Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Wątek: Komp vs Komp

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Komp vs Komp

Panowie potrzebuję zmienić komputer, przeznaczenie oczywiście do zdjęć i tylko to mnie interesuje Chciałem was prosić o radę, który wybrać. Mam wycenione 2 kompy, ale jeżeli coś byście podmienili to chętnie poznam waszą opinie. Z góry dzięki za pomoc.
    1)
    Procesor intel core 2 duo e8300 oem 2.83 ghz + n
    płyta asus p5k pro p35/ich9r s775
    ram ddr2-800mhz 2048mb a-data dual cl4 vitesta
    hdd-segate s-ata st3500320as 500gb 32mb
    karta graf. gf8800gt 256mb 256bit innovision
    obudowa thermaltake vd 2000bns matrix czarna
    zasilacz atx pentagram cav-500-a12s 500w p9004
    2)
    Procesor : Intel Core2Duo E8400
    Chłodzenie Procesora : Pentagram HP-120 ALCu Karakorum
    Pasta Termoprzewodząca : Zalman ZM-STG1
    Płyta Główna : Asus P5Q Pro -
    RAM : OCZ 2x2GB 1066MHZ Reaper
    Karta Graficzna : PowerColor Radeon HD4850 512MB Crossfire
    Zasilacz: Corsair 650W
    HDD : Samsung 320GB 16MB Cache F1
    Obudowa: zostaje

Róznica też polega na tym, że pierwszy zestaw mam pod nosem i z gwarancją nie ma problemu, a 2 już bym zamówił w necie i troche nie uśmiecha mi się ta opcja...
    Nikon D50, D80, D300s, D750, 16-28/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8D + 70-200/2.8, 105/ 2.8, Reporter 360 TTL + SB 800 + mega zapał

Domyślnie

Zestaw nr 2.

Liczyłeś ile Cię będzie kosztować rocznie eksploatacja takiego potworka?

Nie lepiej lapka zakupić?
    Ostatnio edytowane przez ADAM1 ; 14-07-2008 o 14:38

Domyślnie

Płyta Główna : Asus P5Q Pro -
    Wybrałeś lipną płytę,zamiast tego Asus'a bierz MSI P45 Platinum.

Pzdr KJB

Domyślnie

Prądu podobno będzie brac mniej niż ten stary komp... lapka nie kupie, bo zainwestowałem w monitor eizo.
    Podpytam, czy maja ta 2 płytę w ofercie.
    Nikon D50, D80, D300s, D750, 16-28/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8D + 70-200/2.8, 105/ 2.8, Reporter 360 TTL + SB 800 + mega zapał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomas24 Zobacz posta
    Prądu podobno będzie brac mniej niż ten stary komp... lapka nie kupie, bo zainwestowałem w monitor eizo.
    A co ma piernik do wiatraka?

Podepniesz tego Eiziaka do lapka i wio.

Żelastwa które chcesz kupić nie weźmiesz pod pachę, jeno stać będzie jak wyrzut sumienia i wtranżalać prąd po ok. 200 - 250W na godzinkę.

Domyślnie

Panowie, czy oprócz tej płyty głównej reszta jest ok? Co myslicie o karcie graficznej?

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ADAM1 Zobacz posta
    jeno stać będzie jak wyrzut sumienia i wtranżalać prąd po ok. 200 - 250W na godzinkę.
    Wytłumacz teraz pięknie, jak to się 'wtranżala' prąd po 250 W na godzinkę. Bo prąd to się 'wtranżala' w amperkach, napięcie w wolcikach, moc(e) w wacikach, a wtranżalanie w watogodzinkach, na ten przykładzik

Domyślnie

Panowie potrzebuję zmienić komputer, przeznaczenie oczywiście do zdjęć i tylko to mnie interesuje
    Moja propozyjcja:
    Procesor : Intel Core2 Duo E8400 BOX (bardzo dobry procesor) lub Intel Core2 Quad Q6600 BOX (lepszy, ale i droższy). Intel Core2 Duo E8400 nada się do Twoich zastosowań znakomicie. Oczywiście Quad jest lepszym rozwiązaniem, ale i droższym. Rozwiązanie jest proste... masz kasę kupujesz Quada, co nie znaczy, że na Duo nie będzie Ci się dobrze pracowało. Różnica w cenie, to około 80zł, które wolałbym dołożyć do drugiego HDD.

Chłodzenie Procesora : zamierzasz podkręcać procesor? Jeśli tak, to Cooler Scythe Mugen. Tylko OC robi się w sytuacji, gdy brakuje nam mocy. Przyrost wydajności uzyskany w wyniku OC ma dodać PC powera, którego mu w naszych odczuciach brakuje. Dopóki nie spróbujesz pracy ze standardowymi taktowaniami nie zakładaj, że będziesz kręcił procesor. Jeśli na zestawie będzie Ci się dobrze pracowało, to zmiana standardowych taktowań jest IMO pozbawiona sensu.

Pasta Termoprzewodząca : jak wyżej. Jeśli jednak, to pasta Zalman ZM-STG1 jest bardzo dobrym wyborem. Co prawda są opinie, że w bardzo krótkim okresie czasu ma tendencje do wysychania, ale nie jest to opinia powszechna. Masz jeszcze Arctic Silver 5. Zelman droższy, ale czy wydajniejszy?

Płyta Główna : Asus P5Q Pro ma 8 fazowe zasilani więc świetnie się nadaje do kręcenia. Problem w tym, że myślisz o CrossFire, a ta płyta ma jedno PCI-E działające z prędkością x16, a drugie z x8. Jeśli myślisz o procesorze Intela i w pełni wydajnym CF musisz wybierać w płytach z chipsetami x38 lub x48.

RAM : OCZ 2x2GB 1066MHZ Reaper pracują na 2,3-2,4V. Jeśli dasz się namówić, to proponuję Mushkin XP2-8000 REDLINE 2,1V. Szukaj na ddr2.pl

Karta Graficzna : PowerColor Radeon HD4850 512MB Crossfire (czyli dwie karty?) Jeśli tak, to wybrałbym wariant z jedną, ale HD4870 512MB. Nie ważne czy Asusa czy Sapphire. Skoro składasz komuter pod kątem obróbki zdjęć, to nie widzę sensu inwestowania w CF. Twój monitor ma natywną rozdzielczość 1280x1024 więc Radeon HD4870 pozwoli Ci nie tylko na obróbkę zdjęć, ale i granie z max. ustawieniami (jeśli poczujesz potrzebę odstresowania się ). 512MB dla takiej rozdzielczości w zupełności wystarczy, a skoro bawisz się w OC, to warto podkreślić, że HD4870 jest podatny na podkręcanie.

Zasilacz: Corsair 650W. Sam mam silniejszą wersję zasilacza od tego producenta i nie mogę złego słowa na niego powiedzieć.

HDD : dwa dyski Seagate 500GB Barracuda 7200.11 (32MB, Serial ATA II). Niech Ci ktoś położy RAID0, a operacje dyskowe będą sprawniej przebiegać.

Patrząc na podzespoły jakie sam wybrałeś odnoszę wrażenie, że składasz komputer również pod kątem OverClockingu nie zaś wyłącznie obróbki zdjęć Jedno drugiego nie wyklucza. Ja składałem PC pod kątem obróbki i rozrywki z uwzględnieniem OC

Róznica też polega na tym, że pierwszy zestaw mam pod nosem i z gwarancją nie ma problemu, a 2 już bym zamówił w necie i troche nie uśmiecha mi się ta opcja...
    Dlaczego Ci się nie uśmiecha? Zamawiane w internecie części również mają gwarancją, a na całym zestawie zaoszczędzisz korzystając z ceneo.pl kilkaset złotych. Jak masz wątpliwości, to weś rozczłonkuj zestaw, który oferuje Ci znany sklep i sprawdź ile wyjdzie Cię taki sam kompletując go w siecie.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez th3big ; 17-07-2008 o 13:37
    ...dwie stopki rozmiar 43...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez th3big Zobacz posta
    Karta Graficzna : PowerColor Radeon HD4850 512MB Crossfire (czyli dwie karty?) Jesli tak, to wybrałbym wariant z jedną, ale HD4870 512MB. Nie ważne czy Asusa czy Sapphire.
    ja sadze ze kolega przepisal z cennika nazwe po prostu tak umieszczona. nie chcial grac wiec crossfire nie bedzie mu potrzebne tak samo jak plyta obslugujaca szybciej drugie pcie.
    "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - S. Lem

Uprawnienia umieszczania postów