Szukaj
Również tak sądzę. Warto jednak zaznaczyć, że można dzisiaj złożyć bardzo wydajny PC z dużą przestrzenią dyskową za kilka tysięcy złotych. Dzisiaj 8GB pamięci RAM i dysk twardy 1TB na nikim nie robi wrażenia. Teraz, gdy CS4 będzie wykorzystywał GPU jest świetny moment, by zainwestować w topową kartę graficzną, których ceny dzięki nowym układom ATI mocno poleciały w dół. Świetny biorąc pod uwagę ogólne stosowanie i b.dobry pod kątem obróbki zdjęć LCD można kupić za około 1300zł (od razu uprzedzę atakujących podając jako przykład 22" LENOVO ThinkVision L220x FULL HD oparty o matrycę S-PVA). Nie musi, to być NEC za 4k i więcej PLN.
Troszkę się rozpisałem i całkowicie nie na temat, ale obecne wielkości plików RAW, zwane wagą jak i spodziewane nie muszą stanowić problemu. Nie można jednak zapominać, że okresowy upgrade komputera stanowi konieczność.
Ostatnio edytowane przez c4mel ; 26-09-2008 o 12:09
cze.c4mel.project
Hmmm... 1920x1200 to jest wlasciwie minimum do w miare wygodnej pracy ze zdjeciami z matryc formatu do 12 MP. Przy obrazku z matrycy 30 MP (ze juz nie wspomne o tej 60), retusz bylby prawdziwa katorga. Do pracy z obrazkami ze srednioformatowej cyfry, stosuje sie 30" duety. Oczywiscie -- biorac pod uwage Twoja propozycje zestawu jako maszyne do pracy z faktycznie duzymi obrazkami.
Jako zestaw dla wszystkich innych da sobie swietnie rade, i na pewno gro osob bedzie Ci wdzieczne, za podsuniecie tego Lenovo... 1920x1200 na 22" to juz musi miec calkiem milo wygladajace pikselki.![]()
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Oczywiście sprawdziłeś empirycznie. Stwierdzę, że wierzę, ale tylko kurtuazyjnie. Gdybyś widział, porównał z konkurencją (panel w panel), sprawdził ceny dyskusja byłaby inna. Zauważ również, że nikt poza Tobą nie postawił tezy "LCD za 1300zł jest równie dobry jak za 4000zł and up".
Tak się zaczynają bezpłodne i nieuzasadnione dyskusje. Czy ktoś porównywał wspominany monitor z NECami przeznaczonymi stricte dla grafików i kosztującymi wór pieniędzy? Wskaż tę osobę proszę.
Zapewne każdy w domu pracuje na NECach za min. 4000zł. Zapewne.
Ostatnio edytowane przez c4mel ; 26-09-2008 o 12:53
cze.c4mel.project
własnie wywaliłem do kosza Swojego 20" Benq i za jednym machem poszła do kosza puszka D80 z gripem - toż to padło że zdjęć nie robi, a monitor nadaje się tylko do wyświetlania konsli linuxa....
po niedzieli kupię sobie D3 i topowy model NEC'a 24" - to może uda mi się choć marne zdjęcie do albumu zrobić![]()
Monitor widziałem i to mi wystarczyło. Nierówny, z niepoprawną reprodukcją gradacji, dziwnym gamutem i punktem bieli, co w świetle braku możliwości skutecznej regulacji nie wróży nic dobrego. Największą wadą panelu jest jednak praktycznie komediancka regulacja jaskrawości - minimalny poziom uzyskiwany przy ustawieniu jaskrawości na 0% wciąż daje wartość 180cd/m^2, czyli praktycznie nie da się na tym pracować, bo raz że wypala mózg, dwa że zdjęcia będą w trzy dupy za jasne i za kontrastowe w stosunku do uzyskiwanych powiększeń, o barwach przez litość nie wspomnę.
Przyzwoite monitory Nec czy Eizo są znacznie tańsze niż 4kpln. I nawet jeśli mimo wszystko kogoś na nie nie stać, to niekoniecznie musi sobie z tego powodu od razu robić krzywdę takim wynalazkiem.
Wolałbym twoje 20" Benq, niż tego Lenovo. Przynajmniej od niego nie dostałbym zapalenia spojówek.
Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 26-09-2008 o 12:53
panowie .. watek o monitorach macie w innym dziale, czornyj - przeceiz wiez ze posiadaczy lenovo, benq i tescodesign nie przekonasz do tego ze nie nadaja sie do obrobki zdjec.
ja sprawdzilem empirycznie - stojace obok 22" benq nadaje sie znakomicie do wyswietlenia poczty, narzedzi z ps'a i skype'a ..
kiepskawa matryca macbooka pro kladzie go na lopatki .. sarym dobrym wysluzonym crtku nie wspomne. ale przeceiz widomo ze fiatem 126p da sie przewiezc mebloscianke wiec po co komu ciezarowka.. :d
Skontaktuj się z nami