Chyba się wreszcie zmobilizuję i napiszę instrukcję użytkowania akumulatora w oparciu o specyfikację i wytyczne producenta, bo akumulator co rusz rozpala gorące głowy i pojawiają się na forum czarymary na ten temat![]()
Szukaj
Chyba się wreszcie zmobilizuję i napiszę instrukcję użytkowania akumulatora w oparciu o specyfikację i wytyczne producenta, bo akumulator co rusz rozpala gorące głowy i pojawiają się na forum czarymary na ten temat![]()
Już chyba napisałem...poniżej to co najważniejsze
Akumulatory Li-ion powinny być ładowane często i to przed kompletnym rozładowaniem. Jeśli jednak nie będą używane przez dłuższy okres, powinny zostać rozładowane do około 40%. W takim stanie akumulator ma znacznie wyższą żywotność. Jeżeli akumulator będzie przechowywany w stanie całkowitego rozładowania, może ulec uszkodzeniu.
Akumulatorów tego typu nie trzeba formować, w przeciwieństwie do starszych typów
Akumulator powinien być przechowywany w chłodnym miejscu. Nie powinien być jednak poddawany działaniu mrozu. Przechowywanie
w wysokich temperaturach (np. nagrzane samochody) przyśpiesza proces starzenia.
UWAGA !!! Akumulatorów tego typu nie nalezy rozładowywać do końca !!!
Ostatnio edytowane przez Vodafone ; 01-09-2008 o 18:53
Jednak w przypadku np. En-El3e zamiennika firmy Phottix akumulator po 3-5 krotnym rozładowaniu i naładowaniu wydłuża czas pracy o ok. 10-15% I w instrukcji producenta jest dokładnie tak napisane. Fakt, iż w różnych przypadkach może być też różnieMoże to inny Li-ion??
Pozdrawiam
NIKON
Kolejny post na ten sam temat. Naprawdę tak trudno użyć opcji "szukaj".
Tutaj jest... podpis
Sprzęt, nawet słaby, nie powinien być problemem. Problem to światło, drugi plan i wyczucie chwili.
http://www.fotolook.pl/main.php/v/fjerzy/
Spokojnie można te akumulatory doładowywać w dowolnym momencie, generalnie Vodafone napisał wszystko co najistotniejsze, jedyna różnica jaką doczytałem (ale tu są różne opinie) to sytuacja, gdy nie używamy aku dłuższy czas - są opinie takie jak Vodafona jak i takie, żeby przechowywać naładowany na maksa - i nie mam pojęcia jak jest faktyczniePoza tym wszystko się zgadza
![]()
Skontaktuj się z nami