Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez odie Zobacz posta
    Wcześniej czy później kupię PSa. Mój wybór to:
    - tylko PS
    - najpierw Lightroom, potem PS
    - najpierw PS, potem Lightroom...
    Pytanie czy potrzebnie? Lightroom daje Ci to co PS + Bridge (edit - w sposób okrojony oczywiście jeśli chodzi o edycję foty). Zarządzanie fotami w Bridge jest w porządku. Słowa kluczowe, kategorie...
    Stąd pisałem żebyś się zastanowił czy jest Ci w ogóle potrzebny PS i LR. Bo może albo jedno albo drugie. Po co obydwa?
    Ostatnio edytowane przez samek ; 23-09-2008 o 13:41

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez samek Zobacz posta
    Pytanie czy potrzebnie? Lightroom daje Ci to co PS + Bridge (edit - w sposób okrojony oczywiście jeśli chodzi o edycję foty). Zarządzanie fotami w Bridge jest w porządku. Słowa kluczowe, kategorie...
    Stąd pisałem żebyś się zastanowił czy jest Ci w ogóle potrzebny PS i LR. Bo może albo jedno albo drugie. Po co obydwa?
    Teraz rozumiem Twoje pytanie. Tak, biorę pod uwagę to, że być może 'obadwa' mi niepotrzebne. Dlatego też zastanawiam się, czy przy używaniu pary Bridge/ACR w miejsce Lightrooma trafiłby mnie szlag czy też nie.

BTW. Znalazłem źródło, które chyba ukoi moje pragnienie wiedzy: http://blog.epicedits.com/2008/05/07...-adobe-bridge/. Ale nadal chętnie przyjmę Wasze opinie.
    Ostatnio edytowane przez odie ; 23-09-2008 o 13:48
    Pozdrawiam, Jan Zieliński
    HW: D200, S10-20/4-5.6, N24-70/2.8, S70-200/2.8, SB-600
    www.gtfoto.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez odie Zobacz posta
    Teraz rozumiem Twoje pytanie. Tak, biorę pod uwagę to, że być może 'obadwa' mi niepotrzebne. Dlatego też zastanawiam się, czy przy używaniu pary Bridge/ACR w miejsce Lightrooma trafiłby mnie szlag czy też nie.
    Osobiście tylko dlatego nie używam Aperture (LR mi nie podchodzi) bo po prostu od lat używam i tylko upgradeuje kolejne PSy. Więc mam i nie znalazłem sensu w kolejnym sofcie. Bridge jako coś do zarządzania fotami absolutnie mi wystarcza. Wprowadzając foty odpowiednio je opisuję i tyle. Mam w dowolnym momencie dostęp do tego co mi potrzebne. Indywidualna kwestia. Skoro zbierasz opinie to masz i moją - Bridge + PS wystarcza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez samek Zobacz posta
    Osobiście tylko dlatego nie używam Aperture (LR mi nie podchodzi)
    Jako makowiec zaczynałem od Aperture, tym bardziej, że w przypadku wersji pierwszej był on całkiem atrakcyjny cenowo w stosunku do konkurencji o podobnych możliwościach. Jednak z biegiem czasu Pan Knoll utorował sobie drogę na mój HD właśnie przy pomocy LR. W pierwszej wersji trochę nie podchodziły mi kolory, zwłaszcza skóry, zwłaszcza w porównaniu z CNX ale w LR2 jest o niebo lepiej niż w jedynce. Zdaję sobie sprawę z tego, że to bardzo subiektywna sprawa jest, ale Aperture 2 bardzo niewiele różni się od LR 2 poza faktem, że jego biblioteka puchnie jak balon. Wiadomo, Aperture ma budowę jednomodułową a LR pięcio ale to tylko kwestja przyzwyczajenia. Poza tym w LR2 wprowadzono kilka narzędzi zarządzających całością zbiorów zdjęć, które cały proces katalogowania czynią łatwym, lekkim i przyjemnym - nawet w porównaniu z jedynką.
    to taki mały offtop *wink*

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów