Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Domyślnie Tamron 17-50 vs. Nikkor 18-70

Witam,
    Zastanawiam się nad przesiadką Z N18-70 na T17-50, w związku z tym mam kilka pytań:
    Jak się ma prędkość AF w nowym tamronie do prędkości AF w N18-70 (jest wyraźnie gorsza?), posiadana przeze mnie puszka ma dosyć mocny silniczek AF (D200) więc czy nie lepszym pomysłem było by kupienie starszej wersji tego szkła na śrubokręt? Ponadto czy ktoś powiedziałby jak się mają plastiki użyte do budowy tamrona to tych z N18-70?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bonthyc Zobacz posta
    Witam,
    Zastanawiam się nad przesiadką Z N18-70 na T17-50, w związku z tym mam kilka pytań:
    Jak się ma prędkość AF w nowym tamronie do prędkości AF w N18-70 (jest wyraźnie gorsza?), posiadana przeze mnie puszka ma dosyć mocny silniczek AF (D200) więc czy nie lepszym pomysłem było by kupienie starszej wersji tego szkła na śrubokręt? Ponadto czy ktoś powiedziałby jak się mają plastiki użyte do budowy tamrona to tych z N18-70?
    tulejka z przednia soczewka w N18-70DX to zdaje się metalowy element - poprawcie mnie jesli się mylę.
    W T17-50 - tylko tworzywo. Resztę moich uwag opisałem Ci wczoraj w PM-ce.
    Powodzenia zatem życzę...choć wersja bez motorka w Twoim akurat przypadku powinna się sprawdzić znakomicie.

Domyślnie

tamrona 17-50 bez motorka to jedynie uzywany, no chyba, ze mocno poszukasz po sklepach i znajdziesz jakiegos ze starych zapasow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bonthyc Zobacz posta
    Witam,
    Jak się ma prędkość AF w nowym tamronie do prędkości AF w N18-70 (jest wyraźnie gorsza?)
    nie, wg. mnie różnica jest, ale nie jest jakaś strasznie wielka.
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez reczek Zobacz posta
    tamrona 17-50 bez motorka to jedynie uzywany, no chyba, ze mocno poszukasz po sklepach i znajdziesz jakiegos ze starych zapasow
    Jest na Allegro Tamron bez silniczka od Cichego. Przypuszczam że tu i ówdzie jeszcze się znajdą.

Domyślnie

a ja powiem że jest wolniejszy ze względu na "doostrzanie"
    chwilę cyka na końcu ostrzenia ale obraz duuuużo lepszy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paulus Zobacz posta
    Jest na Allegro Tamron bez silniczka od Cichego. Przypuszczam że tu i ówdzie jeszcze się znajdą.
    proszę - powiedzcie - kto to ten Cichy : nie mogę go namierzyć na allegro

Domyślnie

Szczerze mówiąc nie wiem. Ale ludzie tu i ówdzie go polecają. Wpisz sobie "tamron 17-50" w obiektywach i wyskoczą min. jego aukcje.

Oszczędny w słowach Awatar malizna
    Miasto
    Tomaszów Mazowiecki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek.gold Zobacz posta
    a ja powiem że jest wolniejszy ze względu na "doostrzanie"
    chwilę cyka na końcu ostrzenia ale obraz duuuużo lepszy
    Jacku mozesz cos wiecej napisac porownywales te dwa obiektywy ?
    A cichy to Kuba Cichocki chyba sie nie myle

Domyślnie

Ja miałem jakiś czas T17-50 z motorkiem i porównywałem do Nikkora 50 1,8 AF oraz Nikkora 18-55 AF-S
    moje spostrzeżenia są takie że prędkość plasuje tamrona pomiędzy AF-S a śrubokręt. głośność podobna do śrubokręta, ale trochę gorzej brzmi
    Co do celności i doostrzania - jakoś nie widziałem problemu, ani w dobrym świetle, ani w średnio-ciemnym pokoju (wieczór, pokój oswietlony 2 żarówkami 60W) - do ostrzenia wspomagaczka z SB600.
    Co do celności - wydaje mi się że Tamron bardziej celnie trafiał niż mój Nikkor 18-55. (nie porównywałem do 18-70 bo tego szkła nigdy nie miałem)

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów