Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: D40 +

Domyślnie

Poszukaj używki 18-70 za 500 spokojnie kupisz. Sam się teraz rozglądam, choć waham sie jeszcze między 50/1.8 i SB-600
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Domyślnie

Z tym nie ma problemu, ale chyba zdecyduję się na nowy zakładając, że to moje szkło na wieki wieków ...

Domyślnie

Mnie osobiście bardzo podoba się zakres nowego 18-105 oraz to, że ma stabilizację - a że to raczej ciemne szkiełko to na pewno się przyda. Do tego w teście na http://www.slrgear.com/reviews/showp...ct/1221/cat/13 to aż tak źle nie wypadł (oczywiście w stosunku do swojej ceny). Biorąc pod uwagę odpowiedzi jakie uzyskałem w tym wątku http://nikon.org.pl/showthread.php?t=69944&page=6 to jak na moje potrzeby szkiełko bardziej niż OK.

autograf
    Gość

Domyślnie

Kasiu, odpuść sobie póki co 18-105VR.
    Miałem przez pierwszy rok 18-70 i był doskonały. Po roku zaczęło brakować: po pierwsze większej dziury, po drugie szerszego widzenia

Tak czy siak - jak kupisz używane 18-70 to nic na nim nie stracisz - lub niewiele. Na kolejne szkiełka jeszcze przyjdzie czas.
    18-135 ma plastykowy bagnet. Choć nie miałem - odradzam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andrew01 Zobacz posta
    Mnie osobiście bardzo podoba się zakres nowego 18-105 oraz to, że ma stabilizację - a że to raczej ciemne szkiełko to na pewno się przyda. Do tego w teście na http://www.slrgear.com/reviews/showp...ct/1221/cat/13 to aż tak źle nie wypadł (oczywiście w stosunku do swojej ceny). Biorąc pod uwagę odpowiedzi jakie uzyskałem w tym wątku http://nikon.org.pl/showthread.php?t=69944&page=6 to jak na moje potrzeby szkiełko bardziej niż OK.
    Andrew01 bardzo dziękuję za linka. Przegapiłam go zupełnie. Z Twojego posta:
    Cytat Zamieszczone przez andrew01 Zobacz posta
    Dziękuję za odpowiedzi, to prawda, raczej nie będę robił większych odbitek niż 15x21, chciałbym za to móc skorzystać z dobrodziejstw dużej rozdzielczości i np. wyciąć interesującą mnie część zdjęcia, którą chciałbym wywołać. Dlatego ten nowy (lub za jakiś czas używany) 18-105 będzie zapewne, aż nadto dobry jak dla moich potrzeb. Mógłbym też pewnie rozważyć 18-135 ale w 18-105 kusi mnie stabilizacja - w 18-55 (bez VR) czasami brakuje mi możliwości zrobienia nieporuszonego zdjęcia z ręki przy kiepskim oświetleniu.
    wynika, że mamy podobne podejście do sprawy. Nie jestem artystą w dziedzinie fotografii i nigdy nie będę. Nie drukuję też zdjęć w dużych formatach. Chciałabym mieć fajne szkło podstawowe. Skoro ogniskowa 70 daje taką różnicę w porównaniu z 55, to wyobrażam sobie, że 105 będzie dla mnie wystarczająca w większości przypadków. Do tego jeszcze ten VR - fajna sprawa.

Dominiku, chciałabym uniknąć kupowania "na rok". Dlatego tak zastanawiam się co wybrać, żeby starczyło na dłużej Mój budżet i czas dzielę między kilka pasji, nie chcę więc tracić jednego i drugiego na ciągłe zastanawianie się co kupić i bieganiu po sklepach. A różnica między 18-70 i 18-105 to tylko 200zł, więc jest nad czym się zastanawiać.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rycerzyk Zobacz posta
    (...). Nie jestem artystą w dziedzinie fotografii i nigdy nie będę. Nie drukuję też zdjęć w dużych formatach. Chciałabym mieć fajne szkło podstawowe. Skoro ogniskowa 70 daje taką różnicę w porównaniu z 55, to wyobrażam sobie, że 105 będzie dla mnie wystarczająca w większości przypadków. Do tego jeszcze ten VR - fajna sprawa.

Dominiku, chciałabym uniknąć kupowania "na rok". Dlatego tak zastanawiam się co wybrać, żeby starczyło na dłużej Mój budżet i czas dzielę między kilka pasji, nie chcę więc tracić jednego i drugiego na ciągłe zastanawianie się co kupić i bieganiu po sklepach. A różnica między 18-70 i 18-105 to tylko 200zł, więc jest nad czym się zastanawiać.
    Zdecydowanie bierz 18-70, relacja cena/możliwości jest dla tego szkła najlepsza ze wszystkich wcześniej wymienionych. Idealne jako podstawowe szkło, jeszcze niedawno (ostatnich kilka lat) używali go prawie wszyscy uczestnicy tego forum Przy cenach za idealne używki na poziomie 500 zł - to zdecydowanie najlepszy wybór.

pozdrawiam
    D300s, N 17-55/2.8, N 70-210/4-5.6, SB-800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PawelR Zobacz posta
    Zdecydowanie bierz 18-70, relacja cena/możliwości jest dla tego szkła najlepsza ze wszystkich wcześniej wymienionych. Idealne jako podstawowe szkło, jeszcze niedawno (ostatnich kilka lat) używali go prawie wszyscy uczestnicy tego forum Przy cenach za idealne używki na poziomie 500 zł - to zdecydowanie najlepszy wybór.

pozdrawiam
    Popieram - za tą cenę to najlepsze szkło tej klasy - obiektyw jest naprawdę ostry, ma bardzo małe CA i jest w miarę jasny (4,5 na 70mm).
    Ja sprzedałem mojego tylko dlatego, że miałem okazję kupić 16-85VR po bardzo okazyjnej cenie.
    Radzę jednak kupić nowy z gwarancją - wprawdzie uzywkę kupisz taniej, ale można wdepnąć w .....
    MISTER
    ------------------------------------

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mister Zobacz posta
    Popieram - za tą cenę to najlepsze szkło tej klasy - obiektyw jest naprawdę ostry, ma bardzo małe CA i jest w miarę jasny (4,5 na 70mm).
    Ja sprzedałem mojego tylko dlatego, że miałem okazję kupić 16-85VR po bardzo okazyjnej cenie.
    Radzę jednak kupić nowy z gwarancją - wprawdzie uzywkę kupisz taniej, ale można wdepnąć w .....
    Zdecydowanie chcę kupić nowy. To ma być mój zakup "na zawsze".

Cytat Zamieszczone przez PawelR Zobacz posta
    Ale tak jak pisałam wcześniej różnica w cenie nowych obiektywów, to jakieś 200zł. Ze te dwie stówy mogę mieć VR i 105. Pytanie tylko, czy warto? Na razie po tygodniu użytkowania pożyczonego 18-70 jestem nim zachwycona i nie wiem, czy oddawać

Domyślnie

Ale tak jak pisałam wcześniej różnica w cenie nowych obiektywów, to jakieś 200zł. Ze te dwie stówy mogę mieć VR i 105. Pytanie tylko, czy warto? Na razie po tygodniu użytkowania pożyczonego 18-70 jestem nim zachwycona i nie wiem, czy oddawać
    1. nie oddawać
    2. nie sugeruj się VR - w tym zakresie ogniskowych bywa przydatny, ale spokojnie można się bez niego obejść...
    3. jeśli już chcesz szkło z VR - kup 16-85, to dużo lepsza opcja...
    D300s, N 17-55/2.8, N 70-210/4-5.6, SB-800

autograf
    Gość

Domyślnie

Dominiku, chciałabym uniknąć kupowania "na rok". Dlatego tak zastanawiam się co wybrać, żeby starczyło na dłużej
    Wybaczam Ci, bo nie wiesz co mówisz

A różnica między 18-70 i 18-105 to tylko 200zł, więc jest nad czym się zastanawiać.
    Idąc tym tropem, to jak dołożysz "kolejne dwie stówki" to będziesz miała Nikkora 18-200VR I to wcale nie jest zły pomysł!

Ja bym kupił N18-70/3.5-4.5 lub 18-200VR/3.5-5.6 - ale to ja

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów