Close

Strona 2 z 12 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 111

Domyślnie

Skoana miałem to samo, a4 na off i szatan nie autofocus
    Nie do zajechania D70, jakiś KIT, RAW i DxO11
    Lumix GH5, 12mm Leica Summilux 1.4, 200-800mm Leica, Zhiyun Crane 3-Axis

Miałem i sprzedałem D700, 24-70N/2.8, 50mm 1.8, SB-800, tę małą lampę Nikona, SB-400

skoana
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu1979 Zobacz posta
    nie ma sprawy. generalnie w tym temacie, jak ktos ma znajomosc jezyka i drobne w postaci 50 dolcow to polecam
    manual do d300 (wkrotce dla d700) Thoma Hogana (www.bythom.com). Generalnie to jest jakby instrukcja obslugi
    aparatu tyle ze napisana przez praktyka, gdzie obok przelacznik X robi costam mamy jeszcze dokladnie opisane jak
    i co sie zachowuje przy fotografowaniu, co w przypadku np. takich funkcji jak ten autofocus ma duze znaczenie,
    bo manual fabryczny niewiele sie rozni w tym zakresie od helpa wbudowanego w aparat.
    Ech, przydała by się ta lektura ale ja za cienka w uszach jestem z języka.... niech to ktoś przetłumaczy dla mnie to chętnie się dokształcę.
    Dzięki wszystkim. Frustracja mi mija.
    Mam pytanie z innej beki, czy ktoś z Was fotografował może przy świetle ultrafioletowym? wiem że to skok w inny temat, tak tylko przy okazji pytam

Domyślnie

I znowu trochę offtopic: Był już wątek, w którym wyrażałem swoją irytację działaniem AF w D300 w porównaniu z AF w F100. Ostatecznie doszliśmy do wniosku, że taie porównanie po prostu nie ma sensu. To dwie zupełnie inne historie jednak - inne filozofie. Dlatego może oczekiwanie po nowych modelach nikona, że ich AF będzie przypominał AF w kilku modelach wstecz jest po prostu złym podejściem. Wszystko wskazuje na to, że do nowego trzeba się przyzwyczaić porzucając stare nawyki (np. kadrowanie z centralnym polem i przesuwanie aparatu - klasyk z mojego D80

Do tej pory AF był, albo go nie było.
    Teraz nie dość, że AF jest - to może być mocno skonfigurowany i zachowywać się w różny sposób. Ja chwyciłem AF w D300 i go ubielbiam ostatecznie (chociaż ciągle uważam, że nie jest bez wad, ale to już detal).

Zresztą ten progress zauważalny jest nie tylko w kwesti AF. Po prostu - im nowszy i bardziej zaawansowany (lub wybajerzony jak kto woli sprzęt, tym dłużej trzeba się uczyć i przyzwyczajać do nowego.

Ale nasuwa mi się pewna dygresja... kilka dni temu kolega z pracy wziął D300 do ręki i nie potrafił zrobić zdjęcia. Nie jest związany z fotografią - kiedyś robił zdjęcia Zenitem, w młodości.
    Postanowiłem przekonać go, że nowymi cyfrowymi lustrami da się robić zdjęcia - skonfigurowałem na szybko D300 tak, że zachowywał się tak samo jak Zenit.
    Po nauczeniu się tego, że przysłonę ustawiamy w innym miejscu niż na obiektywie pierścieniem - gość zaczął robić poprawne zdjęcia. Czyli - da się
    Może więc to jest metoda, żeby poznać nowe? Ustawić na wstępie zachowanie starego analoga i powoli, krok po kroczku brnąć przez menu, pokrętła, przełączniki i obserwować pojedyncze zmiany.
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez messer Zobacz posta
    nowego trzeba się przyzwyczaić porzucając stare nawyki (np. kadrowanie z centralnym polem i przesuwanie aparatu - klasyk z mojego D80
    Zaraz, zaraz... a dlaczego to nie można kadrować centralnym polem, a potem przesuwać aparat?

seth
    Gość

Domyślnie

kadrować polem? ciekawe nawyki, nie ma co

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Zaraz, zaraz... a dlaczego to nie można kadrować centralnym polem, a potem przesuwać aparat?
    Można
    Canon Power Shot SX200 IS

seth
    Gość

Domyślnie

właśnie, że nie można, albo ja czegoś nie rozumiem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Oczywiscie, ze mozna. W trybie single jak w kazdym aparacie po wcisnieciu migawki do polowy lockowany jest
    AF.

A AF-C mozna do tego uzyc np. przycisku AE/AF-Lock.

Koledze sie cos pomylilo chyba.

seth
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu1979 Zobacz posta
    Oczywiscie, ze mozna. W trybie single jak w kazdym aparacie po wcisnieciu migawki do polowy lockowany jest
    AF.

A AF-C mozna do tego uzyc np. przycisku AE/AF-Lock.

Koledze sie cos pomylilo chyba.
    i w ten oto sposób kadrujemy aparatem, nie środkowym polem AF

Domyślnie

centralnym polem z przesuwem aparatu

Strona 2 z 12 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów