Close

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 33 z 33

Wątek: Licznik D80

Domyślnie

Wydaje mi się, że znalazłem odpowiedź, przynajmniej w moim przypadku! U mnie numery plików o kilka zaledwie "wyprzedzają" liczbę uruchomień migawki podawaną przez Opandę. Tymczasem pierwsze zdjęcie jakie zrobiłem ma nazwę DSC_0001, ale liczba uruchomień migawki wynosi 3. I tak o dwa ogólny licznik "wyprzedzał" numery plików, aż jedno zdjęcie poddałem edycji w aparacie! Aparat nadał mu nazwę CSC_xxxx, z numerem o 1 wyższym od ostatniego zdjęcia na karcie - a licznik uruchomień migawki oczywiście nie przesunął się! Ponieważ łącznie poddałem edycji w apracie około 10 zdjęć, którym nadawane były kolejne numery, to obecnie numery zdjęć o jakieś 8 wyprzedzają licznik uruchomień migawki.

Zatem im więcej zdjęć będzie obrabianych w aparacie, tym bardziej numery plików będą wyprzedzały licznik uruchomień migawki.

Ale to oczywiście nie wyjaśnia, jak komuś innemu licznik mógł się cofnąć z 12 tys. do 200...
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    Zatem im więcej zdjęć będzie obrabianych w aparacie, tym bardziej numery plików będą wyprzedzały licznik uruchomień migawki.
    Aż dojdzie do 9999 i zacznie numerować od nowa. W połączeniu z możliwością resetowania numeracji po zmianie karty numery plików nie mówią niestety nic o przebiegu migawki. Opanda mówiła. Do tej pory.
    Jeśli na giełdzie pojawi się ogłoszenie z treścią 'Przekręcam liczniki w aparatach marki x' będzie jasne kto był prekursorem.

Domyślnie

Oczywiście że numer pliku mówi niewiele, bo można go zresetować, czy sam się wyzeruje po dojściu do 10 tys.

Chodzi mi o to, że do tej pory numer pliku ZAWSZE musiał być niższy niż liczba uruchomień migawki, tym bardziej, jeśli został zresetowany, tymczasem mamy sytuację odwrotną - numery plików są wyższe od liczby uruchomień migawki.

Teoretycznie, gdybyśmy każde zdjęcie obrabiali w aparacie, numery plików byłyby dwukrotnie wyższe niż liczba uruchomień migawki. A gdybyśmy każde zdjęcie poddali kilku operacjom, różnica byłaby jeszcze większa.

Nadal to jednak nie tłumaczy dlaczego komuś z 12 tys. zrobiło się 200...
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów