Close

Strona 61 z 95 PierwszyPierwszy ... 1151596061626371 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 601 do 610 z 950

Domyślnie

być może. Tylko podaję relację z pola walki. To była, jakby ktoś nie zauważył, tylko mała ciekawostka. reszta jest bardziej istotna
    Używam sprzętu bez duszy. Duszę mam ja.
    www.jakubszyma.pl . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . www.szyma.com

Domyślnie

Jasne. Ta ciekawostka nie przesłoniła mi całej reszty: po prawie 15 latach obcowania z Nikonem, według wszelkich znaków na Niebie i Ziemi ta puszka jest pierwszą, której Wam zazdroszczę. Serio.

Domyślnie

no... prawdą jest że miło byłoby zobaczyć u nikona konkurentaę dla tej puszki o takiej funkcjonalności i jakości obrazowania przy matrycy powyżej 20mpix. O filmach nie wpominając... Świetnie by uzupełniała d700/d3
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

sailor
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spiritwood Zobacz posta
    Jasne. Ta ciekawostka nie przesłoniła mi całej reszty: po prawie 15 latach obcowania z Nikonem, według wszelkich znaków na Niebie i Ziemi ta puszka jest pierwszą, której Wam zazdroszczę. Serio.
    druga .. pierwszym byl i jest 1dsmark3
    ale po hmmm (13? ) latach z nikonem nadal wierze ze sie uda
    Cytat Zamieszczone przez kubaman Zobacz posta
    nie rozumiesz. Ds3 to nieudany produkt.
    rotfl....mega rotfl ..
    tej puszki canon sprzedaje kilkaset miesięcznie, a nowa piątka będzie szła w okolicach 30 tysięcy a zysk jest pewnie i tak większy niż na deesie.
    a co ma do rzeczy ile canon sprzedaje opowej puszki? a ile bugatti sprzedaje rocznie egzemplarzy?? czy oznacza to ze lepiej jest produkowac fiaiata punto? bo bugatti sie sprzedaje w mniejszej ilosci?
    wybacz ale bredzisz ..
    to ze canon wsadzil matryce z wyzszego modelu w nizszy to standardowa stosowana przez nich kolej rzeczy - podobnie bylo jak wsadzili FF do 5d1, tak teraz wsadzili matryce z smarka3 do 5dm2
    owszem - wyjdzie mark4 ds ale nie dlatego ze smark3 sie zle sprzedawal tylko ze po ponad 2 latach czas bdzie na nowa puszke. i kropka.
    a bajki jakoby to jest to nieudana puszka ... prosze cie - znajdz mi puszke maloobrazkowa dajaca taka jakosc na iso 100. ok zeby nie bylo dyskryminacji - na iso200. kupie od razu. jesli to bedize nikon - kupie ze dwie zeby bylo na zapas. prosze cie .. podaj jakikolwiek przyklad na poparcie swej tezy albo przestan gadac glupoty.

ps. po twoich slowach mozna by stwierdzic ze d3 to wyajtkowo nieudany model bo nikon musial wsadzic te sama matryce do d700 i sprzedac go taniej
    Ostatnio edytowane przez sailor ; 25-09-2008 o 01:03

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sailor Zobacz posta
    \to ze canon wsadzil matryce z wyzszego modelu w nizszy to standardowa stosowana przez nich kolej rzeczy - podobnie bylo jak wsadzili FF do 5d1, tak teraz wsadzili matryce z smarka3 do 5dm2
    owszem - wyjdzie mark4 ds ale nie dlatego ze smark3 sie zle sprzedawal tylko ze po ponad 2 latach czas bdzie na nowa puszke. i kropka.
    No to Sailor wyjasnil mi troche.
    Kurde ds3 juz dwa lata jest na rynku? Jeziu jak ten czas leci...

Domyślnie

..........nie rozumiesz. Ds3 to nieudany produkt. Podobnie jak 40D............
    No tak. To rozwiewa wszelkie wątpliwości i tym samym zamyka dalszą dyskusję.
    Fuji S3Pro || Nikkor 35/1.8G DX; 50/1.8D

Domyślnie

rotfl....mega rotfl ..
    a co ma do rzeczy ile canon sprzedaje opowej puszki? a ile bugatti sprzedaje rocznie egzemplarzy?? czy oznacza to ze lepiej jest produkowac fiaiata punto? bo bugatti sie sprzedaje w mniejszej ilosci?
    wybacz ale bredzisz ..
    oczywiście możesz sobie pozwolić na taka opinię. Ja się nie obrażę. Tylko że - wybacz- ale według mnie czasem przydaje się myślenie.
    Podstawowym czynnikiem decydującym o rozwoju puszek jest ich sprzedaż. 1Ds jest od tej reguły odstępstwem, bo to bardzo mała sprzedaż, ale działa jako promocja i zaspokajanie potrzeb prestiżowych klientów. I co takiego Ds3 ma prestiżowego dzisiaj na rynku?

- słaby LCD
    - niefunkcjonalny LV pozbawiony AFa
    - maksymalna czułość 3200, natywna 1600
    - publicznie obśmiany AF (słusznie czy nie, to jednak)
    - cena 8000$

Dokładnie jeden dzień po zeszłorocznych premierach Canona stały się one marketingowo mało ciekawe, bo Nikon przywalił D3 i D300, a wiosną jeszcze D700. Na tle konkurencji Ds ma jedynie wyższą rozdzielczość (a ściślej - miał do A900) i obrazowanie w ograniczonym zakresie. Reszta jest porównywalna lub gorsza. No i cena jest nieporównywana. Dlatego Canon, podobnie jak zrobił z 40D na 50D, wymieni go przed terminem, który zazwyczaj w Dsie trwał około 3 lat.

to ze canon wsadzil matryce z wyzszego modelu w nizszy to standardowa stosowana przez nich kolej rzeczy - podobnie bylo jak wsadzili FF do 5d1, tak teraz wsadzili matryce z smarka3 do 5dm2
    to co piszesz pokazuje, że nie znasz modeli Canona zupełnie. Jeszcze nigdy Canon nie wsadzał tej samej matrycy nigdzie dwa razy, poza modelem z liftingiem 20D->30D. Wszystkie matryce zawsze były nowe.
    znowu pudło, Ds3 ukazał się 20 sierpnia 2007. Czyli rok temu, a do sklepów trafił w grudniu 2007.
    podaj jakikolwiek przyklad na poparcie swej tezy albo przestan gadac glupoty.
    to ty się zastanów. Ja nie napisałem, że to jest zły aparat. Napisałem, że z marketingowego punktu widzenia jest nieudany i dwa razy za drogi, bo dzień po premierze Nikon wypuścił D3, a teraz Sony wypuścił 24Mpx A900. Canon nie był na to przygotowany, a będzie chciał dalej brylować w prestiżowej niszy TOP i dalej będzie chciał doić zamożnych klientów. To co ma teraz w ofercie zupełnie nie przystaje do rynku, a cena jest irracjonalna. No a przecież o D3x mówi się od wielu miesięcy, to pogrzebie Ds3 zupełnie.

Podobnie było z 40D. 50D pokazało się wcześniej niż powinno z kilku powodów. Po pierwsze to ogromny rynek - 50 tysięcy puszek miesięcznie i kasa uciekała dużo szybciej do Nikona. Po drugie 5D2 jest rywalem dla Ds3 ale to ciągle jest Canon i klienci nie uciekają do konkurencji. Co więcej, taka premiera utwierdza chętnych na zakupy Dsa, że nowa puszka pojawi się niebawem i że będzie jeszcze bardziej wypasiona i prawdopodobnie tańsza.

ps. po twoich slowach mozna by stwierdzic ze d3 to wyajtkowo nieudany model bo nikon musial wsadzic te sama matryce do d700 i sprzedać go taniej
    gdybyś postarał się mnie zrozumieć, to byś już wcześniej wiedział, że uważam dokładnie odwrotnie (nie wiem ile i jakich uśmieszków użyć ?)

Cytat Zamieszczone przez fotograf Zobacz posta
    No to Sailor wyjasnil mi troche.
    Kurde ds3 juz dwa lata jest na rynku? Jeziu jak ten czas leci...
    no właśnie nic ci nie wyjaśnił i głupoty pisze. Od premiery minęło 13 miesięcy, od dostępności w sklepach 10.
    Cytat Zamieszczone przez Remol71 Zobacz posta
    No tak. To rozwiewa wszelkie wątpliwości i tym samym zamyka dalszą dyskusję.
    nawet jej nie rozpocząłeś, więc takie manifesty są komiczne. Pomyśl - powinno pomóc w nawiązaniu równorzędnej dyskusji.

Aby wrócić do tematu - 5D2 nie jest konkurencją dla Ds3, tylko dla jego wygrywającej konkurencji i przy okazji jest w cenie, która nie zaszkodzi Ds4.
    Ostatnio edytowane przez kubaman ; 25-09-2008 o 08:27
    Używam sprzętu bez duszy. Duszę mam ja.
    www.jakubszyma.pl . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . www.szyma.com

sailor
    Gość

Domyślnie

Ja się nie obrażę.
    ufffffff
    Podstawowym czynnikiem decydującym o rozwoju puszek jest ich sprzedaż. 1Ds jest od tej reguły odstępstwem, bo to bardzo mała sprzedaż, ale działa jako promocja i zaspokajanie potrzeb prestiżowych klientów.
    skoro masz takie dokladne dane - przesledz ile sie sprzedawalo puszed 1DSmkII - puszki z segmentu ds to z zalozenia puszki studyjne. do reporterki jest model D. ds nigdy nie sprzedawal sie w ilosci wiekszej niz kilkase sztuk miesiecznie.

I co takiego Ds3 ma prestiżowego dzisiaj na rynku?
    21megapixeli i obnizone iso do 50 ktore to dwie rzeczy sprawiaja ze jest najlepsza isniejaca puszka studyjna
    - słaby LCD
    - cena 8000$
    z AFem nie jest tak zle ... a czulosci 1600 i 3200 naprawde nie sa potrzebne w studio. nadal usilujesz ocenic przydatnosc dsa do reporterki - owsze za cholere sie nie nadaje

Dokładnie jeden dzień po zeszłorocznych premierach Canona stały się one marketingowo mało ciekawe, bo Nikon przywalił D3 i D300, a wiosną jeszcze D700.
    wybacz ale zarowno d3 jaki d700 pod wzgledem jakosci otrymywanego obrazka w studio leza w porownaniu do ds3ki - co nei zmienia faktu ze sa super reporterskimi puszkami. tyle ze srednio nadaja sie do studio.
    odroznijmy jeszcze raz : srudio - reporterka - na polu reporterki nikon pozamiatal. na polu studio jest daleko w tyle
    Na tle konkurencji Ds ma jedynie wyższą rozdzielczość (a ściślej - miał do A900) i obrazowanie w ograniczonym zakresie. Reszta jest porównywalna lub gorsza. No i cena jest nieporównywana.
    hasselblad h3d39 ma 1 czujnik AF. beznadziejnie wolny autofocus, jest ciezki i za diabla nieporeczny. kosztuje w najtajszej wersji ponad 50tyspln netto. tylko ze wzgledu na to ze ma jedynie wyzsza rozdzielczosc. fotogafom studyjnym naprawde niewiele wiecej potrzeba
    to co piszesz pokazuje, że nie znasz modeli Canona zupełnie. Jeszcze nigdy Canon nie wsadzał tej samej matrycy nigdzie dwa razy, poza modelem z liftingiem 20D->30D. Wszystkie matryce zawsze były nowe.
    Ds3 ukazał się 20 sierpnia 2007. Czyli rok temu, a do sklepów trafił w grudniu 2007.
    zapowiedz ds4 bedzie za pol roku. czyli do sklepow trafi poad dwa alta po premierze. mysle ze gdyby byl nieudana puszka wymieniliby go znacznie predzej

Napisałem, że z marketingowego punktu widzenia jest nieudany i dwa razy za drogi, bo dzień po premierze Nikon wypuścił D3, a teraz Sony wypuścił 24Mpx A900.
    nikon d3 owlszem kladzie na lpatki marka III ale to nie jest puszka porownywalna z markiem IIds - to dwa rozne aparaty o dwoch roznych zastosowaniach wiec nie nalezy ich porownywac. po prostu w segmencie ds nikon nem a swojego odpowiednika. sony cos pokazalo .. co .. tego jescze nie wiadomo bo nikt tym zdjec nie robil

To co ma teraz w ofercie zupełnie nie przystaje do rynku, a cena jest irracjonalna. No a przecież o D3x mówi się od wielu miesięcy, to pogrzebie Ds3 zupełnie.
    bardzo bym chcial zebys mial racje.. naprawde ... 25kpln za puszke z 21mp ktora od biedy da sie zabrac na koncert w przeciwienstwie do sredniego formatu to nie jest wcale tak duzo

Domyślnie

Podstawowym czynnikiem decydującym o rozwoju puszek jest ich sprzedaż. 1Ds jest od tej reguły odstępstwem, bo to bardzo mała sprzedaż, ale działa jako promocja i zaspokajanie potrzeb prestiżowych klientów.
    Ja oczywiście od razu sobie próbuje to "przetłumaczyć" na D3x. Nikon może widząc tak mały zbyt na Ds wcale się nie spieszyć z wypuszczeniem D3x.

I co takiego Ds3 ma prestiżowego dzisiaj na rynku?

- słaby LCD
    - cena 8000$
    niektóre studyjne ścianki w ogóle nie mają LCD, wysokie ISO dla studyjnych jest zbędne. Ds to powinno byc specjalistyczne narzędzie, choc firma by zwiększać sprzedaż stara się go robic uniwersalniejszym (dając wysokie ISO). Cena tez sugeruje, że oglądaja się na średni format jako konkurencję do tego body. Oceniają te puszkę jako uniwersalny aparat - nie będzie sie tak odróżniał jakby to sugerowała jego cena.

puszki z segmentu ds to z zalozenia puszki studyjne. do reporterki jest model D. ds nigdy nie sprzedawal sie w ilosci wiekszej niz kilkase sztuk miesiecznie.

21megapixeli i obnizone iso do 50 ktore to dwie rzeczy sprawiaja ze jest najlepsza isniejaca puszka studyjna

z AFem nie jest tak zle ... a czulosci 1600 i 3200 naprawde nie sa potrzebne w studio. nadal usilujesz ocenic przydatnosc dsa do reporterki - owsze za cholere sie nie nadaje

wybacz ale zarowno d3 jaki d700 pod wzgledem jakosci otrymywanego obrazka w studio leza w porownaniu do ds3ki - co nei zmienia faktu ze sa super reporterskimi puszkami. tyle ze srednio nadaja sie do studio.
    odroznijmy jeszcze raz : srudio - reporterka - na polu reporterki nikon pozamiatal. na polu studio jest daleko w tyle

hasselblad h3d39 ma 1 czujnik AF. beznadziejnie wolny autofocus, jest ciezki i za diabla nieporeczny. kosztuje w najtajszej wersji ponad 50tyspln netto. tylko ze wzgledu na to ze ma jedynie wyzsza rozdzielczosc. fotogafom studyjnym naprawde niewiele wiecej potrzeba

nikon d3 owlszem kladzie na lpatki marka III ale to nie jest puszka porownywalna z markiem IIds - to dwa rozne aparaty o dwoch roznych zastosowaniach wiec nie nalezy ich porownywac. po prostu w segmencie ds nikon nem a swojego odpowiednika. sony cos pokazalo .. co .. tego jescze nie wiadomo bo nikt tym zdjec nie robil

bardzo bym chcial zebys mial racje.. naprawde ... 25kpln za puszke z 21mp ktora od biedy da sie zabrac na koncert w przeciwienstwie do sredniego formatu to nie jest wcale tak duzo
    To co zacytowałem z wypowiedzi sailora - podpisuje sie pod tym. Cały problem z tym, kto recenzuje, opisuje dana puszkę. Sęk w tym, że najwięcej jest użytkowników taniego sprzętu oraz użytkowników nie pracujących w studiu. Ich wypowiedzi jest w necie najwięcej. Co powoduje, że tradycyjnie pierwsze co jest oceniane w aparacie to szumy. Bez sensu w tym przypadku. Ciężarówka jest oceniana pod kątem przyspieszenia.

Za studyjne uważane są body średnioformatowe. Ale to tylko tak w połowie prawda. W mniejszej połowie. Fotografia studyjna jest najbardziej różnorodna ze wszystkich dziedzin fotografii i panuje w niej ścisła specjalizacja na działy, które maja mało wspólnego ze sobą. Meble i fashion? Żywność i samochody? To się robi w innych gabarytowo studiach, a innym oświetleniem, różnymi aparatami. To robia inni fotografowie, do tego jest potrzebna specjalistyczna zupełnie odmienan wiedza i umiejętności. Wracając do sprzętu - modę chętnie fotografuje się małym obrazkiem. Meble - nawet najlepiej LF. MF ma też zastosowanie , ale ze swoimi 30-60 klatkami na minutę do dynamiczniejszych spraw się nie nadaje. W dodatku "studyjni" to myląca nazwa. Gdyby okreslic ich "reklamowi" to byłoby bliższe prawdy. Często nie siedzą w studiu, a mają sesje we wnętrzach, w terenie.
    Sorry za OT, ale kiedyś było za daleko w dyskusji między JK a Sailorem na temat body studyjnych bym sie odzywał w temacie. Teraz to nadrabiam - w innym wątku.
    Sailor robiąc fashion chętnie będzie miał w body częstotliwośc większą niz 1 fps. Ja tez. Z drugiej strony - jesli D3x wyskoczy z ceną około 8 tys USD to bym chyba wolał wejść w hasela za 11 tys. Albo kupić ścianke do tego co mam, bo mam sporo optyki do Mamiyi (6 ogniskowych od 50 do 350 mm)
    A wracając do canona 5Dmk2 - w studiu będzie bardzo dobry, do filmowania będzie dobry. To wystarczy by był zbyt na ten model. Narzekaja na ten model ci, co chcieliby go używać bardziej reportersko. Nie każdy aparat jest dla was. Niech studyjni dostaną jakieś zabawki. Także takie "tanie".
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 25-09-2008 o 11:37
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Dlatego cały czas uważam, że chyba najsensowniejsze z pozycji naszego portfela byłoby gdyby pojawiło się nie d3x tylko jakieś d800 z 21-28mpix może CCD (który bardzo ładnie obrazuje na niskich iso) z bazowym iso100 albo lepiej iso50 (nawet kosztem ograniczenia górnej czułości do 800) z precyzyjnym ale nie specjalnie rozbudowanym AF (tanim) niezbyt szybkie ale przede wszystkim tańsze niż a900 i 5dmk2 chyba większości studyjnych by pasowało ?
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Strona 61 z 95 PierwszyPierwszy ... 1151596061626371 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów