Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27
    Rozmowny Awatar d80
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie ISO 100 w D300 ?

Jak to w końcu jest z ISO 100 w tym aparacie?Chodzi mi oczywiście o jakość zdjęć bo według optyczne.pl są przepalone.Paru internautów na innych forach również o tym pisało.Gdzie w internecie można znaleźć niemodyfikowane przez Capture NX zdjęcia z tej puszki zrobione przy ISO 100?Wiem,że zaraz mnie zbełtacie z błotem za tak głupkowate pytanie ale mam zamiar kupić coś w tej cenie i poprostu nie chcę wywalić kasiory na drogi bubel.
    Czy jeśli nie mam papierocha między dwoma palcami lub w gębie to wyglądam niepoważnie ?

Domyślnie

Co chcesz tym aparatem robić??? bo akurat brak iso 100 mi nie przeszkadza. Ale na pewno go nie ma w d300 a programowo obniżone nie działa rewelacyjnie, brak szczegółów w światłach. Jeśli zależy ci głównie na wysokich iso to dobrze wybrałeś w tej cenie oczywiście jeśli na niskich nie szumiących to weź 5D canona, mimo tylu nowości nikona ta piątka robi nadal świetne foty, np. do krajobrazu rewelacja, no i nie będę poruszał już tematu oddawania kolorów skóry przez 5d i np. d300

Domyślnie

Ja widziałem przykłady przepalonych zdjęć na iso 200, 400 i nawet 800. A ostatnio przepaliłem 1600.... Jaki z tego wniosek? No chyba żaden.
    "brak szczegółów w światłach"... no jak sie przepali swiatła to chyba w każdym aparacie nie będzie tam szczegółów...

Domyślnie

No bo to ISO100 w D300 działa mniej więcej tak: ustawiasz ISO100, dobierasz parametry ekspozycji jak dla ISO100, a body i tak robi zdjęcie na ISO200 i później programowo jakoś to usiłuje korygować. Jeśli dosuniesz histogram do prawej, czyli naświetlisz prawidłowo, jak należy dla ISO100, to zdjęcie musi być przepalone o około 1EV. Body coś z tego próbuje wyciągnąć, ale ideału nie będzie, bo być nie może - brak danych. Jak to ISO100 doświetlisz troszkę mniej, to będzie lepiej, a jak to "troszkę mniej" będzie wynosiło około -1EV, to wyjdzie całkiem dobrze, czyli tak samo jak prawidłoweo naświetlone zdjęcie na ISO200. Tylko po co wtedy ustawiać ISO100, jak można od razu i bez kombinacji ustawić ISO200.
    Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    No bo to ISO100 w D300 działa mniej więcej tak: ustawiasz ISO100, dobierasz parametry ekspozycji jak dla ISO100, a body i tak robi zdjęcie na ISO200 i później programowo jakoś to usiłuje korygować. Jeśli dosuniesz histogram do prawej, czyli naświetlisz prawidłowo, jak należy dla ISO100, to zdjęcie musi być przepalone o około 1EV. Body coś z tego próbuje wyciągnąć, ale ideału nie będzie, bo być nie może - brak danych. Jak to ISO100 doświetlisz troszkę mniej, to będzie lepiej, a jak to "troszkę mniej" będzie wynosiło około -1EV, to wyjdzie całkiem dobrze, czyli tak samo jak prawidłoweo naświetlone zdjęcie na ISO200. Tylko po co wtedy ustawiać ISO100, jak można od razu i bez kombinacji ustawić ISO200.
    świetnie wyjaśnione, można by to gdzieś przykleić...
    pozdrówka

Domyślnie

Ciekawi mnie czy ustawienie +1EV na ISO200 daje podobny efekt do ISO100?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kowalski Zobacz posta
    Ciekawi mnie czy ustawienie +1EV na ISO200 daje podobny efekt do ISO100?
    jezli już to minus, ale nie da, gdyż korekta EV steruje nie czułością tylko czasem
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Rozmowny Awatar d80
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Wielkie dzięki wszystkim za odpowiedzi.Czyli tym ISO 100 nie ma się co przejmować tylko strzelać foty począwszy od ISO 200 i będzie git.
    Na Canona 5D mnie nie stać.We Wrocku kosztuje 7 klocków a D300 4,5 kzł (przy ul.Odrzańskiej) więc wyboru chyba już dokonałem tym bardziej,że zależy mi też na dobrej jakości wyższych ISO.
    Tylko dlaczego niektórzy tak narzekają na brak ISO 100?
    Dzięki wszystkim jeszcze raz i pozdrawiam.
    Czy jeśli nie mam papierocha między dwoma palcami lub w gębie to wyglądam niepoważnie ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez d80 Zobacz posta
    Poniewaz niektorzy robia przy przyslonie 2,8 (GO) w lecie, i przy ISO 200 nawet 1/8000s jest za duzo...

Sa tez tacy, ktorzy by chcieli ISO 100 do studio.
    Nikon F-501, Canon 30D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez d80 Zobacz posta
    Nie mam pojęcia. Ja jak potrzebuje to go używam i nie widzę różnicy w stosunku do iso 200. Myślę że na odbitce do A4 różnicy chyba nie zobaczysz.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów