Poszukaj używki 18-70 za 500 spokojnie kupisz. Sam się teraz rozglądam, choć waham sie jeszcze między 50/1.8 i SB-600
Szukaj
Poszukaj używki 18-70 za 500 spokojnie kupisz. Sam się teraz rozglądam, choć waham sie jeszcze między 50/1.8 i SB-600
FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR
Z tym nie ma problemu, ale chyba zdecyduję się na nowy zakładając, że to moje szkło na wieki wieków ...
Mnie osobiście bardzo podoba się zakres nowego 18-105 oraz to, że ma stabilizację - a że to raczej ciemne szkiełko to na pewno się przyda. Do tego w teście na http://www.slrgear.com/reviews/showp...ct/1221/cat/13 to aż tak źle nie wypadł (oczywiście w stosunku do swojej ceny). Biorąc pod uwagę odpowiedzi jakie uzyskałem w tym wątku http://nikon.org.pl/showthread.php?t=69944&page=6 to jak na moje potrzeby szkiełko bardziej niż OK.
Kasiu, odpuść sobie póki co 18-105VR.
Miałem przez pierwszy rok 18-70 i był doskonały. Po roku zaczęło brakować: po pierwsze większej dziury, po drugie szerszego widzenia
Tak czy siak - jak kupisz używane 18-70 to nic na nim nie stracisz - lub niewiele. Na kolejne szkiełka jeszcze przyjdzie czas.
18-135 ma plastykowy bagnet. Choć nie miałem - odradzam.
Andrew01 bardzo dziękuję za linka. Przegapiłam go zupełnie. Z Twojego posta: wynika, że mamy podobne podejście do sprawy. Nie jestem artystą w dziedzinie fotografii i nigdy nie będę. Nie drukuję też zdjęć w dużych formatach. Chciałabym mieć fajne szkło podstawowe. Skoro ogniskowa 70 daje taką różnicę w porównaniu z 55, to wyobrażam sobie, że 105 będzie dla mnie wystarczająca w większości przypadków. Do tego jeszcze ten VR - fajna sprawa.
Dominiku, chciałabym uniknąć kupowania "na rok". Dlatego tak zastanawiam się co wybrać, żeby starczyło na dłużejMój budżet i czas dzielę między kilka pasji, nie chcę więc tracić jednego i drugiego na ciągłe zastanawianie się co kupić i bieganiu po sklepach. A różnica między 18-70 i 18-105 to tylko 200zł, więc jest nad czym się zastanawiać.
Zdecydowanie bierz 18-70, relacja cena/możliwości jest dla tego szkła najlepsza ze wszystkich wcześniej wymienionych. Idealne jako podstawowe szkło, jeszcze niedawno (ostatnich kilka lat) używali go prawie wszyscy uczestnicy tego forumPrzy cenach za idealne używki na poziomie 500 zł - to zdecydowanie najlepszy wybór.
pozdrawiam
D300s, N 17-55/2.8, N 70-210/4-5.6, SB-800
Popieram - za tą cenę to najlepsze szkło tej klasy - obiektyw jest naprawdę ostry, ma bardzo małe CA i jest w miarę jasny (4,5 na 70mm).
Ja sprzedałem mojego tylko dlatego, że miałem okazję kupić 16-85VR po bardzo okazyjnej cenie.
Radzę jednak kupić nowy z gwarancją - wprawdzie uzywkę kupisz taniej, ale można wdepnąć w .....
MISTER
------------------------------------
Zdecydowanie chcę kupić nowy. To ma być mój zakup "na zawsze".
Ale tak jak pisałam wcześniej różnica w cenie nowych obiektywów, to jakieś 200zł. Ze te dwie stówy mogę mieć VR i 105. Pytanie tylko, czy warto? Na razie po tygodniu użytkowania pożyczonego 18-70 jestem nim zachwycona i nie wiem, czy oddawać![]()
Wybaczam Ci, bo nie wiesz co mówisz
Idąc tym tropem, to jak dołożysz "kolejne dwie stówki" to będziesz miała Nikkora 18-200VRI to wcale nie jest zły pomysł!
Ja bym kupił N18-70/3.5-4.5 lub 18-200VR/3.5-5.6 - ale to ja![]()
Skontaktuj się z nami