Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: D700+24-70

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie D700+24-70

Być może było wiele razy o tym zestawie, ale mam chyba nietypowe pytanie: czy warto płacić tyle pieniędzy za obiektyw, skoro nie ma w nim VR? Nie zamierzam przekraczać nigdy ISO 6400, co daje mi bardzo dużą swobodę w półciemnościach, jednak boję się o długi koniec, czy nie będę żałował tego VR.
    "Nikon's DX size sensors are perfect; there's no reason to make them the archaic size of the old 35mm film frame." Ken Rockwell
    Znawca odnaleziony.

Domyślnie

Kiedyś można było pomarzyć o ISO 6400 i VR a jakoś ludzie zdjęcia robili. Mając taki aparat który robi b.dobre zdjęcia na wysokim ISO + taki obiektyw 27-70 (jasny) VR zdaje się zbędny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ratpaw Zobacz posta
    ...czy warto płacić tyle pieniędzy za obiektyw, skoro nie ma w nim VR?...
    Oj warto!!!

Domyślnie

To jest zestw FX, więc dla długiego końca tego obiektywu (70mm), według zaleceń praktycznych, powinieneś bez problemów robić zdjęcia przy czasie 1/70 sekundy. Przy odrobinie doświadczenia utrzymasz też 1/30 sekundy (sprawdzone praktycznie). Robienie zdjęć z dłuższymi czasami zazwyczaj wiąże się z nieostrościami wynikającymi z ruchów fotografowanego obiektu, a na to VR nic nie pomoże. Moim zdaniem, praktyczna przydatność VR w tego typu obiektywach, jest bardzo mała, żeby nie powiedzieć - żadna.
    Jacek

Domyślnie

Ewentualnie wyjściem jest 24-120VR, jeśli nie robisz sportu ani odbitek 20x30 to ten obiektyw też będzie dobry. VR powinien wydłużyć ekspozycję o 3-4EV, sam obiektyw jest ciemniejszy od 24-70 o 1,5-2EV w zależności od aktualnej ogniskowej więc jesteś o jakieś 1EV do przodu . Dostajesz również dodatkowe 50mm za 2x mniejsze pieniądze. Wybór należy do Ciebie, ja osobiście wybrałbym 24-70 f/2.8, ale to tylko moje zdanie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bonthyc Zobacz posta
    Ewentualnie wyjściem jest 24-120VR, jeśli nie robisz sportu ani odbitek 20x30 to ten obiektyw też będzie dobry. VR powinien wydłużyć ekspozycję o 3-4EV, sam obiektyw jest ciemniejszy od 24-70 o 1,5-2EV w zależności od aktualnej ogniskowej więc jesteś o jakieś 1EV do przodu . Dostajesz również dodatkowe 50mm za 2x mniejsze pieniądze. Wybór należy do Ciebie, ja osobiście wybrałbym 24-70 f/2.8, ale to tylko moje zdanie
    wg specyfikacji VR wydłuża o 3 stopnie. Zatem jeśli 5,6 odejmiemy 3 stopnie to mamy 2.0. Z jednej strony to masz nadwyżkę 1 stopnia, ale użytecznego tylko w przypadku scen statycznych. VR w scenach dynamicznych na nic się nie zda. Zatem ja także polecam obiektyw 2.8 niż 5,6 + VR
    Mamiya + Sony

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcys Zobacz posta
    Oj warto!!!
    Po czym wnosisz?

Chodzi mi bardziej o skupienie się na wadach (bo na pewno jakieś są), a nie "ochach_i_achach"...

Pozdrawiam.
    "Nikon's DX size sensors are perfect; there's no reason to make them the archaic size of the old 35mm film frame." Ken Rockwell
    Znawca odnaleziony.

Domyślnie

No przecież nie pytałeś o wady, tylko czy warto płacić tyle skoro nie ma VR.
    I koledzy Ci odpowiedzieli żę warto i że to w jasnym i krótkim szkle żadna wada.
    Jakich wad jeszcze szukasz w tym obiektywie? To najlepszy obiektyw Nikona w tym zakresie i pod pełną klatkę.

Zawsze się można czepić (patrz test na Optycznych, tam masz wszystkie wady) ale czy masz jakiś wybór i jest jakiś lepszy?

Miałem go w czwartek w ręku (porównywałem z 17-55) i muszę powiedzieć że wrażenia subiektywne to jakby to była stałka o takim zakresie, pórywalna jakość, plastyka i kolory jak np. z 50/1.4 czy 35/2 i widać to nawet pod DX (tylko zakres nie ten, dla mnie za wąsko). I nie na darmo nazywany jest zabójcą (w wersji grzecznej) stałek.

Pod FX nie zastanawiałbym się ani chwili, ale oczywiście jest drogi i spokojnie można znaleźć jakąś tańszą alternatywę (z jeszcze większą liczbą wad). Albo kilka stałek.

Podobne można się zastawiać czy warto D700 kupić - też o tym było już nie raz.
    To Ty musisz wiedzieć, czy wykorzystasz te możliwości, czy to naprawdę Ci potrzebne.

Gdybym miał D700 to na pewno z 24-70 (przynajmniej docelowo).

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

OK, chodziło mi o wszelkie opinie. Nigdy nie wierzę, że coś jest w 100% idealne, ale też nie szukam wad na siłę. Plastyka tego obiektywu w połączeniu z D3 powaliła mnie na kolana, więc po zanabyciu D700 ciągnie mnie ku temu szkiełku.

Dzięki za odpowiedzi.
    Ostatnio edytowane przez ratpaw ; 15-09-2008 o 14:51
    Znawca odnaleziony.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ratpaw Zobacz posta
    Po czym wnosisz?

Chodzi mi bardziej o skupienie się na wadach (bo na pewno jakieś są), a nie "ochach_i_achach"...

Pozdrawiam.
    Tak jak już wcześniej napisano: plastyka (!!!), ostrość, kontrast.
    Wad jak na razie nie znalazłem, może dlatego,
    że mam go krótko i na razie to tylko testowe pstrykanie.
    No jedną- razem z d700 ledwo mi sie do torby mieści

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów