Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Hvar

Domyślnie Hvar

Męczę już trzecie Forum bo nigdzie nie uzyskałem pełnej odpowiedzi
    Chodzi o bogactwo fauny na wyspie i wynikącą z tego potrzebę sprzętu.
    Mówiąc wprost - czy warto pakować 3kg teleobiektyw+monopod+trapery+..... ??

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mont Zobacz posta
    Chodzi o bogactwo fauny na wyspie i wynikącą z tego potrzebę sprzętu.
    Nikt nic nie wie ??

Domyślnie

Byłem kilka lat temu na Hvarze, ale o ile dobrze pamiętam, to zwierza lądowego nie było tam w nadmiarze. Rybsztali i inszego morskiego dziadostwa było od cholery (a osobliwie jeżowców, przez które strach było wejść bez butów do wody), natomiast ptaszory są tam raczej nienachalne.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez verus Zobacz posta
    a byłeś na cro.pl ?

dzięki za zainteresowanie

na cro.pl oczywiście zajrzałem, nikt mi niestety nie dał konkretnej odpowiedzi.
    Jeden z Forumowicz wspominał coś o delfinach jakie tam widział 10lat temu ale nie traktuję tego wątku zbyt poważnie Oglądałęm zdjęcia z wyspy i jak na ten region przystało roślinność dosyć uboga brak wody to i zwierzaków mało

Domyślnie

Witam, byelm 2lata temu w Starim Gradzie, mialem wtedy jeszcze kita 18-55 i oczywiscie 55-200 ktorego nie zalozylem ani razu, jedyne co bym polecil to 17-55 lub cos z tego zakresu + polar (przyda sie tez w drodze powrotne przez plitvickie jeziora) + ew jakas polowka, polecam jesli bedziesz autem przejechac sie ze Starego Gradu do Sicuraju - droga super, widoki swietne, kupa lawendy, rozmarynu, winorosli i kamiennych domkow tez troche... zalezy co kto lubi
    Statyw koniecznie na nocne zdjecia w Hvarze - super zachody slonca i oswietlone budyneczki popoludniowym sloncem.
    Miejscowke polecam w Starim Gradzie - 30% taniej niz w Hvarze - a samochodem 15 min. Hvar - jako miescina to taka troche snobistyczna bylem tylko 2x przez 2 tyg - uwazam ze dluzej nie ma po co.

Ptakow i zwierzat za duzo nie pamietam - ale jak wpakujesz aparat do akwarium szczelnego i zejdziesz pod wode....

"Amatorzy zbudowali Arke, Profesjonalisci Titanica..."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARTINK Zobacz posta
    Ptakow i zwierzat za duzo nie pamietam - ale jak wpakujesz aparat do akwarium szczelnego i zejdziesz pod wode....

Hehehe niezły słoik musiałbym dokupić by zmieścić N300/2,8
    Dzięki Martink, Twoje uwagi są bardzo cenne choć główne wątpliwości dotyczą teleobiektywu.
    Myślę, że na zwiedzanie wyspy dobry będzie rower.
    Będę w zatoce Tvardni Dolac na Płd.od Gdinj więc do Hvaru mam 62km a Starego Gradu 40km.
    Ostatnio edytowane przez Mont ; 05-08-2008 o 08:04

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mont Zobacz posta
    Hehehe niezły słoik musiałbym dokupić by zmieścić N300/2,8
    Dzięki Martink, Twoje uwagi są bardzo cenne choć główne wątpliwości dotyczą teleobiektywu.
    Zaden problem
    Stalki 300 nie bralbym na 100% ale wiesz, zapewne jak znajdziesz super okazje to akurat go nie bedziesz mial. Ale serio to ja bym nie wzial.
    Jesli nie masz nic oplacone - zaliczki itp to jedz w ciemno - kwatery znajdziesz na 100% i mozna sie potargowac - w sicuraju stalo 10 domkow i nic tam nie bylo... poza woda i lasem. Przez to ze nie mialem pewnego w 100% urlopu nie wplacilem zaliczki i dobrze na tym wyszlismy
    Zdecydowanie polecam cos blizej Hvaru - czyli zachodnia czesc wyspy...

"Amatorzy zbudowali Arke, Profesjonalisci Titanica..."

Domyślnie

Hej!
    Hvar-miasteczko naprawde ladne (stary teatr,twierdza,rynek)spedzilem tam kilka dni,w Starim Gradzie bylem tylko kilka godzin-przyplynalem tam promem-ale w porownaniu z Hvarem spokojniej i sennie.
    Zwierzat biegajacych i latajacych nie zapamietalem (jedynie kilka osiolkow),niestety mialem bolesne spotkanie 3 stopnia z jezowcem .Byl to jedyny kontakt w calej Chorwacji,widocznie lubia ta zatoke.
    Hvar-wyspe-przyrodniczo zapamietalem jako pola lawendy.
    Z rowerem moze byc ciezko jest bardzo goralsko.Widoki z drogi Stari Grad-Hvar przepiekne!
    Jesli bedziesz mial czas to polecam zwiedzenie miasteczka Korcula (wyspa Korcula).
    Polecam pyszne ostrygi-cytryna i kieliszek bialego wytrawnego,niebo w gebie.
    Obiektyw-raczej szeroko-w waskich uliczkach,naprawde ostre swiatlo,niebo bezchmurne.
    Pozdrawiam!
    Kuba

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów