Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 51

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Ładowanie akumulatora do d300

Chciałem prosić o opinię doświadczonych użytkowników akumulatorów EN-EL3e stosowanych w d300 na temat możliwości ładowania go w momencie, kiedy nie jest wyczerpany do końca. Mam jeszcze dwie kreski na wskaźniku naładowania, perspektywę wyjazdu na jeden dzień na zdjęcia, no i dylemat: tak długo się nim bawić, aż się wyładuje i naładować go, czy po prostu zacząć ładowanie już teraz? Czytałem gdzieś, że tego ty[u akumulatory nie mają pamięci i mogą być spokonie doładowywane, czy to potwierdzacie?
    Sprzęt, nawet słaby, nie powinien być problemem. Problem to światło, drugi plan i wyczucie chwili.
    http://www.fotolook.pl/main.php/v/fjerzy/

Domyślnie

Kup drugie zapasowe aku i zmieniaj po wyczerpaniu pierwszego,ja do swego D200 mam 3.
    Zawsze najlepiej jest rozladowac do konca niezaleznie jakie tam masz ogniwa, poczytaj w dziale zasilanie tam jest o tym duzo

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Jak potrzebujesz to ładujesz i do głowy nie bierzesz. Inna sprawa, że z oszczedności czytaj skąpstwa warto akumulator ładować pełnymi cykami bo wtedy po prostu poużywasz go dłużej. Akumulatory mają skończoną liczbę ładowań i rozładowań, czyli żyć

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    Jak potrzebujesz to ładujesz i do głowy nie bierzesz. Inna sprawa, że z oszczedności czytaj skąpstwa warto akumulator ładować pełnymi cykami bo wtedy po prostu poużywasz go dłużej. Akumulatory mają skończoną liczbę ładowań i rozładowań, czyli żyć
    Tylko czy ilosc cykli liczyc sie od pelna do zera, czy tez kazde ladowanie, nawet najkrotsze to jeden cykl.

Bo mnie sie wydaje, ze to o pelne cykle chodzi.

Vodafone
    Gość

Domyślnie

Spokojnie możesz go doładowywać... nic mu się nie stanie

Akumulatory Li-ion powinny być ładowane często i to przed kompletnym rozładowaniem. Jeśli jednak nie będą używane przez dłuższy okres, powinny zostać rozładowane do około 40%. W takim stanie akumulator ma znacznie wyższą żywotność. Jeżeli akumulator będzie przechowywany w stanie całkowitego rozładowania, może ulec uszkodzeniu.

Akumulatorów tego typu nie trzeba formować, w przeciwieństwie do starszych typów

Akumulator powinien być przechowywany w chłodnym miejscu. Nie powinien być jednak poddawany działaniu mrozu. Przechowywanie
    w wysokich temperaturach (np. nagrzane samochody) przyśpiesza proces starzenia.

UWAGA !!! Akumulatorów tego typu nie nalezy rozładowywać do końca !!!
    Ostatnio edytowane przez Vodafone ; 01-09-2008 o 18:47

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Efekt pamięci dotyczył WYŁĄCZNIE aku niklowo-molibdenowych, wymagały one również formowania ( czyli kilku cykli ładowania/rozładowania ) przed rozpoczęciem właściwego użytkowania.
    Wszystkie współczesne ogniwa w tym również niklowo-molibdenowo-wodorowe nie mają efektu pamięci. Wszelkie nowoczecne ogniwa litowo-jonowe, polimerowe itd można ładować w dowolnym momencie ( w razie potrzeby ) bez skutków ujemnych na pojemność i trwałość akumulatora.
    D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

Vodafone
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    Chyba się wreszcie zmobilizuję i napiszę instrukcję użytkowania akumulatora w oparciu o specyfikację i wytyczne producenta, bo akumulator co rusz rozpala gorące głowy i pojawiają się na forum czarymary na ten temat

Już chyba napisałem... poniżej to co najważniejsze

Akumulatory Li-ion powinny być ładowane często i to przed kompletnym rozładowaniem. Jeśli jednak nie będą używane przez dłuższy okres, powinny zostać rozładowane do około 40%. W takim stanie akumulator ma znacznie wyższą żywotność. Jeżeli akumulator będzie przechowywany w stanie całkowitego rozładowania, może ulec uszkodzeniu.

Akumulatorów tego typu nie trzeba formować, w przeciwieństwie do starszych typów

Akumulator powinien być przechowywany w chłodnym miejscu. Nie powinien być jednak poddawany działaniu mrozu. Przechowywanie
    w wysokich temperaturach (np. nagrzane samochody) przyśpiesza proces starzenia.

Ostatnio edytowane przez Vodafone ; 01-09-2008 o 18:53

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vodafone Zobacz posta

a ktos wie dlaczego? - co sie z nim moze stac??

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ttb Zobacz posta
    a ktos wie dlaczego? - co sie z nim moze stac??
    Nic się im nie stanie
    Rozmawiamy oczywiście o firmowych ogniwach i oryginalnych ładowarkach.
    Dzisiejsze aku i ładowarki są naprawdę dobrej jakości i nie należy się nimi zbytnio przejmować w normalnych warunkach eksploatacji będą działać dłuuugo
    Więc wystarczy przestrzegac zasady: "Nie prać i nie prasować"

EDIT

Ładowarki procesorowe same odcinają prąd, gdy aku jest już naładowane, i ładują ogniwo "do pełna". Akumulatory Litowo -Jonowe, to naprawdę świetne ogniwo, mam taką baterię w Nokii 3310i od chyba 5 lat i pracuje jak nowa. Celowo piszę o Nokii, gdyż aparaty cyfrowe zwykle nie zyją tak długo
    Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 01-09-2008 o 23:05
    D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

Domyślnie

Używam w kamerach aku li-ion od 2001 r., sony, ładowarka sony, częste cykle ładowań, nie zawsze rozładowane do końca.Czasami dłuższe przerwy w użytkowaniu miesiąc lub dwa. Chodzą już 7 lat bez zarzutu, chociaż chyba trochę na pojemności straciły

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów