Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Question windows xp na allegro

witam
    Chcialbym kupic windowsa xp na firme
    do zainstalowania na macu (jednak okazalo sie ze czasem moze sie przydac)
    Czy takie windowsy z aukcji jak
    tutaj czy tutaj kupione na fakture i zainstalowane na macu sa w pelni legalne?
    bo nie mam ochoty wydawac jakis strasznych pieniedzy na cos czego
    bede uzywal sporadycznie raz na kilka miesiecy (a moze wcale).

MariuszF
    Gość

Domyślnie

raczej nie jest legalny. Pewnie musisz kupic wersje XP home OEM - kolo 220 zl brutto - jednak jak taka wersje zainstalujesz na macu to ten system bedzie przypisany tylko do tego konkretnego maca i przy zmianie kompa i przeniesieniu systemu nie nastapi przeniesienie windowsa i musisz kupic i aktywowac jeszcze raz.

pzdr,m

Domyślnie okna

Ja bym nie ryzykował.
    Zajrzyj tutaj:
    http://gospodarka.gazeta.pl/IT/1,33405,5631499.html
    Tutaj jest... podpis

Domyślnie

dzieki
    czyli musze kupic wersje OEM?
    (moze byc przypisana do jednego kompa, bo na razie nie zamierzam go zmieniac)

Domyślnie

A tak na marginesie to ta druga aukcja wyglada mi na systemy tylko dla dell'a można takie nawet od dell polska kupić - tyle że na mac'u nie poszło by co to w ogóle

Rozmowny Awatar RAQ
    Miasto
    Szczecin (dzielnica Zdroje)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszF Zobacz posta
    raczej nie jest legalny. Pewnie musisz kupic wersje XP home OEM - kolo 220 zl brutto - jednak jak taka wersje zainstalujesz na macu to ten system bedzie przypisany tylko do tego konkretnego maca i przy zmianie kompa i przeniesieniu systemu nie nastapi przeniesienie windowsa i musisz kupic i aktywowac jeszcze raz.

pzdr,m
    nie do końca tak jest jak piszesz.

Jak zmieniałem płytę główna w komputerze to również system "zgłupiał" bo mu sie dane z płyty głównej nie zgadzały, wystarczył telefon do wsparcia, opis sytuacji że dokonano wymiany płyty i po problemie, wszystko znowu stało się legalne. Poz mianie komputera wystarczy poinformować tyko wsparcie w identyczny sposób i sprawa rozwiązana.

Domyślnie

A czy moglby mi ktos polecic w takim wypadku dobry i w miare tani sklep, taki z ktorego ktos juz korzystal i jest ok.
    PS Sklep oczywiscie w necie, ewentualnie w Warszawie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marszull Zobacz posta
    A czy moglby mi ktos polecic w takim wypadku dobry i w miare tani sklep, taki z ktorego ktos juz korzystal i jest ok.
    PS Sklep oczywiscie w necie, ewentualnie w Warszawie.
    M$ już chyba nie licencjonuje XP. Tylko do starych rzęchów na których viśta nie pójdzie.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Na pierwszej aukcji jest w opisie: "Zgodnie z licencją Oem sprzedajemy program wraz z komputerem DELL OPTIPLEX, z którym został wcześniej zakupiony.", czyli można go zainstalować legalnie tylko na tym komputerze, z którym go sprzedają. Oczywiście da się też zainstalować na innym (bo pewnie nie był aktywowany na tamtym), ale legalne to nie będzie.

Tak samo z drugą aukcją: "znajduje sie na niej napis DELL", więc pewnie licencja dopuszcza instalowanie jej tylko na komputerach DELL.

Żeby było legalnie musisz kupić zestaw tzw. "legalizacyjny", czyli w brązowym pudełku z naklejoną licencją na jednej ściance (pudełko powinno być nieotwierane, ale tego w razie kontroli i tak nie da się sprawdzić).

W sklepach można jeszcze kupić XP. Np. w VICO mają Home po 248zł (to prawdziwy sklep (sprzedają też wysyłkowo), więc mają legalne systemy).
    Kazimierz Król
    Oznaczenia obiektywów

Thumbs up

tu masz pelna informacje na temat legalnosci xp z allegro

http://pclab.pl/art33424.html

a ja osobiscie polecam windows Vista Business w wersji OEM , masz wtedy prawo do zainstalowania windows xp pro oem .
    jedyna upierdliwoscia jest fakt ze system musisz aktywowac telefonicznie w MS .

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów