Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 23 z 23

Domyślnie

Powiem tak, jestem po testach pierwszej sztuki. Ewidentnie miała FF w testach. W praktyce wyglądało to tak, że tylko jedno na 7 zdjęć robił idealnie i dlatego go oddałem. Ale za to jak to jedno zdjęcie wyglądało ..... dla mnie mistrzostwo za te pieniądze. Co do silnika rzeczywiście nie jest najcichszy, ale żeby aż przeszkadzająco głośny to nie powiem. Albo trafił mi się jakiś cichy egzemplaż, albo coś poprawili, bo te z testów na youtube brzmią przy nim jak wiertarka, więc moim zdaniem nie jest źle. Teraz czekam na kolejną dostawę.

Domyślnie

Tamrona mam od paru dni i nie bawiłem się nim zbyt intensywnie ale tych paru zdjęciach które wykonałem moge stwierdzić że nikor jest szybszy ale bardziej mydlany za to do prędkości tamrona trzeba się pewnie będzie przyzwyczaić za to daje naprawdę ostry obraz
    mam jeszcze t17-35 2,8-4 na śrubokręt i ten jest faktycznie szybki i nie poczułem różnicy przy przesiadce z nikora tak w przypadku 17-50 2,8 z własnym motorkiem różnica jest zauważalna

Domyślnie

Ja też testowałam T17-50 jako zamiennik dla mojego N18-70, ponieważ mam T28-75, ale brakuje mi ogniskowej u dołu i myślałam o czymś jasnym i nieco szerszym, ale...
    - autofokus z tym doostrzaniem jest zdecydowanie wolniejszy od nikonowskiego (porównuję z 18-70), oczywiście nie jest to wielki problem przy statycznych ujęciach (studio!) ale ja testowałam na dość ruchliwym dziecku i N18-70 radzi sobie lepiej.
    - celność autofokusa jest gorsza niż w N18-70, to już mój drugie podejście do wyboru T17-50, tym razem wybrałam najlepszy egzemplarz w "zaprzyjaźnionym" sklepie i niestety okazał się mieć delikatny FF, co powoduje, że do portretowania wspomnianego małego modela nie za bardzo się nadaje, chyba, że przymykamy, ale wtedy znika cała przewaga Tamronika nad N18-70.
    - jedyne pole na ktorym (poza jasnością) Tamron bije kitowego - nomen omen - Nikkora to winietowanie, przy otwartej przysłonie (3.5) i na szerszym końcu (18mm) w rogach jest ciemnoooo okropnie.

Nadal walczę z myślami czy brać tego Tamiego, ale powoli dojrzewam do myśli, żeby kupić używanego Nikkora 17-55, rozwiązanie drogie ale bezkompromisowe.

Maja
    Fear leeds to anger, anger leeds to hate, hate leeds to suffering...

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów