że skopany WB był w tym D700, albo ktoś zaszalał z lampą...?

Pozdrawiam

Domyślnie

Nasza znajomość w sieci rozpoczęła się od twojego trolowania
    i to jest właśnie istota pewnej formacji myślowej: zrobiłem słabe zdjęcie, ktoś - oby Najwyższy mu wybaczył tę herezję, ja nie robię słabych zdjeć, Canonem jest to zresztą niemożliwe do zrobienia - to napisał, w związku z tym jest trollem. Teraz mam odwagę wprost napisać, że jako fakt podajesz wyssane z palca bzdury, więc z pewnością znowu troluję. Dzięki Bogu, że to forum Nikona, bo na CB z pewnością byś mnie skasował ....
    Co do dwóch klas, to po co czekać na zdjęcia Adama, proszę:
    http://bayimages.net/tech/reviews/re...n-5d-d700.html
    możesz udowadniasz matematycznie, fizycznie - jak Ci się podoba.

Natomiast jeśli chodzi o zdjęcia Adama ze ślubu, to z dwa-trzy tygodnie później ukazały się zdjęcia Jacka_Z Diametralnie innej jakości, a przecież puszka nawet była ta sama. Może były jakieś majstrowane? Może masz jakąś teorię, która by wyjaśniła tę zagadkę?

Strona 1 z 21 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów