Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: D700 CHR error

Domyślnie D700 CHR error

Nówka sztuka - ma cos ze 2000 klepniec i wywala błąd karty CHR. Karty są cztery, dwa kingstony i dwa sandiski. W zasadzie to jeden sandisk jakoś działa - z resztą kart są problemy. Co o tym sądzić? Serwis? Czy są jakieś sztuczki? Kingstony to jakieś zwykłe 2 GB, a sandisk to extreme III 4GB.

Domyślnie

A formatujesz kartę za każdym razem po jej włożeniu?
    Nie do zajechania D70, jakiś KIT, RAW i DxO11
    Lumix GH5, 12mm Leica Summilux 1.4, 200-800mm Leica, Zhiyun Crane 3-Axis

Miałem i sprzedałem D700, 24-70N/2.8, 50mm 1.8, SB-800, tę małą lampę Nikona, SB-400

Domyślnie

Miałem to w Kingstonie 512MB z D70 non stop ale w końcu zacząłem formatować kartę i czasem mam CHR..
    Z sandisk Extreme IV 8GB nie ma problema.

Miałem i sprzedałem D700, 24-70N/2.8, 50mm 1.8, SB-800, tę małą lampę Nikona, SB-400

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tigre251 Zobacz posta
    A formatujesz kartę za każdym razem po jej włożeniu?
    Po formatowaniu też jest nie za bardzo. Rozumiem, że sandisk extreme III (30 MB/s) daje ciała, bo takie głosy już były. Ale zwykły kingston? Z drugiej strony - na d80 przez dwa i pół roku na różnych kartach (tylko SD) nie było ani jednego takiego problemu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bonthyc Zobacz posta
    Wina karty - miałem to samo w D200.
    http://forum.nikon.org.pl/showthread...629#post823629
    Ja pierdziu - czy te karty CF to taki syf - możliwe żeby trzy sztuki u mnie były walnięte od nowości? Macie jakieś propozycje kart?

Domyślnie

To faktycznie wielka lipa.

Domyślnie

Może miałeś po prostu dużego pecha, ja swoją wymieniłem, trwało to ok 20dni, przez ten czas kupiłem na forum 2x Extreme III 2GB z dawnej serii "20MB/s" i póki co żaden błąd nie wyskoczył, a tą wymienioną trzymam jako zapas na jakieś większe wyprawy bez możliwości zgrania zdjęć z karty (czyli najpewniej przyszłe wakacje ) bo po moich przejściach boję się ją do aparatu włożyć Za wiele fajnych zdjęć straciłem przez ten błąd.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bonthyc Zobacz posta
    Może miałeś po prostu dużego pecha, ja swoją wymieniłem, trwało to ok 20dni, przez ten czas kupiłem na forum 2x Extreme III 2GB z dawnej serii "20MB/s" i póki co żaden błąd nie wyskoczył, a tą wymienioną trzymam jako zapas na jakieś większe wyprawy bez możliwości zgrania zdjęć z karty (czyli najpewniej przyszłe wakacje ) bo po moich przejściach boję się ją do aparatu włożyć Za wiele fajnych zdjęć straciłem przez ten błąd.
    To się chyba nazywa megapech - cztery nowe karty - trzy na out.
    Chyba kupię teraz Extreme III 2 GB ze zcztery sztuki i może będzie po problemie.
    Na szczęście straciełem może razem z 10 fotek - resztę jakoś się dało odczytać. W całości tych straconych bardzo może nie będzie widać - ale szkoda.

Oszczędny w słowach Awatar jerryjola
    Miasto
    Częstochowa/Karczewice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PawelPrzez Zobacz posta
    Nówka sztuka - ma cos ze 2000 klepniec i wywala błąd karty CHR. Karty są cztery, dwa kingstony i dwa sandiski. W zasadzie to jeden sandisk jakoś działa - z resztą kart są problemy. Co o tym sądzić? Serwis? Czy są jakieś sztuczki? Kingstony to jakieś zwykłe 2 GB, a sandisk to extreme III 4GB.

zobacz, czy przypadkiem nie masz coś z nóżkami w gnieździe CF...

jeżeli zgrywasz zdjęcia wkładają kartę do czytnika, to być może gdzieś ułamała Ci się nóżka, która pozostała albo i też ułamała Ci się nóżka w gnieździe....

Wiem coś o tym, bo mnie samemu tak się przytrafiło - ułamała się nóżka w czytniku, włożyłem nieświadomy tego kartę do aparatu, tam też się ułamała...i aparat jakoś działał tylko z tą kartą...z pozostałymi już nie
    (jak to zrobiłem? Chęć focenia pod wpływem nadmiernej ilości alk.....i próba zgrania zdjęć na żywo)
    Albercik wie lepiej...
    d300...N70-200 VRII + N:35-50-85 f/1.8 i reszta dupereli,

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów