Proszę o poradę.
Chce kupić niedrogiego, używanego Nikona d200.
Ile może mieć max pstryknięć żeby mi od razu nie padł?
Szukaj
Proszę o poradę.
Chce kupić niedrogiego, używanego Nikona d200.
Ile może mieć max pstryknięć żeby mi od razu nie padł?
hmmm czy napewno d200 będzie najlepszym pomysłem?
poszukaj na forum, o żywotności migawki było już wiele wiele razy.
nominalnie żywotność D200 to 100.000 klapnięć i z tego co pamiętam to chyba tyle właśnie Ci gwarantuje producent, że tyle tym aparatem zrobisz zdjęć i nie padnie migawka(podkreślam słowo migawka:P) a jak padnie to producent naprawia/wymienia nawet po upływie okresu gwarancyjnego.
teraz musisz sam zdecydować jaki możesz wybrać. co to znaczy "od razu nie padł" ?
od razu to miesiąc czy rok?:> albo inaczej, od razu to ile zdjęć zrobionych przez Ciebie?
o znalazłem wątek:
w szukajce wpisałem 'żywotność migawki d200'
Ostatnio edytowane przez Mrozu ; 18-06-2008 o 20:34 Powód: dodanie linka
Dzieki serdeczne
Pozdrawiam
hmmm czy napewno d200 będzie najlepszym pomysłem?
To stwierdzenie troche mnie zastanowiło...
A może coś innego niz uzywany D200? może NoweD80?
w d80 bym nie inwestował, matryca ta sama, cena nówki d80=cenie mało używanego d200, a opcji od zatrzęsienia więcej.
"Nie chcieć to znaczy chcieć nie chcieć." Mundek
tak zgadzam się z Tobą w 100%, sam gdybym miał teraz możliwość wyboru to brałbym d200.
napisałem tak jednak ze względu na treść i formę posta kolegi @Raptusmil. a teraz, pytaniem czy może lepiej nowy d80 tylko mnie utwierdził w przekonaniu, że sam nie zauważa żadnych różnic między tymi dwoma korpusami, więc mogę wnioskować że nie będzie w stanie wykorzystać tej przewagi d200.
a takie "okrojenia" dwusetki jak np brak trybów tematycznych może na początku bardzo utrudnić przygodę z fotografią
Pozdrawiam serdecznie
Mrozu
a ja zgadzam się z Tobą
wszystko zależy od poziomu wiedzy kolegi Raptusmil
"Nie chcieć to znaczy chcieć nie chcieć." Mundek
Och, wspaniale by było.. a może jest? Pokaż mi gdzieś w jakichkolwiek papierach, które otrzymałeś z aparatem, albo w innym 'wiarygodnym' miejscu taki zapis...
Już tyle razy było pisane, że producent 'przetestował migawkę na 100 tysięcy klapnięć', ale daje i tak rok gwarancji na aparat.
pisząc "chyba" zostawiłem sobie pewną furtkę dzięki której mogę się teraz wykręcić z poprzedniego posta.
a tak na poważnie, wszędzie się pisze o żywotności 100.000 klapnięć (czasami 90.000), na wielu portalach więc to raczej się z fusów nie wzięło. a o pogwarancyjnej wymiania ktoś pisał na tym forum swego czasu, nie wiem nawet czy nie w tym wątku który przytoczyłem.
jeśli wprowadziłem nowego użytkownika w błąd to biję się w pierś, a następnym razem obiecuje że będe cytował
Skontaktuj się z nami