Close

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 83

Domyślnie Nowy algorytm interpolacji

Wiele się na tym forum pisało o metodach interpolacji o tym co są one warte i czy należy z nich korzystać.
    Wiele osób uważa, że stosowanie zaawansowanych algorytmów interpolacji nie ma większego sensu, bo i tak szczegółów w interpolowanym obrazie nie przybędzie.

Z pewnością zgodzić można się z tym, że nikt do zdjęcia szczegółów nie doda, ale należy zwrócić uwagę, że bardzo duże znaczenie w odbiorze zdjęcia ma także jego ostrość a tą niestety po powiększeniu łatwo jest utracić.

Dużo zastanawiałem się nad tym, jak powinien działać dobry algorytm interpolacji i doszedłem do wniosku, że optymalne rozmieszczenie istniejących informacji w obrazie, pozwoliłoby zachować ostrość obrazu, nawet po jego znacznym powiększeniu.

Opracowałem własny algorytm interpolacji, który po gruntowanych testach, okazał się być bardzo konkurencyjny do najlepszych rozwiązań istniejących na rynku.

Poniżej zamieszczam próbkę możliwości nowego algorytmu. Prosiłbym Was o ewentualne uwagi, dotyczące uzyskanego rezultatu.

Pozdrawiam.

Oryginał (100%)

Powiększenie (800%)

Domyślnie

Szczerze powiem, że obejrzałem to sobie i jest całkiem nieźle. Jeśli faktycznie opracowałeś samodzielnie taki algorytm, to gratuluję.

Domyślnie

calkiem calkiem, pokaz inne sample.

Domyślnie

na kwiecie jest bomba , dorzuc cos z twarza lub cala sylwetka
    Contax 645, Zeiss 80mm f/2

Domyślnie

Wygląda trochę jak malowane farbami ale jak na 800% to bardzo dobrze. Wrzuć inne sample, coś z większą ilością szczegółów (portret - włosy, jakiś budynek).
    Gratuluję algorytmu, już (bez kompleksów) można zacząć na nim zarabiać.

Domyślnie

Zamieszczam jeszcze kilka przykładów.

Oryginał (100%)

Powiększenie (800%)

Oryginał (100%)

Powiększenie (400%)

Oryginał (100%)

Powiększenie (400%)

Domyślnie

Pebal jestes chyba cudotworca masakra i gratuluje algorytmu.

Domyślnie

Poprawiłem przykład twarzy mężczyzny.

Niestety oryginalne zdjęcie było bardzo zniszczone przez kompresję stratną, co spowodowało, że powiększenie nie było najlepszej jakości. Usunąłem z oryginału część zniekształceń i wykonałem powtórne powiększenie zdjęcia.

Domyślnie

A powiedz mi jak to wygląda obecnie w praktyce - korzystasz z własnego oprogramowania, czy po prostu przygotowałeś akcję/plug-ina do Photoshopa? Oczywiście o szczegóły nie pytam, bo to już Twój patent Nie ukrywam, że z chęcią potestowałbym takie rozwiązanie. Ciągle dostaję logotypy sponsorów do publikacji na plazmach podczas imprez i wersja wklejona w MSWord to już naprawdę wypas. Często mówią, żeby wziąć sobie ze strony www

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów