Szukaj
5D|17-40/4L|24-105/4L|50/1.8|135/2L flickr
Koledzy mają racje co do grafy, ale teraz ram taki tani (wybrałeś dobry), że brać 2x2Gb, a różnica baaaaaardzo odczuwalna przy obrabianu zdjęć, szczególnie jeśli będziesz juzerem Visty.
5D|17-40/4L|24-105/4L|50/1.8|135/2L flickr
Znowu jesteś zielony, zdecyduj sie wreszcie na Boga, a nie jak panienka zmieniasz sukienunie.![]()
Wytłumaczyć, a proszę Cię bardzo, jak jesteś taki rzep.
Zużycie 0,2 - 0,25 kWh mniałem na myśli.![]()
Dzisiejsze blaszaki z dobrą grafiką potrafią spożyć nawet do 0,35 kWh.
Miłe, chyba nie ża bałdzo, niepławdaż?
Ostatnio edytowane przez ADAM1 ; 15-07-2008 o 00:05
Teraz to już nic nie wiemFaktycznie nie chce żeby mi żarł tone prądu komp, ale tez nie chcę żebym po krótkim czasie musiał myśleć nad zmianą czegoś, bo przy obróbce foto w ps komp zamula. Monitor wybrałem sugerując się opiniami na tutejszym forum, podobno do obróbki zdjęć najsensowniejszy z tej pułki jest właśnie eizo 1932. Na razie wiem, że mam dorzucić ram, zmienic płyte na msi i oczywiście zostaję przy xp
Kurde nie wiedziałem, że będę miał taki problem przy składaniu kompa. Jak kupowałem body to od razu wiedział, że to ma być nikon
No i grafika matroxa, tak? Jaka dokładnie?
Nikon D50, D80, D300s, D750, 16-28/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8D + 70-200/2.8, 105/ 2.8, Reporter 360 TTL + SB 800 + mega zapał
Panowie, a co powiecie na gotowy zestaw z allegro?
Np http://www.allegro.pl/item393381715_...500gb_4gb.html
albo gdyby ktoś miał chwilę żeby zobaczyc coś sensownego i mi doradzić właśnie linkiem![]()
Nikon D50, D80, D300s, D750, 16-28/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8D + 70-200/2.8, 105/ 2.8, Reporter 360 TTL + SB 800 + mega zapał
A na jakim programie obrabiasz zdjęcia? Jeśli masz PS w jakiejś w miarę nowej wersji (8-10) to kup procesor 4-rdzeniowy, gdyż to robi różnicę. Jeśli do tego pracujesz na Lightroomie to po prostu nie włączaj kompa jeśli nie jest 4-rdzeniowy. Kartę graficzną weź byle jaką, ale z wyjściem DVI koniecznie. Nie bierz jednego dysku. Musisz kupić dwa bo są to elementy mało trwałe, właściwie to takie bomby zegarowe. Musisz mieć je ułożone jako RAID, gdzie jeden jest wierną kopią drugiego. Mi średnio pada jeden dysk rocznie, więc jest to realne zagrożenie przy intensywnej pracy. Ostatnio dysk mi padł... 3 dni temu. Całe 500GB danych trzeba by odtwarzać z płyt gdyby nie to, że mam backup. Polecam zasilacze Amacrox, podobno bardzo dobre i ciche.
A wracając do procka to mam prądożernego Q6600, ale u mnie wszystko jest na chłodzeniu wodnym, więc mam ciszę i mogę sobie procek podkręcić dowolnie.
Raczej zapomnij o laptopie jeśli obrabiasz zdjęcia w domu. Taniej wyjdzie stacjonarny i możesz wsadzić do niego dowolne dyski, dwie nagrywarki i go głodzić wodą.
Tak jak w temacie 2 zestaw tylko wymienić płyte głowną c i będzie zestaw Git
Co do Q6600 ten proc w obciążeniu zużyje ok 150W,jeśli chcesz brać 4 rdzeniowna bierz tylko Q9300.Ten drugi zestaw + z tą płytką MSI P45 Platinum będzie się ładnie kręcił,proca podkręcisz na 4GHZ
A co do zasilacza opłaca się brać nawet 750W na przyszłość żeby nie zmieniać,a zestaw pobierze tyle mocy ile będzie potrzebował,na pewno nie będzie pobierał 500W.
Pzdr KJB
4 rdzeniucha do foto nie ma sensu brac!. jesli grafike to albo slabsza matroxa albo ati hdxxxx i napewno nie bedzie żarł tyle prądu co niektórzy piszą, a zasilacz dobrej firmy o wyższej mocy to też i lepsza sprawność.
osobiscie skłaniałbym się w strone 2 zestawu, moim zdaniem pewniejszy. a nie sluchaj ze ten msi lepszy - jak jest, ale jesli nie kręci cie OC i zabawa taka to nie ma czym sie przejmować![]()
trochę złomu w dużym plecaczku.
Skontaktuj się z nami