Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Pelargonia

Domyślnie Pelargonia

Witam, jestem amatorem, generalnie jadą mnie na tym forum jak psa, więc może z tej fotki będize kilka pozytywnych odpowiedzi...

Pelargonia:
    Pentax *istDS

Piotr_ek
    Gość

Domyślnie

u mnie foto tego typu jest kasowane już na etapie przeglądania w aparacie...
    wiem uczysz się dopiero...
    ja proponuję zacznij od oglądania zdjęć na forum i dopiero staraj się poziomem w jakiś sposób do nich dopasować...
    sorry - poniżej krytyki

ale ze mnie cham

Domyślnie

Z przykrością muszę rozczarować Pana, ale chyba jednak nie zbiorą żadnych pozytywnych opinii. Zdjęcie jest nieostre, prawy dół straszy pustką, i ten fringe w tle PD. Kompozycja po przekjątnej nie do końca udana. Ale i tak lepiej jak ze świeczką

PS. Może i jadą, ale tym razem full kultura

Domyślnie

przedewszystkim zdjecie jest nieostre, i to je dyskwalifikuje Davidzie..
    d700

Domyślnie

Niestety musze sie zgodzic z poprzednikami. Ostrosc jeszcze nie wrocila ze spaceru. Taka mala rada. Zacznij od czytania literatury i ogladania zdjec innych wraz z komentarzami do nich. Pozdrawiam
    How do I do that? I f***ing try. - Gary Vaynerchuk
    !BLOG

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_ek Zobacz posta
    u mnie foto tego typu jest kasowane już na etapie przeglądania w aparacie...
    Tak się zastanawiam... to patrząc przez wizjer nie widzisz, że nie ma po co kłapać migawką, tylko uwidacznia Ci się to dopiero na ekraniku?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez David012 Zobacz posta
    Witam, jestem amatorem, generalnie jadą mnie na tym forum jak psa...
    W tym przypadku nie będzie inaczej i sprzęt nie ma tu nic do znaczenia - kiepskiej baletnicy... a prosiłem - testy ściany chłopie.

A teraz rady

1. zdjęcie nieostre - nie tylko staraj się panować nad tym ale
    a. po zmniejszeniu zdjęcie się wyostrza (nie przeginając oczywiście)
    b. masz podgląd (toż to cyfrówka) wiec i możliwość wstępnego oszacowania ostrości fotki - jak przeglądasz już na kompie i fota jest nieostra (jak ta) to nic innego tylko kosz.

2. poczytaj o kompozycji kadru, mocne punkty itd.

3. poczytaj na temat operowania GO itd.

pomocna będzie na początek linkownia forumowa - dział szkoła fotografii http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=16831

przeczytać i zrozumieć a nie tylko przejrzeć obrazki i przeskrolowac strony...
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Piotr_ek
    Gość

Domyślnie

Tak się zastanawiam...
    taki nawyk mi pozostał, że czasami pstryknę coś czego pstryknąć nie chciałem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez David012 Zobacz posta
    Witam, jestem amatorem, generalnie jadą mnie na tym forum jak psa, więc może z tej fotki będize kilka pozytywnych odpowiedzi...
    --------------------------------
    Sądzę, iż na forum nikt nikogo nie jedzie w sposób przez Ciebie określony. A jeżeli tak robi - to świadczy o brakach w tzw. "kindersztubie".
    Co do fotki - to wybrałeś strasznie trudny temat. Fotografowanie kwiatów - zwłaszcza w jednolitych kolorach płatków jest wymagające. Subtelny rozkład cieni, małe różnice w światełkach powoduje, iż aby uzyskać zadowalający efekt, trzeba się nieźle natrudzić.
    Dodatkowo w Twojej pracy ostrość sobie raczej poszła w las. Jest to związane m.in. z tym co napisałem wyżej. Przy takim oświetleniu i kolorach autofokus potrafi wariować i trzeba mu dopomóc ręcznie.
    Tutaj jest... podpis

Domyślnie

Ok, dzięki za krytyke, dzisiaj rano o szóstej byłem nad jeziorkiem porobic zdjęcia, bez oczekiwanych rezultatów, niestety żadnej mgły na jeziorem, w sumie to nuda, kilka zdjęc zrobiłem, tym razem najpierw przejże te zdjęcia i odrzucę te najgorsze, potem z tych lepszych może coś będzie na tyle dobre że wstawie bez większych obaw...
    Pentax *istDS

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów