Close

Strona 130 z 846 PierwszyPierwszy ... 3080120128129130131132140180230630 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 291 do 1 300 z 8455

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sailor Zobacz posta
    ja sprawdzilem empirycznie - stojace obok 22" benq nadaje sie znakomicie do wyswietlenia poczty, narzedzi z ps'a i skype'a ..
    kiepskawa matryca macbooka pro kladzie go na lopatki .. sarym dobrym wysluzonym crtku nie wspomne.
    Dlatego ja nadal, w oczekiwaniu na tansze 30-tki EIZO, wole jechac na 2 x 21" CRT niz przejsciowo pakowac sie w cos, co chociazby "tylko" 3000 zl kosztuje.
    Ostatnio edytowane przez stig ; 26-09-2008 o 13:08
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez c4mel Zobacz posta
    Przymując ten tok rozumowania przeciętny zdjadacz chleba nie ma możliwości przygotowania plików pod wydruk. Zwyczajnie nie ma na czym tego zrobić.
    Przecietny ma wiekszy prog tolerancji dla roznic miedzy tym co na monitorze, a tym co na odbitkach. Zreszta -- o czym tu gadac? 99% odbitek z labu nie jest i nie bedzie zadnym wzorcem dla prawidlowosci koloru.
    Inni, bardziej doswiadczeni, znaja ograniczenia swojego sprzetu i potrafia to brac pod uwage podczas pracy. A jeszcze innym to kompletnie powiewa, bo nie robia odbitek.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Przymując ten tok rozumowania przeciętny zdjadacz chleba nie ma możliwości przygotowania plików pod wydruk. Zwyczajnie nie ma na czym tego zrobić.
    I co - zdziwiony?

Przeniosłem offtopa do wątku monitorowego.
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 26-09-2008 o 13:17

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    I co - zdziwiony?
    O tyle, że ludzie drukują fotki i drukować będą nie przejmując się zbytnio tym, co napisałeś. Każdy inny, kto weźmie sobie do serca Twoje słowa, a kogo nie stać na drogi monitor LCD będzie mógł sobie otworzyć żyły w akcie rozpaczy
    cze.c4mel.project

Domyślnie

O tyle, że ludzie drukują fotki i drukować będą nie przejmując się zbytnio tym, co napisałeś.
    Tak, tak - tylko potem będą tu przyłazić i po raz 10000 pytać, dlaczego wychodzą im za ciemne odbitku.

Każdy inny, kto weźmie sobie do serca Twoje słowa, a kogo nie stać na drogi monitor LCD będzie mógł sobie otworzyć żyły w akcie rozpaczy
    Każdy, kto weźmie sobie do serca moje słowa nie kupi Lenovo. Żył nie musi sobie podcinać, bo w tej cenie bez problemu kupi przyzwoite Eizo czy Neca - tyle że o mniejszej przekątnej i rozdzielczości.

Domyślnie

Jeszcze dzisiaj przez przypadek zauważyłem że aby widzieć zakres barw który się drukuje to trzeba monitor z szerszym gamutem niż sRGB (minimum potrzeba gdzieś ~92% NTSC/AdobeRGB aby objąć "ISO coated"[na tym rysunku nazwany Japan Color 2001])

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Każdy, kto weźmie sobie do serca moje słowa nie kupi Lenovo. Żył nie musi sobie podcinać, bo w tej cenie bez problemu kupi przyzwoite Eizo czy Neca - tyle że o mniejszej przekątnej i rozdzielczości.
    Bronić Lenovo nie mam zamiaru. W zestawieniu z tanimi 24" Samsunga czy NECa wspomniany Lenovo nie dawał obrazu gorszego, a nawet lepszy. Miał bardziej równomierne podświetlanie od wspomnianych i lepsze odwzorowanie kolorów. Skoro porównywałeś panele szczegółowo, a tak z Twoich postów wynika pozostaje mi się wycofać niż tkwić w uporze.

Poniekąd jednak potwierdziłeś, to o czym pisałem. Można kupić b.dobry (subiektywnie podchodząc do tematu) monitor LCD za około 1300/1500zł. Marka mnie nie interesuje. Nie mam udziału w żadnej z tych firm więc napis dla mnie jest drugorzędną sprawą. Monitor był tylko tematem pobocznym. Bardziej chodziło o fakt, że można w dzisiejszych czasach, cieszyć się wydajnym PC za rozsądne (znowu subiektywnie) pieniądze.
    Ostatnio edytowane przez c4mel ; 26-09-2008 o 13:50
    cze.c4mel.project

Domyślnie

Oczywiście sprawdziłeś empirycznie. Stwierdzę, że wierzę, ale tylko kurtuazyjnie. Gdybyś widział, porównał z konkurencją (panel w panel), sprawdził ceny dyskusja byłaby inna. Zauważ również, że nikt poza Tobą nie postawił tezy "LCD za 1300zł jest równie dobry jak za 4000zł and up".

Tak się zaczynają bezpłodne i nieuzasadnione dyskusje. Czy ktoś porównywał wspominany monitor z NECami przeznaczonymi stricte dla grafików i kosztującymi wór pieniędzy? Wskaż tę osobę proszę.
    Proszę się nie oburzać, Czornyj ma rację. Widziałem ten monitor, a nawet kiedy nie widziałem, wiedziałem co jest wart. Jeśli się wie, że jeśli coś jest zrobione z guano, to pachnieć stokrotkami nie ma możliwości.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Przyjmując, że nawet szmelcowate monitory wyświetlają wszystko pięknie, kolorowo i mocno, wystarczy, zaufać aparatowi i zdjęcia nie PS-uć.

Można kupić b.dobry (subiektywnie podchodząc do tematu) monitor LCD za około 1300/1500zł.
    Jakość nie jest pojęciem subiektywnym. Można mówić o osobistych preferencjach, progu akceptacji, ale to jest inna para kaloszy.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 26-09-2008 o 18:14
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Mam zapewne podobny dylemat jak przedmówca - waham się pomiędzy kupnem EIZO S1932 a NEC 1990SX. Nie mam za bardzo pojęcia o kalibrowaniu itp. więc wybór padłby na EIZO (ale czy jego faktycznie nie da się kalibrować?) - daje mi to jakąś tam uśrednioną jakość na poziomie. NEC zaś wydaje się bardziej rozwojowy - uczymy się zmieniamy oczekiwania - jednak boję się że bez kalibracji da on gorsze efekty od EIZO. Obawiam się też "nietrafionego egzemplaża" Kalibrator można nabyć za jakiś czas więc myśląc przyszłościowo ...czy można myśleć o tym modelu EIZO? Czy on jest kalibrowalny? I czy faktycznie można (będąc ignorantem w tej dziedzinie) naciąć się na NECu?

Do tej pory jak robiłem wystawy to zdjęcia przygotowywałem na bardzo kiepskim TN i korygowałem na starym CRT - efekty były dobre. Ale trza jakoś jednak normalnie pracować - więc co wybrać?

Strona 130 z 846 PierwszyPierwszy ... 3080120128129130131132140180230630 ... OstatniOstatni