Szukaj
Znam ten ból. Ty to chociaż miałeś chrapkę na puszkę uniwersalną, a to jak wiadomo duży problem. Ja chce puszke "tylko" do studia, a dostaje uniwersalne rewelacyjne D700, bez ISO 100 i z za mała ilością Mpx. Jak kiedyś chciano sklejac body D200 z matrycą 5D, to teraz przyjdzie wyczekiwać body D700 z matrycą 5DMk2. Niech jedna firma kupi wreszcie drugą i może wtedy sie doczekamy?
![]()
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
A ja mam takie pytanie z innej beczki, które się w moim umyśle pojawiło właśnie przy okazji 5D II. Mianowicie - jak powstaje sRAW dwa razy mniejszy niż oryginał?
Rozumiem, że (upraszczając) w pliku RAW zapisane są wartości zmierzone przez każdą komórkę matrycy. Normalnie z czterech punktów matrycy powstają cztery piksele (pomijam w rozważaniach punkty brzegowe). Aby powstał sRAW o rozdzielczości cztery razy mniejszej, wystarczy inaczej przeprowadzić interpolację i zamiast 4 pikseli, powstaje z uśrednienia jeden piksel. Jest to niejako rezygnacja z Bayerowskiej interpolacji. Tak to sobie wyobrażam - ale można to zrealizować chyba na kilka innych sposobów. Pewnie programy typu Lightroom, czy ACR miały z tym niezły problem, ale chyba potrafią już ten format obsłużyć?
Przy formacie o połowę mniejszym jedyne co mi przychodzi na myśl, to inny sposób liczenia transformacji Bayerowskiej. Mianowicie, że piksel powstaje nie z 4 punktów matrycy, a z dziewięciu. Rozmiar matrycy to 5616x3744. Trójek (EDIT) w poziomie jest 1872, w pionie 1248. Jeśli teraz je po Bayerowsku rozmnożymy razy dwa to wyjdzie nam rozdzielczość 3744x2469. A ten dziwny połowiczny sRAW to 3861x2574. Zatem trochę brakuje i chyba nie tędy droga. Choć podzielność przez 3 sugeruje, że może to być jakiś trop. Co więcej - mamy tu podzielność przez 9. Więc może jakoś z tego wyjść?
Ma ktoś jakiś pomysł? Co ciekawe stosunek długości sRAW do RAW to 0,6875. Jest to wyjątkowo "równa" liczba. Odwracając proporcje mamy 1,45(45). Ale nie mogę wpaść na jakiś konkretny sposób uzyskania takich wyników.
Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 18-09-2008 o 01:55
masz w 1000% racje
Jacku .. sredni format to zupelnie inna tonalnosc - 12ev na marycy mamyi przy 22mp to kolosalne mozliwosci ale przy 39mp hassela z jego przyjaznoscia obslugi to jest po prostu miazga. mam porownanie z 21mp z smarka3 i smark bijac na glowe nikona i tak zostal pozamiatany. mowie oczywiscie o wydrukach grubo powyzej a3Dobre matryce 21 - 24 Mpx dadzą wszystko co potrzeba "studyjnym". Nie widze za bardzo sensu wchodzenia w matryce 40 Mpx i jestem ciekaw jak z użytkownikami Haseli itp, czy oni potrzebuja tego, co ostatnio dostali w Leafie.
tonoalnosc i odwzorowanie detalu jest nieporownywalne do niczego co do tej pory widzialem.
jesli kiedykolwiek lustrzanki osiagna ten poziom (a zapewne osiagna) to chyle czola i chce miec ta puszke.
fakt ze za ta niesamowita toanlnosc placisz iso w zakresie 50-400 z czego powyzej 200 jest nieuzywalne ale czy w studio potrzeba wiecej?
to sie doczekales .. tylko w niwlasciwym systemieW każdym razie ja nie będę czekał na matryce większą niz 21 Mpx (ostre 21 Mpx).
wyjscia sa dwa - zaakceptowc ergonomie canona albo wierzyc w to ze nikon wreszcie doceni studyjna fotografie.wiekszosci studyjnych footgrafow szczegolnie modowych coraz blizej temu pierwszem niestety![]()
Canon nie musi, jego aparaty i bez reklamy sprzedaja sie spiewajaco. Reklama Canona jest od zawsze jakosc zdjecia z puszki - tzw. reklama szeptana, oddolna.
Niezle, niezle.
Canon twierdzi, ze jest lepszy niz w 40/50D, o ktorych mowiles, ze sa pod tym wzgledem rewelacyjne.
Mozesz. Wystarczy glebiej siegnac do kieszeni.
Film mozesz nagrac. 30 kl./s.
Nie lam sie, bierz jedynke.
Nazywa sie Photoshop.
Wzglednie szybki?!? Przy software Nikona to rakieta kosmiczna.
Glupi ViewNX zajmuje u mnie 450MB RAM, a zmiana naswietlenia o 1/3 EV trwa 30 sekund.
DPP zajmuje 60MB, ta sama zmiana trwa 0,01 sekundy.
Ostatnio edytowane przez JK ; 18-09-2008 o 11:22
Nikon F-501, Canon 30D
Ha! czyli skoro dzisiaj sie nie sprawdzilo to 8my listopada bedzie tym terminem, o ktorym wszyscy marza?wspominalem juz o tych dwoch datach, ale nikt mi nie wierzyl...
Zobaczymy co dalej... oby sie nie okazalo, ze znowu jestesmy w pupie
![]()
Skontaktuj się z nami