Szukaj
Wcale nie twierdze, że to nie wygoda, i że to zbytek, śmieszy mnie porównywanie tych wysokich czułości i przeżywanie, który szumi mniej, a który bardziej, porównywanie szumów z nikona do canona i odwrotnie, jak gdyby wszyscy focili tylko powyżej ISO 1600 i niższych wartości nie używali
Owszem, wysokie ISO się przydaje, i wkurza szum, a wiem coś o tym, bo ciągle walczę D70, gdzie staram się powyżej ISO 400 nie wchodzić, ale ISO 25600 to dla mnie kosmos
Odnoszę wrażenie, że sensem tych kłótni jest ustalenie, który szumi mniej na ISO 25600, i wtedy ta puszka będzie lepsza, a to nie prawda.
Ostatnio edytowane przez gryson ; 17-09-2008 o 13:47
FX/DX/CX/www
I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
http://instagram.com/adrwoz
A dlaczego auta testuje się na torze, przy skrajnych prędkościach? przecież w normalnym użytkowaniu tak sie nie jeździ...? sprawa jest prosta, bo przy skrajnych wartościach, w skrajnych warunkach widać przewagę jednego sprzętu na drugi.
A dodatkowo w jakość sprzętu w skrajnej sytuacji czasami decyduje o naszym być albo nie być.
Stąd "podniecamy" się jakością wysokich ISO, bo na nich najłatwiej wstępnie ocenić jakość matrycy.
Na dokładne testy przyjdzie czas później.
A jeszcze co do wykorzysywania wysokich ISO w trakcie focenia, osobiście gdy mogę często korzystam z takiego udogodnienia, bo mi to ułatwia pracę, tym bardziej że dawniej pewnych zdjęć najzwyczajniej nie dało się sensownie wykonać.
D700/D300 N24-70/2,8 N105/2,8 VR SB-900
FX/DX/CX/www
Masz samochód? Przed jego zakupem pojechałeś na tor wyścigowy i testowałeś go w ekstremalnych warunkach? Czy raczej jak większość przejechałeś się nim po mieście, czyli w takich warunkach w jakich go najcześciej używasz?
Sugerujesz się programem "Top gear" w testowaniu samochodów? Błąd. Obejrzyj inne programy testujace samochody, zobaczysz, że testowanie aut niewyścigowych na wyścigowym torze to pomyłka. Liczy się to jaki sprzęt jest w najcześtszych zastosowaniach.
Mój passat też pociągnie spokojnie z 220 km/h, na autostradzie, tyle, że na codzień jeżdzę po mieście i okolicy, więc po co miałbym go przed zakupem bujać do 220 km/h?
Tak samo jest z aparatami. Producent umożliwia focenie nawet na ISO 25600, choć i tak większość z nas nie użyje więcej niż 3200, a spieracie się o najwyższe, skrajne wartości przypisując im decydujący wpływ na to czy dana puszka jest dobra czy też nie. Bez sensu panowie, bez sensu...
FX/DX/CX/www
Coś słabo czytam chyba, bo na razie sporów dotyczących N / C w sprawie ISO25600 nie zauważyłem.
Pusta torba team
BLOG
Skontaktuj się z nami