Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 38

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bialy260 Zobacz posta
    ...nie ma głupich pytań są tylko głupie odpowiedzi...
    ok, zatem:

czy jeśli stanę lewą nogą na lewej szynie, prawą nogą na prawqej szynie, a rękami chwycę za druty to pojadę jak tramwaj?
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Piotrków Trybunalski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Redskull Zobacz posta
    STIG rozluznij sie

A do kolegi pytajacego o blende. Bawiles sie kiedys lusterkiem w puszczanie zajaczkow na scianie? Z blenda jest podobnie. Przed zakupem poprobuj ze styropianem, zalapiesz o co biega, a przy okazji zobaczysz jakiego rozmiaru potrzebujesz.... no i wyjdzie taniej ;D
    Stig widocznie jest tak przesączony wiedzą że nawet brakuje mu normalnych wypowiedzi
    Bardzo dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz kolegi ze styropiankiem napewno wykorzystam ten patent rozjasni to moja wyobraznie i logiczne myslenie, ktorego nie mam podobno wg Pana Stiga

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Piotrków Trybunalski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    ok, zatem:

czy jeśli stanę lewą nogą na lewej szynie, prawą nogą na prawqej szynie, a rękami chwycę za druty to pojadę jak tramwaj?
    Moze nie pojedziesz ale napewno bedziesz swiecil

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bialy260 Zobacz posta
    Planuje zakupić owalna 120 cm czy jedna wytarczy do oświetlenia prawej i lewej strony twarzy ustawiajac ja np od góry ?
    blenda puszcza zajączki. Na blende musi więc paść światło. Najlepiej uwzględnić zasadę kąt padania = kąt odbicia.
    A teraz logika. Jak ustawisz blende nad głową by nie zasłaniać światła i w dodatku by swiecić częściowo na blendę, by miała co odbijać?
    Jesli ustawisz blende z boku, to nie puścisz zajączka na lewy i na prawy policzek jednocześnie. Zresztą najczęściej nie ma takiej potrzeby, bo z jednej strony świeci lampa, blenda przyda się z drugiej.

W studiu używam tylko styropianu, mam tego z metr sześcienny w różnych rozmiarach. Blende Lastolite mam, ale używam w terenie.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Piotrków Trybunalski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    blenda puszcza zajączki. Na blende musi więc paść światło. Najlepiej uwzględnić zasadę kąt padania = kąt odbicia.
    A teraz logika. Jak ustawisz blende nad głową by nie zasłaniać światła i w dodatku by swiecić częściowo na blendę, by miała co odbijać?
    Jesli ustawisz blende z boku, to nie puścisz zajączka na lewy i na prawy policzek jednocześnie. Zresztą najczęściej nie ma takiej potrzeby, bo z jednej strony świeci lampa, blenda przyda się z drugiej.

W studiu używam tylko styropianu, mam tego z metr sześcienny w różnych rozmiarach. Blende Lastolite mam, ale używam w terenie.
    Dzieki za wyczerpujaca odpowiedz

sailor
    Gość

Domyślnie

kto sie zalozy za ile watkow pojawi sie kolejne pytanie o blende?

Domyślnie

Sailor, zawsze mozesz podyskutowac w moim watku o "studiu" do legitymacji... tam tez o blendzie :P
    2x D750 | 2x MB-D16 | SB-800 | SB-900 | N24-70/2.8 | N80-200/2.8 AF-S

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sailor Zobacz posta
    kto sie zalozy za ile watkow pojawi sie kolejne pytanie o blende? :d
    :d :d :d

Motorniczy
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Musisz ją ustawić tak, żeby odbiła Ci światło dokładnie tak, jak będziesz chciał.
    Pro nic dodać nic ująć .

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    Jeśli masz prawie 5 metrów wzrostu, to tak :P

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów