Close

Strona 67 z 96 PierwszyPierwszy ... 1757656667686977 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 661 do 670 z 957

Wątek: D90 - no i jest

Domyślnie

Wstyd ale nie ma, miałem nadzieję że opcja ta stanie się standardem - D300, D700, D3 mają, nawet canonowi się dostało i 50D też ma tę opcję, a także sony A900 również ją dostał. Nikon najwyraźniej świadomie pozycjonuje puszkę w odpowiednim segmencie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez domi Zobacz posta
    Wstyd ale nie ma, miałem nadzieję że opcja ta stanie się standardem - D300, D700, D3 mają, nawet canonowi się dostało i 50D też ma tę opcję, a także sony A900 również ją dostał. Nikon najwyraźniej świadomie pozycjonuje puszkę w odpowiednim segmencie.
    No, nie dobrze. Nie uśmiecha mi się testowanie większej lub mniejszej ilości obiektywów w sklepie pod kątem FF/BF zwłaszcza, że często na stanie mają tylko jedno lub dwa szkła. Poza tym i tak nie wiedziałbym, jak to dokładnie zrobić. To natomiast coraz bardziej przekonuje mnie do szkieł firmowych, czyli dedykowanych - nawet kosztem światła... a przecież o to światło właśnie chodzi. Ale mam zadymę w głowie
    D300s/N90s >> Tokina 12-24 f/4 DX II >> Nikkor 35 f/1,8 G >> Nikkor 28-70 f/3,5-4,5 D >> Nikkor 70-210 f/4-5,6 >> SB-900/SB-28 >> MF 190XPROB/498RC2 >> Kata 3N1-20/DC-445

Domyślnie

No właśnie spodziewałem się, że ta opcja będzie już standardem w body tej klasy. Ma już nikon, canon, sony i pentax i wydawało się, że zostanie ta opcja i będzie znaczyło to tyle, że producent poważnie traktuje klientów, na coś więcej niż zielony tryb. Bardzo mnie więc zaskoczył ten brak w przypadku tego aparatu Miejmy nadzieję że brak ten się nie utrzyma.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez domi Zobacz posta
    Ale to nie jest sytuacja profi/amator. To jest korygowanie "spieprzonych" obiektywów i powinno być we wszystkich aparatach.
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez matka997 Zobacz posta
    Odnośnie filmów, teraz to gadżet, smiejemy sie, ale moze za 5 lat wszystkie reporterskie puszki beda wychodzily z taka opcja ( nie mowie o studyjnych)
    wystarczy kuknac chocby na portal gazety, bo zobaczyc, ze z wydarzen puszczaja na stronie filmiki. jesli fotoreporter moze za skrecenie krotkiego filmu dostac pare pln/euro wiecej, to on taki aparat bedzie chcial miec, zapewniam
    Tylko i wyłącznie gadżet. Brak AF w połączeniu z maksymalnie otwartą przysłoną i koniecznością polegania na LCD - pewnie niezłej wprawy to będzie wymagało Dźwięk mono też malo zachęcający do poważnych prezentacji. Bez paru nowinek to nie będzie funkcja decydująca o wyborze modelu przez zawodowca
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez żółto-czarny Zobacz posta
    Tylko i wyłącznie gadżet. Brak AF w połączeniu z maksymalnie otwartą przysłoną i koniecznością polegania na LCD - pewnie niezłej wprawy to będzie wymagało Dźwięk mono też malo zachęcający do poważnych prezentacji. Bez paru nowinek to nie będzie funkcja decydująca o wyborze modelu przez zawodowca
    Środowisko zawodowców często ma to do siebie że strasznie nie lubi takich "odskoczni" od tradycyjnego zestawu funkcji.
    W przypadku kręcenia filmów największym problemem jest brak AF. Nie jest prawdą to, co napisałeś o przysłonie. Można ją domknąć do dowolnej wartości, tyle że nie można zmieniać w trakcie. No i osobiście zbytnio nie wyobrażam sobie kręcenia filmu na amatorskim sprzęcie przy pomocy *optycznego* wizjera (a w ogóle profi kamery mają coś takiego jak optyczny wizjer? chyba nie). Jak niby miałbym kontrolować czy nagrywany materiał jest kręcony z dobrą ekspozycją, WB itd.? No i zależy jak dobry jest ten mikrofonik w D90, bo jeśli zbiera nieźle i w miarę czysto, to można przeboleć brak stereo.
    D300s ; F100 ; T 17-50/2.8 ; N 28-70/3.5-4.5 ; N AF 50/1.8D ; N AF 85/1.8D ; N AF-S 70-300/4.5-5.6 VR ; SB-800
    www.piotrnosek.pl <-- zapraszam!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fenek Zobacz posta
    ...Można ją domknąć do dowolnej wartości, tyle że nie można zmieniać w trakcie.
    To bardzo dobrze, tylko będą lamenty: "mam syfy z matrycy na całym filmie" I to trzeba będzie przeboleć
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tol2di Zobacz posta
    a czy d90 posiada możliwość współpracy z pomiarem światła dla obiektywów bez procesora
    już się o to pytałem nie posiada ponoć
    "Nie chcieć to znaczy chcieć nie chcieć." Mundek

Domyślnie

"manualne prowadzenie ostrości jest prawie niemożliwe ze względu na bardzo wąski pierścień na obiektywie"
    to chyba jest cecha obiektywu, a nie wada aparatu. Dali mu go z kitem?

o co chodzi z tym wyrównywaniem ekspozycji? Zmieniał się czas? A może - stawiam na to - było Auto ISO?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 67 z 96 PierwszyPierwszy ... 1757656667686977 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów