pozwolę sobie podzielić sięjuż nie pierwszym ale kolejnym wrażenie
NEFy z d700, nawet 14bitowe obrabia się w CaptureOne znacznie szybciej niż te z d300 (12bitowe). Przewagę widać głównie przy 100% powiększeni obrazy przy edycji.
Szukaj
pozwolę sobie podzielić sięjuż nie pierwszym ale kolejnym wrażenie
NEFy z d700, nawet 14bitowe obrabia się w CaptureOne znacznie szybciej niż te z d300 (12bitowe). Przewagę widać głównie przy 100% powiększeni obrazy przy edycji.
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
pozdrawiam
Paweł
kurcze czyli to częsta przypadłość, ale co mnie najbardziej dziwi to to że z D300 przez 8 miesięcy nigdy mi się to nie stało, czyżby jakaś wada D700?
pozdrawiam Piotr
Chyba nie ma na świecie takiego korpusu, który byłby IDEALNY
Na każdy korpus Nikona narzekano
D70s - niedoświetla
D80 - prześwietla
D40/x - brak napędu + ten sam pomiar światła co w D80, brak górnego lcd
D200 - silny filtr, co objawia się mydlanymi jpg
D300 - dziwne przebarwienia, opóźnienia AF, kłopoty z bf/ff z szkłami
D700 - kłopoty z gripem (zasilanie), pasy przy wysokich czułościach
itd
Ciężkie życie masz Robinie z Sherwood![]()
Hmmm jakby to sprytnie ująć żeby poprawność polityczną zachować.
Na korpusy generalnie nie narzekamtylko na niedopracowane do końca funkcjonalności, które w dobie lotów kosmicznych i możliwości lądowania na księżycu z precyzją jednego milimetra, mikroelektroniki wszechobecnej w naszym życiu po prostu czasem mocno irytują. Coż na krasnoludki lub księgowych firmy trzeba winę zrzucać. Trochę tych Nikonów już miałem, żaden się nie zepsuł, żaden nie zawiódł jak do tej pory. Dam im jeszcze szansę
-----------------------------------------------------------------------
D80 nic, a nic nie chciał mi przepalać
D70s niestety nie niedoświatlał
D200 ładne JPG wychodizły z wołanego rawa więc problemów z mydlanimi plikami z puszki nie znam empirycznie
za to miał świetny AF
D700 nie znam i na razie celowo nie poznaję
D300 sporadyczna żółtaczka lub sinica, mozolny AF na pojedynczym centralnym, strasznie szumi na ISO 6400
A co dla odmiany serwują w promocji sprzęty konkurencyjnych producentów nie chce mi się sprawdzać, sporo czytałem, ale ostanę się na wiedzy teoretycznej której nie powielam.
Ostatnio edytowane przez robin102 ; 05-09-2008 o 11:00
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Skontaktuj się z nami