Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Domyślnie Odp: d100 jako dodatek do d60

d 100, dużo lepiej wykonany niż d200, nic się nie odkleja i nic nie zacina, wytrzymalość migawki porównywalna z d200, (choć niektórzy sądzą, ze większa spotykałem modele po 120k bez rozbierania), zabezpieczony uszczelkami, mały deszczyk lub śnieg mu nie szkodzi, z 28dx działa w pełnym TTL, można stosować wszystkie obiektywy nikona, brak w exif danych o przebiegu, wolne usb i mały bufor, bardzo wygodna obsługa i proste meni, do iso 800 można uzywać spokojnie, dużo cichsza praca migawki niż w d200, to są moje opinie, a decyzja należy do ciebie
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Cytat Zamieszczone przez bogdi64 Zobacz posta
    d 100, dużo lepiej wykonany niż d200...
    kocham takie posty
    Wielkość (tzn małość) LCD w D100 uniemozliwia ocenę wykonanej fotki, AWB tragedia. Jedyny plus to stary TTL.
    A może kup D2 ? tam tez TTL chodzi po staremu.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

choroba jeszcze nie wygrałem w totka jak wygram to kupie d3 a narazie to conajwyżej połowe d200 czyli d100

zresztą narazie wyskoczyło mi co innego i temat chwilowo pozostawiam do namysłu sobie
    Fuji X-A1|słoiki i inne graty
    Moja Galeria | Mój Blog

Cytat Zamieszczone przez bogdi64 Zobacz posta
    d 100, dużo lepiej wykonany niż d200, nic się nie odkleja i nic nie zacina, wytrzymalość migawki porównywalna z d200, (choć niektórzy sądzą, ze większa spotykałem modele po 120k bez rozbierania),
    jak ja kocham takie "wyrywki"
    Jacku - jak już cytujesz to wklej całą myśl, a nie wyrwane słówka - pisałem "NIC SIĘ NIE ODKLEJA I NIC NIE ZACINA" - nie napisałem słowa w tym wątku o wielkości wyświetlacza - proszę, bardzo proszę czytać dokładnie

porównanie d100, wykonane ok 80 tyś klatek do d200 aktualnie ok 65 tyś klatek

wyswietlacz itd to były moje dodatkowe uwagi pod kątem różnic body.
    Co do solidności wykonania - pod nią się ukrywa wiele więcej niż nie odklejające się gumy. Gumy sie odklejają w D2x-ach też i to znaczy, że te body są niesolidne?
    Mogłeś napisać - u mnie w D100 nie odklejają się gumy, w D200 tak. To by było OK. Twoje uogólnienie o wykonaniu obu body - nie.
    Gdyby d200 był z plastiku, to byś mógł tak uogólniać, ale wykonanie obu korpusów jest bardzo zbliżone.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

widzę, że kochasz się czepiać słówek, a więc jeszcze raz u mnie i u kilku moich znajomych nie wystąpiło odklejanie sie gumy, tak samo jak zacieranie się pokręteł nastawczych, jak i niepewne trzymanie się zatrzasku pokrywy baterii, dlatego moje stwierdzenie, ze solidność wykonania korpusu D100 made in Japan, jest wyższa niż D200, skoro dla ciebie to nie są wady ....? - to niech tak pozostanie, dla mnie jest to wtopa producenta, lub zejście z wykonaniem o jeden poziom niżej użytych materiałów, fakt cena d200 była też o połowę niższa niż d100, na czymś trzeba zaoszczędzić, elektronika masowa tanieje, mechanika niestety nie, co do wytrzymałości mechanicznej, dwa korpusy leciały mi na ziemię i dwa wytrzymały, więc tu nie mam żadnych minusów dla nich, kiedyś nagrywalna płyta kompaktowa kosztowała 7zł i na wszystkie udało się nagrać, teraz płyta kosztuje 70gr i co którąś trzeba wywalić, takie uroki postępu i masówki, i to samo dotyczy naszych aparatów, na czymś oszczędzają, więc nie ma się co zbytecznie podniecać metalową puszką - tylko obiektywnie stwierdzić, ze jakość wykonania (użytych elementów) spada, co do D2 to i w F4 tez odchodziła farba, dla mnie aparat jest TYLKO narzędziem pracy - więc obiektywnie widzę różnice pomiędzy nimi, fakt, ze teraz sprzedałem d100 i szykuję się do kupna następnego korpusu którym raczej będzie drugi d200 znając jego niedociągnięcia produkcyjne i tak robię to świadomie, za taką kwotę nic lepszego nie można się spodziewać
    ps: w R1 też się poodklejały gumy ( więc to chyba jakaś słabość Japończyków)
    ps 2 w d100 rozciągała się guma zatykająca gniazda, dlatego w d200 zrobiono już dwuczęściową i chwała im za to, ale tylko za to

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów