Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Domyślnie Odp: Nowy Obiektyw ? Da Rade ?

Cytat Zamieszczone przez meliszipak Zobacz posta
    ........Tak naprawdę, szkłami ze światłem powyżej F4 trudno o zadawalające efekty.
    Dość dziwne stwierdzenie. Może przy ciemniejszych obiektywach, będzie trudniej w pewnych warunkach oświetleniowych ale żeby tak całkowicie je dyskredytować. Spokojnie można ich używać przy fotografowaniu wielu motywów. Że coś jest ciemniejsze, to nie znaczy, że jest gorsze np. optycznie.

motyl przecież jak ktoś da parę tysiaków za szkiełko ze światłem 2.8 to nie przymknie przysłony bo właśnie za te 2.8 tyle zapłacił

Ciekawe po co w ogóle montują tam przysłony?

Cytat Zamieszczone przez Dx2 Zobacz posta
    ........
    Ciekawe po co w ogóle montują tam przysłony?
    Też się zastanawiam

Cytat Zamieszczone przez żółto-czarny Zobacz posta
    Jednak opcja: D60 + 18-55 VR + 55-200 VR wyjdzie taniej, niż: D40x + 18-200 VR.
    jak tanio ?

chłopie tak czytam co piszesz - i Ty pojecia nie masz od pojecia ogniskowej zaczynajac, a na zyciowej zaradnosci konczac. Przeciez co to za problem wejsc na allegrogo czy fotojoker czy fotoit i sprawdzic ceny zeby wiedziec co wychodzi drozej?
    Ponadto, koledzy sugeruja Ci doskonale szklo 18-70 - a Ty zamiast poczytac, to uparles sie na 55-200... NIe moge tego pojac.
    Elektryczna klamka od Tippmana zasilona powietrzem o wysokim ciśnieniu, służąca do robienia siniaków w okolicach głowy. A do tego jakiśtam Nikon do dokumentowania dzieła zniszczenia.

haha jak bys czytał wczesniej moje tematy to bys tak nie pisał.... kazdy oferuje mi co innego, ja juz ceny na allegro i fotojoker, cyfrower.pl itp znam bardzo dobrze, poprostu szukam jeszcze jakiejs porady nic wiecej

Cytat Zamieszczone przez indepedente Zobacz posta
    jak tanio ?
    wg mnie to nie jest prosba o rade - to juz konkretne pytanie o kwote IMHO.

Ogolnie - kup zestaw z kitowym obiektywem 18-55 (d40x czy d60 to juz Twoja decyzja, roznice subtelne). A pozniej dokup do tego sigme 70-300 i bedziesz mial pokryte wiekszosc ogniskowych.

Albo tak jak radza koledzy - samo body, do tego sloik 18-70, i pozniej cos w stylu 70-200 lub 70-300.

Zastanow sie tez czy nie warto zainwestowac w d70 i do tego 18-200 (ale tylko jezeli godzisz sie na uzywany sprzet).

I tyle, jak tanio (pojecie tanio tez wzgledne) i za ile to juz sobie poszukaj sam.
    Elektryczna klamka od Tippmana zasilona powietrzem o wysokim ciśnieniu, służąca do robienia siniaków w okolicach głowy. A do tego jakiśtam Nikon do dokumentowania dzieła zniszczenia.

Było napisane o VR 18-200, więc takie porównanie zrobiłem... Przykładowo w jednym sklepie internetowym w W-wie (nie napiszę którym, coby nie powiedzieli, że agitację uprawiam ) proponują wspomniany przeze mnie zestaw z D60 za 2449. W tym samym sklepie za samo VR 18-200 wołają tylko stówę mniej. A dalej to już Twoja sprawa, czy zależy Ci na szczelnym pokryciu tego zakresu ogniskowych za niewielką kasę, czy zdecydujesz się narazie na jedno, ale porządne szerokie szkło do krajobrazu.
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Moim zdaniem wybór 55-200 jako jedynego szkła nie jest najepszą decyzją. Zakup obiektywu powinien być podyktowany potrzebami, które wynikają z pracy na innych szkłach. I tak np kupujesz coś z uniwersalnym zakresem ogniskowych a z upływem czasu napewno czegoś zacznie Ci brakować (albo ogniskowej albo światła). Pomyśl nad 18-70 albo 18-135. Wiem, że długo można by dyskutować na temat kitowych obiektywów, ale moim zdaniem to najlepsza szkoła.
    Warto zajrzeć do działu giełda na tym forum. 18-55 można kupić nieraz za jakieś 150zl. Zestaw 18-55 i 55-200 to już jest coś, ale nie wyobrażam sobie nie mieć nic poniżej 55mm na DXie.
    Pozdrawiam

Cytat Zamieszczone przez indepedente Zobacz posta
    kraj obrazy ogólnie nie musza być szerokie wcale, a wiadomo chociaz jaka szerokosc ? jakis przykład zdjecie cos ? mozecie pokazac ?
    Np. 1, 2, 3, 4, 5. Wszystko na szerokim kącie.
    A tutaj kontrprzykład z teleobiektywu.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów