Close

Strona 131 z 846 PierwszyPierwszy ... 3181121129130131132133141181231631 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 301 do 1 310 z 8455

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ekajana Zobacz posta
    wybór padłby na EIZO (ale czy jego faktycznie nie da się kalibrować?)
    Nie da się. Można go wyregulować i oprofilować. Efekt jest conajmniej niezły.

daje mi to jakąś tam uśrednioną jakość na poziomie.
    Fakt, Eizo jest bardzo powtarzalne.

NEC zaś wydaje się bardziej rozwojowy - uczymy się zmieniamy oczekiwania - jednak boję się że bez kalibracji da on gorsze efekty od EIZO. Obawiam się też "nietrafionego egzemplaża"
    Rozwojowy, ale aby wykorzystać ekstra możliwości, trzeba mieć kalibrator (500-700zł) i profiler (300zł). Nietrafiony egzemplarz w przypadku Nec'a to spore ryzyko. Najlepiej zamawiać z selekcją. Co do kalibracji, można też zamówić usługowo. Wówczas Nec' ma pewną przewagę, bo jeśli się zadba aby wykonawca usługi miał stosowne oprogramowanie i sprzęt, to Nec'a skalibruje sprzętowo.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 27-09-2008 o 20:24
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Szkoda że EIZO zablokowało możliwość sprzętowej kalibracji ... bo od strony elektroniki wygląda na to że jest to możliwe.

Question Eizo S2231W

Witam, to mój pierwszy post, choć lurkuję od dłuższego czasu.

Noszę się z zamiarem kupna LCD od początku roku i parę miesięcy temu, po przeczytaniu recenzji na prad.de oraz opinii Toma, zdecydowałem się właśnie na S2231W. Teraz, zdecydowany już na kupno i uzbrojony w pieniądze, zauważyłem, że Czornyj przeniósł S2231W do kategorii domowo-uniwersalnej. Czy monitory z obecnej sekcji ambitnej amatorskiej zrobiły się o tyle lepsze, żeby usprawiedliwić jego "upadek"? A może to tylko osobiste preferencje Czornyja?

Piszę, ponieważ chcę się upewnić, że po dwóch latach nie zacznę przeklinać swojego nabytku. Nie jestem profesjonalistą w branży, sRGB mi w zupełności wystarcza, niemniej oko mam wrażliwe - zajmuję się cyfrowym malarstwem, a od czasu do czasu przygotowywaniem materiałów do sieci (a w chwilach wolnych od komputera - studiowaniem na ASP). Parę miesięcy temu wydawało mi się, że S2231W będzie dla mnie idealny, teraz się waham, ale słabo, zwłaszcza, że monitory to nie jabłka żeby się psuły po paru dniach od zerwania, a w dodatku cena spadła do ~1900 PLN.

Mój CRT jeszcze żyje, ledwo bo ledwo, ale pół roku jeszcze chyba pociągnie. Zatem pytanie do forumowiczów brzmi: czekać na lepszą okazję, czy brać póki ciepłe? ;)

Stać mnie co prawda na NECa 2190UXi, ale brak panoramy jest dla mnie nie do przyjęcia. Chcę na nim również od czasu do czasu obejrzeć film bądź pograć w coś, a za szerokim ekranem marzę od dawna.

Nawiasem, S2111W i S2411W są w złej kategorii cenowej. Pierwszy kosztuje ~3600, a drugi ~5000 PLN (o ile w ogóle sklep je ma).

Pozdrawiam itd. itp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aidenn Zobacz posta
    Witam, to mój pierwszy post, choć lurkuję od dłuższego czasu.
    Witamy również.

Noszę się z zamiarem kupna LCD od początku roku i parę miesięcy temu, po przeczytaniu recenzji na prad.de oraz opinii Toma, zdecydowałem się właśnie na S2231W. Teraz, zdecydowany już na kupno i uzbrojony w pieniądze, zauważyłem, że Czornyj przeniósł S2231W do kategorii domowo-uniwersalnej.
    To ja zmieniłem klasyfikację. Nowa jest moim zdaniem bardziej przejrzysta. S2231W to jest dobrej jakości amatorski monitor uniwersalny. Dla ambitnych amatorów, Eizo stworzyło serię SX.

w dodatku cena spadła do ~1900 PLN.
    Nie spadła, a pojawiły się tańsze egzemplarze przywożone z Niemiec. Pisałem kilkukrotnie dlaczego są aż tyle tańsze i nie są to dobre wiadomości.

Nawiasem, S2111W i S2411W są w złej kategorii cenowej. Pierwszy kosztuje ~3600, a drugi ~5000 PLN (o ile w ogóle sklep je ma).
    W zasadzie nie jest to bardzo istotne, bo S2111W i S2411W są już nie produkowane a kupowanie ostatnich niedobitków magazynowych, nie jest godne polecenia.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 28-09-2008 o 14:06

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    To ja zmieniłem klasyfikację. Nowa jest moim zdaniem bardziej przejrzysta. S2231W to jest dobrej jakości amatorski monitor uniwersalny. Dla ambitnych amatorów, Eizo stworzyło serię SX.
    No tak, ale SX jest niestety poza moim zasięgiem cenowym.
    Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Nie spadła, a pojawiły się tańsze egzemplarze przywożone z Niemiec. Pisałem kilkukrotnie dlaczego są aż tyle tańsze i nie są to dobre wiadomości.
    Ach, faktycznie, już wyszukałem odpowiednią informację. Niemniej cena 2200-2300 jest dla mnie jak najbardziej do przyjęcia. Pozostaje tylko pytanie czy warto? Na monitor jestem w stanie przeznaczyć do 2,5 tysiąca, w ostateczności 3, ale musi to być bardzo dobrze uargumentowana ostateczność. ;)

Domyślam się, że skoro nie przygotowuję materiałów do druku i kalibracja jest mi niepotrzebna, odpowiedź nagle robi się trochę bardziej skomplikowana, bo opiera się niemal wyłącznie na moich prywatnych oczach; ale tak w przybliżeniu, pi razy drzwi, jeżeli nie cierpię matryc TN (kłują mnie w oczy boleśnie i bezlitośnie) i jestem przyzwyczajony od lat do CRT, czy matryca z S2231W nie spowoduje u mnie zawodu? Oczekuję przede wszystkim w miarę zbalansowanych barw, porządnej czerni i okolic bieli, które nie wyglądają, jakby ktoś mi przesunął naświetlenie o +2EV (przy czym chciałbym, żeby biel nadal była bielą, a nie szarym udawaczem bieli).

Monitor muszę zmienić, jeśli nie teraz, to za pół roku maksymalnie. Już zaczyna kineskop siadać, lubi sobie zadrgać, a czasem nie wstaje po zmianie rozdzielczości i zawiesza całą elektronikę, po czym muszę wyciągać kabel zasilający. Ponieważ nowy CRT nie wchodzi w grę, zostaje w tej chwili tylko S2231W. Właściwie, to już bym biegł do sklepu, gdyby nie to, że respektuję Pańskie opinie, a stwierdzienie "domowy - uniwersalny" w odniesieniu do LCD brzmi mi trochę nieładnie. ;)

Nawiasem, to tylko u nas wycofano S2111W? Na amerykańskiej stronie Eizo nadal widnieją w spisie monitorów. I widzę, że tam kosztują tylko $1000-1100, czyli o wiele taniej niż u nas. Głupia szerokość geograficzna.

Domyślnie

Zatem wybór wydaje się już prostszy na korzyść eizo. A jak wymagania wzrosną to może kiedyś Czy zatem eizo 1932 nadaje się bezproblemowo do oglądania filmów i czy jego współpraca z laptopem będzie właściwa?

Domyślnie

Ach przepraszam wrażliwych na ortografię - niestety mam z tym spory problem

Domyślnie

Zatem wybór wydaje się już prostszy na korzyść eizo. A jak wymagania wzrosną to może kiedyś Czy zatem eizo 1932 nadaje się bezproblemowo do oglądania filmów i czy jego współpraca z laptopem będzie właściwa?
    Nadają się oba bez problemu. Przy podłączeniu do laptopa, należy zwrócić uwagę, aby połączenie było DVI. Na analogowym mogą być niepożądane defekty obrazu.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 29-09-2008 o 11:15

Domyślnie

A ja mam jeszcze takie pytanie, czy ten Nec ktory mi polecaliscie tzn 1990SX ma poszerzony gamut i jezeli tak to ile % w AdobeRGB i jak to sie ma do obrobki, bo przynam szczerze wywolujac rawy z aparatu praktycznie wszystko robie w sRGB, a nie AdobeRGB gdyz i tak glownie fotolaby drukuja zdjecia w sRGB, a nie AdobeRGB, w takim razie czy jest sens kupowac monitor z poszerzonym gamutem, jezeli raczej nie zamierza sie korzystac z AdobeRGB?
    Pozdrawiam

Domyślnie

Właściwie to AdobeRGB (92% powinno wystarczyć) jest konieczne aby widzieć przynajmniej "okolice" całego zakresu "drukarkowego". Im więcej czytam i oglądam tym bardziej dochodzę do wniosku że sRGB to przestarzały wąski ... bardzo wąski standard (b. ograniczona przestrzeń barwna ... jakieś 35% tego co widzi człowiek). Jeśli fotolaby pracują w sRGB to ... radzę poszukać takiego co pracuje w AdobeRGB / ProPhotoRGB :]

ps. NEC 1990SX niestety ma gamut 72% NTSC ... zwykły sRGB .... a tak poza tym świetny monitor
    Ostatnio edytowane przez Kyle ; 29-09-2008 o 20:14

Strona 131 z 846 PierwszyPierwszy ... 3181121129130131132133141181231631 ... OstatniOstatni