Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Domyślnie Odp: D200 i hotpixel :(

Cytat Zamieszczone przez wigi Zobacz posta
    Mylisz się
    Jest darmowy program, który seryjnie (wskazany folder) pozwala na pozbycie się hotów. Bardzo prosty i skuteczny w użyciu, ale o ile pamiętam, to działa tylko na NEF-ach. Może ktoś podrzuci linka, bo nie mogę odnaleźć.
    Tyle, ze ja pisze o usuwaniu hot pixeli z matrycy (czyli jej mapowaniu), a Ty o usuwaniu hot pixeli juz z gotowego pliku Chyba, ze o czymś nie wiem...

Domyślnie Odp: D200 i hotpixel :(

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Tyle, ze ja pisze o usuwaniu hot pixeli z matrycy (czyli jej mapowaniu), a Ty o usuwaniu hot pixeli juz z gotowego pliku Chyba, ze o czymś nie wiem...
    no ale autor wątku pytał o usuwanie hotów ze zdjęć, a nie samej matrycy chyba się niezrozumieliśmy...
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kosmoski Zobacz posta
    Witam, jak w piosence… Znalazłem pierwszy siwy włos na swojej skroni. Tudzież HotPixela ;(. Tematów było multum na forum, ale szukam rady. Przy wystawianiu większej ilości fotek można czegoś dostać retuszując wszystkie jpgi po kolei. Ma ktoś jakiś patent na załatwienie tego problemu seryjnie? Jakiś soft etc.

Zdjęcie z hotem -> http://img116.imageshack.us/img116/5...627hot2zg8.jpg

Pozdrawiam
    Jest na to rada, tylko musisz posiąść oprogramowanie Nikon Capture NX i wykorzystać funkcję Reference Dust Foto. Możesz wprowadzić do programu zdjęcie referencyjne które w tym wypadku będzie Twoim Reference Hot Pixel ale efekt jest ten sam. Mając takie zdjęcie referencyjne - traktujesz swoje foty jak filtrem - program sam usuwa niedoskonałości obrazu "uzupełniając" domyślnie najbliższym do uszkodzonego obrazu kolorem.

Nie słyszałem natomiast o możliwości "naprawy" hot pixeli w puszce - chybe że przez Serwis Nikona. Wydaje mi się że istnieje możliwość "wyłączyć" hot pixele w trybie serwisowy, jakkolwiek jest to sukces połowiczny, więc pozostaje jedynie obróbka postprocessing
    Ostatnio edytowane przez Rarog ; 04-07-2008 o 13:32

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów