Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: D700 CHR error

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jerryjola Zobacz posta
    zobacz, czy przypadkiem nie masz coś z nóżkami w gnieździe CF...

jeżeli zgrywasz zdjęcia wkładają kartę do czytnika, to być może gdzieś ułamała Ci się nóżka, która pozostała albo i też ułamała Ci się nóżka w gnieździe....

Wiem coś o tym, bo mnie samemu tak się przytrafiło - ułamała się nóżka w czytniku, włożyłem nieświadomy tego kartę do aparatu, tam też się ułamała...i aparat jakoś działał tylko z tą kartą...z pozostałymi już nie
    (jak to zrobiłem? Chęć focenia pod wpływem nadmiernej ilości alk.....i próba zgrania zdjęć na żywo)
    Nóżki sprawdziłem - są OK, nic nie brakuje. Sęk w tym, że jedna karta działa poprawnie, druga niby wywalała CHR ale teraz nie wywala - za to niektóre fotki są uszkodzone, trzecia podobnie jak druga, a czwarta CHR i nie da się sformatować - wszystie karty kupione w ciągu tygodnia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PawelPrzez Zobacz posta
    (...), a czwarta CHR i nie da się sformatować(...).
    A formatujesz za pomoca aparatu?
    pytam bo kiedys sformatowałem karty w czytniku komputera i po tej operacji mialem (w D80) w pewnym momencie CHR, akurat kiedy młodzi zakładali sobie obraczki na ślubie... Więc wymienilem szybko karty i udało się. Ale od tej pory zawsze formatuje karte za pomocą formatu w aparacie. Dzis perzed chwilka sformatowałem w czytniku kart komputera karte CF założyłem do body i pokazalo mi na czystej karcie 392 zdjecia. a Po przeformatowaniu jej przez aparat juz bylo 396 zdjęc. Więc te oba formaty jednak czyms sie różnią.
    Nikon D80 + śmieci, I jeszcze D300 teraz mam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maciek321 Zobacz posta
    A formatujesz za pomoca aparatu?
    Tak - za pomocą aparatu.

Domyślnie

W jednym serwisie widziałem karteczkę szkoleniową od szefa: "Karty i pendrive'y marki Kingston = kłopoty. [Nie dotyczy kości pamięci do komputerów]"

Chodziło o to, by nie kupować ani kart pamięci tej marki, ani pendrive'ów. Za to kości do komputerów jedne z najlepszych na rynku.

Tipy zakupowe mówią tak: kup kartę Sandisk, Pretec, Transcend, GoodRam, a będziesz miał mniej kłopotów, bo statystyka błędów wśród tych marek występuje rzadziej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tok'Ra Zobacz posta
    W jednym serwisie widziałem karteczkę szkoleniową od szefa: "Karty i pendrive'y marki Kingston = kłopoty. [Nie dotyczy kości pamięci do komputerów]"

Chodziło o to, by nie kupować ani kart pamięci tej marki, ani pendrive'ów. Za to kości do komputerów jedne z najlepszych na rynku.

Tipy zakupowe mówią tak: kup kartę Sandisk, Pretec, Transcend, GoodRam, a będziesz miał mniej kłopotów, bo statystyka błędów wśród tych marek występuje rzadziej.
    Służbowo i prywatnie używam co najmniej kilkunastu Pendrive'ów Kingston DataTraveller od 0,5 GB do 8 GB i z żadnym do tej pory nie było problemu.
    X-T10, XF35, XF18-55, MK320

Domyślnie

Witam-miałem tow D200-wina na 100 % karty-wogóle te Extreme to dosc czesto padaja
    D700/D70/N14-24 2.8/N 35 1.8/N85 1.4/N70-200 2.8/SB-900/
    fotografia slubna rzeszow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez flakon Zobacz posta
    Witam-miałem tow D200-wina na 100 % karty-wogóle te Extreme to dosc czesto padaja
    W takim razie co i gdzie kupić - tzn jakie karty i najlepej pewnie 2 GB?
    Sprawdzłem kingstony w dobrym czytniku - komputer obsługuje je w obie strony tzn czyta z tych kart i zapisuje.
    Tego sandiska (Extreme III 4GB 30MB/s) sformatowałem na FAT 16 i też jakoś działa. Ale nismak pozostał. I przy ważnych zdjęciach będę miał cykora . A taki zawalisty sprzęt miał być.

Domyślnie

Używam czterech kart:

• 2 x Pqi 8 GB
    • 2 x Lexar UDMA 4 GB

Z D300 nie było żadnych problemów, teraz używam z D700 i również wszystko jest OK.
    X-T10, XF35, XF18-55, MK320

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PawelPrzez Zobacz posta
    Sprawdzłem kingstony w dobrym czytniku - komputer obsługuje je w obie strony tzn czyta z tych kart i zapisuje.
    Problemem Kingstonów jest energochłonność - pięknie działają wszędzie tam, gdzie pod dostatkiem mają energii.
    Ale wystarczy słabowydajne źródło prądu - i zaczynają się problemy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tok'Ra Zobacz posta
    Problemem Kingstonów jest energochłonność - pięknie działają wszędzie tam, gdzie pod dostatkiem mają energii.
    Ale wystarczy słabowydajne źródło prądu - i zaczynają się problemy.
    Sugerujesz, że nikon dostarcza za mało prądu? Jakoś można to rozwiązać? Dzwoniłem do serwisu - szanowna pani poinformowała mnie że kingston sie nie nadaje. Potestuje tego sandiska jeszcze zobaczymy czy problem się powtórzy. Jak lepiej formatować karty na fat16 czy na fat32?

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów