Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Tatry

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Radek_1 Zobacz posta
    Ja tam nie lubię sie "bawić" zdjeciami innych. Tajk po prostu.

Luknij natomiast tutaj http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=68308 i wypowiedz się jak to widzisz Ty...?
    Znaczy to do mnie?

Domyślnie

czemu nie ...?
    NIKON

Domyślnie

No ok a teraz mi powiedz jak uzyskałeś taki efekt Sam tego chciałeś

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Radek_1 Zobacz posta
    czemu nie ...?
    O kurczę, przeoczyłem. Zaraz lecę obaczyć.

Domyślnie

Przy wykonaniu miałem załozony polaryzacyjny. Uzywam CNX do poprawy zdjęć. Kwestia ustawienia balansu bieli, nasycenia, zabawa krzywymi dla rozjaśnienia cieni. Nic poza tym, no sorry, po zmniejszeniu wyostrzenie
    NIKON

Domyślnie

A tak przy okazji, czy nie robiłes tego zdjęcia w ostatni czwartek ...?
    NIKON

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oscyp33 Zobacz posta
    No ok a teraz mi powiedz jak uzyskałeś taki efekt Sam tego chciałeś
    Nie da się tu skorygować niebieskiego działając na całym obrazie. Najpierw zrobiłem selekcję samego nieba i skorygowałem jego barwę. Potem odwróciłem selekcję i krzywymi skorygowałem niebieską składową pozostałej części obrazu. Kolejna selekcja objęła same szczyty, które poddałem niezbyt silnemu wyostrzeniu. Na koniec niewielka korekta jasności całego obrazu krzywymi. Tak to w skrócie wyglądało.

Domyślnie

To wszystko w PS ?? .

Jesli tak to
    Najpierw zrobiłem selekcję samego nieba i skorygowałem jego barwę.
    Jakim narzędziem to zrobiłeś dokładnie
    krzywymi skorygowałem niebieską składową pozostałej części obrazu.
    Jakimi krzywymi gdzie one się znajdują
    niezbyt silnemu wyostrzeniu.
    Jakie to narzędzie ?
    korekta jasności całego obrazu krzywymi.

Jakimi krzywymi gdzie one się znajdują

Chciał bym wiedzieć . Jak to się robi a nie wiem czym, jak gdzie , Podaj nazwy narzędzi np skorygowałem barwę narzędziem *Obrazek--->dopasuj--->barwa/nasycenie ( lub jak kto woli skrót klawiaturowy ctrl+u )

Pozdrawiam Kamil

Domyślnie

Tak, wszystko PS-em (konkretnie CS 3).
    Metod selekcji jest wiele, w tym przypadku, ponieważ kształt był nieskomplikowany, narysowałem sobie narzędziem "piórko" ścieżkę wokół interesującego mnie obszaru. Technika jest prosta (łatwiej to zrobić niż opisać ): z menu palety "Ścieżki" wybiera się "nowa ścieżka" a następnie stawia się piórkiem wokół zaznaczanego obszaru kolejne punkty węzłowe a PS łączy je ścieżką. W ten sposób powstaje krzywa zamknięta złożona z prostoliniowych odcinków. Teraz można zmienić wariant narzędzia "piórko" na "konwertowanie punktów" (piórko ma 5 wariantów, które pokazują się po wskazaniu go kursorem i wciśnięciu lewego przycisku myszy). Każdy węzeł ścieżki ma 2 uchwyty, za pomocą których, wykorzystując "konwertowanie punktów", można elastycznie modyfikować kształt ścieżki. Metoda wymaga wprawdzie cierpliwości, ale jest bardzo precyzyjna (jeśli masz ochotę, to pobierz sobie www.aldus.neostrada.pl/tatry.jpg; masz tam niemodyfikowaną ścieżkę wokół skał grani i możesz poeksperymentować).
    Gdy ścieżka jest już gotowa z menu palety "Ścieżki" wybiera się "utwórz zaznaczenie...". i po określeniu promienia wtapiania (np. 4 piksele) PS utworzy zaznaczenie (maszerujące mrówki) wzdłuż ścieżki. Ścieżka pozostaje przy tym nie naruszona, w każdej chwili można do niej wrócić i zmodyfikować, gdyby okazało się, że selekcja z niej powstała jest mało precyzyjna.
    Teraz delikatna korekta barwy nieba: obraz>dopasowania>barwa/nasycenie (w Windows chyba ctrl+U). Lekko przesunąłem niebieski w kierunku purpury (suwakiem Barwa w prawo) oraz przyciemniłem (suwakiem Jasność w lewo). I to tyle jeśli chodzi o niebo.
    Teraz kolej na pozostałą część obrazu. Najpierw odwróciłem selekcję (Zaznacz/odwrotność, chyba w Win shift+ctrl+I), potem ctrl+M. Otwiera się okno dialogowe Krzywe. Wybieramy kanał B i modyfikujemy krzywą. Trzeba to robić z wyczuciem; ja zwykle wyszukuję jakiś element neutralny np. niepokryty porostami kawał szarego granitu (bardzo przydatna jest tu paleta Info i dobrze skalibrowany monitor) i traktuję go jako punkt odniesienia.
    Teraz przyszła pora na podostrzenie. Z braku czasu nie rysowałem nowej ścieżki lecz skorzystałem z poprzedniej, modyfikując ją tak, żeby objęła skały grani. Potem opisaną wcześniej metodą utworzyłem selekcję. Nie bawiłem się w żadne wyrafinowane techniki ostrzenia, po prostu: Filtr>Wyostrzenie>Inteligentne wyostrzenie. Wartość na poziomie 50 - 60%, promień w granicach 1,1 - 1,4 piksela.
    Na koniec znowu krzywe (ctrl+M) i delikatne przyciemnienie, ale tym razem wszystkich kanałów (czyli na domyślnym ustawieniu RGB).
    I to w zasadzie wszystko. Warto wspomnieć jednak, że po różnorakich operacjach na wyselekcjonowanych obszarach mogą pozostać ślady wzdłuż linii selekcji, wymagające usunięcia. Zwykle w takich przypadkach używam narzędzia Stempel z miękką końcówką o małej średnicy.

Domyślnie

No to opisałeś bardzo odkładnie wielkie dzięki już chwilę temu odkryłem to pióro i te krzywe belziera czy jakoś tak

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów