Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Domyślnie D200 i hotpixel :(

Witam, jak w piosence… Znalazłem pierwszy siwy włos na swojej skroni. Tudzież HotPixela ;(. Tematów było multum na forum, ale szukam rady. Przy wystawianiu większej ilości fotek można czegoś dostać retuszując wszystkie jpgi po kolei. Ma ktoś jakiś patent na załatwienie tego problemu seryjnie? Jakiś soft etc.

Zdjęcie z hotem -> http://img116.imageshack.us/img116/5...627hot2zg8.jpg

Pozdrawiam

Domyślnie Odp: D200 i hotpixel :(

Nie ma domowego sposobu na pozbycie sie hot pixela w Nikonach.
    Moja rada - przestan sie tym przejmować, serio
    Moglbys oddac do serwisu do mapowania, ale hot pixele i tak sie pozniej pojawią

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Nie ma domowego sposobu na pozbycie sie hot pixela w Nikonach.
    Mylisz się
    Jest darmowy program, który seryjnie (wskazany folder) pozwala na pozbycie się hotów. Bardzo prosty i skuteczny w użyciu, ale o ile pamiętam, to działa tylko na NEF-ach. Może ktoś podrzuci linka, bo nie mogę odnaleźć.
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Nie przeszkadza mi „lifting fotek” bo i tak 100% przechodzi przez CSa. Ale np. na jednym z ostatnich koncertów machnąłem chyba z 300 zdjęć tak poprawiać wszystkie to bym chyba umarł przed klawiaturą .
    A wogle, czy opcja Dust Off Ref Photo poradziła by se z hotem ?

Jeżeli tak bardzo przeszkadza Ci ten hot,to dysponując PS możeśż nagrać sobie akcję likwidujacą go i wówczas jednym przypisanym klawiszem klawiszem uruchomisz całą akcję likwidacji.Było to chyba opisane kiedyś na forum,nie wiem czy da się to zrobic seryjnie z całym folderem.
    W moim d-200 znalazłem tego hota na drugi dzień po zakupie,troche mnie to zdenerwowało ale dałem sobie z tym spokój. Na zdjęciach do 20x30 nie widać go.

Cytat Zamieszczone przez wigi Zobacz posta
    Mylisz się
    Jest darmowy program, który seryjnie (wskazany folder) pozwala na pozbycie się hotów. Bardzo prosty i skuteczny w użyciu, ale o ile pamiętam, to działa tylko na NEF-ach. Może ktoś podrzuci linka, bo nie mogę odnaleźć.

http://www.pixelfixer.org/

Cytat Zamieszczone przez mofo Zobacz posta
    Znasz kogoś kto to juz testował? Niewiem czemu ale mam pietra
    >>
    D200 | AF-S NIKKOR 18-70 1:3.5-4.5G ED | AF-S NIKKOR 70-300 1:4.5-5.6G VR | SB-600 | PLAYSTATION 3

Działa idealnie tylko przeczytaj instrukcję obsługi tego programu.
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Spokojnie, dzięki ,, Myslałem ze to cośw rodzaju ingerencji w puszkę
    >>
    D200 | AF-S NIKKOR 18-70 1:3.5-4.5G ED | AF-S NIKKOR 70-300 1:4.5-5.6G VR | SB-600 | PLAYSTATION 3

Jeżeli soft umożliwia klonowanie akcji to zasada jest prosta i w kilku ruchach załatwiasz wszystkie zdjęcia.
    1. Wybierasz zdjęcie z kadrem w poziomie i retuszujesz pixel (nie dotkając w żaden inny sposób zdjęcia)
    2. Kopiujesz i wklejasz działanie na wszystkie pozostałe zdjęcia z kadrem w poziomie.

To samo powtarzasz dla zdjęć w pionie i masz wszystkie zdjęcia załatane.

Tyle w teorii. A w praktyce?
    Ja obrabiam RAW w Aperture 2, tam łatasz fotkę, klikasz przycisk Lift zaznaczając tylko Adjustments/Retouch, potem zaznaczasz docelowe zdjęcia i klikasz na przycisk Stamp. Gotowe

W Adobe Camera Raw pierwszy krok jest identyczny (łatasz wzorcową fotkę), zaznaczasz wszystki fotki do obrobienia, po czym klikasz przycisk Synchronize (interesuje Cię opcja Spot removal).

Ilość pracy jest identyczna dla 10 i 500 fotek.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów